Eten voor het slapengaan

De meningen over eten voor het slapen gaan verschillen nogal. Daarom vertellen wij u in dit artikel wat u het beste kunt eten en/of drinken voor een goede nachtrust, of wat u juist moet laten staan. De juiste keuze wat eten betreft kan namelijk van invloed zijn op uw nachtrust.

Wanneer kunt u het beste eten?

Specialisten en diëtisten raden aan om na zeven uur ‘s avonds niet meer te eten, of minstens drie uur tussen de laatste maaltijd en het slapen te houden. Echter is slapen met een lege maag ook niet aan te raden aangezien u wakker kunt blijven door het samentrekken van uw maag (honger gevoel).

Wat te eten?

In uw slaap gebruikt uw lichaam energie, hierom is het van belang dat uw lichaam voldoende energie heeft om om te zetten. Om deze reden kunt u voor het slapengaan het best langzame koolhydraten eten. Wat zijn langzame koolhydraten? Dit zijn koolhydraten die door uw lichaam trager verteerd worden dan snelle koolhydraten. Uw lichaam heeft meer tijd nodig om er energie uit te halen en zal dit geleidelijker doen. Deze koolhydraten zorgen er ook voor dat de productie van serotonine omhoog gaat, wat er weer voor zorgt dat u zich rustiger gaat voelen.
Een paar voorbeelden van langzame koolhydraten zijn:
Volkoren brood, volkoren pasta, fruit, groenten en yoghurt.

Eten met slaap bevorderende effecten

Sommige soorten fruit en noten hebben een positief effect op uw nachtrust. In een aantal soorten fruit en noten zitten namelijk stoffen die de slaap kunnen bevorderen. Zoals bijvoorbeeld amandelen en dadels die tryptofaan bevatten. Dit is een aminozuur dat een kalmerend effect op het brein heeft.
Tevens bevatten amandelen ook magnesium, dit werkt als een spierverslapper.
Ook sommige zaden, zoals pompoenpitten, sesamzaad, zonnebloempitten en linzen zijn relatief rijk aan tryptofaan.
Ook bananen bevatten slaap bevorderende stoffen, zoals tryptofaan maar óók B12. Uit meerdere onderzoeken blijkt dat B12 slapeloosheid bestrijdt door de vorming van endorfine. Aangezien endorfine een ontspannende werking heeft en uw stress-gehalte verlaagd.
Melatonine is een (slaap) hormoon dat uw lichaam voorbereidt op het slapen.
Producten die melatonine bevatten zijn bijvoorbeeld: havermout, kersen, walnoten, goji-bessen en gember.

Lees ook:  Narcolepsie, wat is dit voor een slaapstoornis?

Wat te vermijden voor het slapen gaan?

Er zijn veel verschillende voedingstoffen die slaap kunnen belemmeren. Een voorbeeld hiervan is suiker. Suiker zal uw bloedsuikerspiegel laten stijgen om daarna onder invloed van insuline weer te dalen. Insuline belemmert de aanmaak van melatonine, en zoals eerder genoemd is juist melatonine een belangrijke factor voor het slapen. Een ander voorbeeld is alcohol. Alcohol zorgt ervoor dat we vaker wakker worden en minder diep slapen. Een andere vaak gemaakte fout is het drinken of eten van producten die cafeïne bevatten, zoals bijvoorbeeld koffie, chocola en sommige thee soorten.
Cafeïne bevat namelijk stimulerende stoffen, en werken opwekkend i.p.v. slaapverwekkend.

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *