Geschiedenis van matrassen

Matrassen met de hand gemaakt Matrassen geschiedenis

Geschiedenis van matrassen. Over de geschiedenis van matrassen is maar weinig bekend en iets waar gek genoeg totaal niets over op scholen onderwezen wordt. De geschiedenis van het matras kan herleidt worden naar de primitieve mens die stenen als werktuig had, het stenentijdperk. Het woord matras is ontstaan uit een Arabisch woord dat”een mat in een bepaald gebied ”betekende. Dit is uiteindelijk het woord “materas” geworden tijdens de assimilatie van Europese en Arabische culturen.
Zelfs in het begin van de neolithische periode (ca. 11000 jaar v.chr.)waren mensen al bewust bezig met de materialen waar ze op sliepen en begon men met slapen op primitieve matrassen. Deze werden gemaakt van bladeren en verschillende grassoorten. Ook weten we sinds kort dat de neanderthalers op hun slaapplekken bepaalde bloem-en kruidsoorten legden, waarschijnlijk om ongedierte tegen te gaan en voor een prettige geur. In Perzië werden geitenhuiden gevuld met water wat volgend sommige historici het eerste waterbed was.

In Egypte werd voor het eerst het matras van de grond omhoog geplaatst door middel van een bed (ledikant). De voordelen zoals minder ongedierte en minder tocht werden snel duidelijk en al snel begon men in andere landen zoals de Egyptenaren te slapen. De Egyptenaren vulden kussens met palmtakken al zo’n 3000 v.chr. en maakten hier op deze manier matrassen van.

Aanbieding matrassen Vanaf 3000 voor Chr. maakten de Grieken van hun bed meer dan alleen een plaats om te slapen. De  bedden werden mooi gedecoreerd met huiden en kussens. Het kussen werd in die tijd een status symbool want zij die hun hoofd ten ruste legden op een kussen stonden hoger op de sociale ladder.
Tot 500 na Chr. sliepen de Romeinen op een bijzondere wijze. Alvorens te gaan slapen ging men in een warm bad liggen waarna men slaperig werd.  Als de slaap bijna zijn intrede maakte werd de persoon op een soort matras gelegd die zachtjes heen en weer gewiegd werd. Dit is waarschijnlijk de reden dat de Romeinen meerdere hazenslaapjes per dag deden. Deze hazenslaapjes werden op matrassen gedaan wat stoffen zakken waren waar hooi, riet en wol in gedaan werden. De rijke Romeinen gebruikten in hun matras als extra nog veren.
Rond de 15de eeuw, in de renaissance tijd, was het begin van de “luxe”matrassen. De matrassen uit deze tijd werden gevuld met riet,bladeren en stro en afgewerkt met zijde en fluweel.

Lees ook:  Ventilatie van een matras

In de 16de eeuw werd een platform gebouwd als een ledikant. Om dit platform heen werd met leer en touwen vaak een omranding gemaakt. Op dit platform kwam dan het matras te liggen dat gemaakt werd van zachte stoffen.

De 18e eeuw

Tijdens de 18de eeuw werd de basis gelegd voor onze huidige matrassen. In het begin van de 18de eeuw werd er voor de vulling van matrassen veelal katoen en wol gebruikt. In het midden van de 18de eeuw werd dit in plaats van wol en katoen, kokosvezels en paardenhaar. De zak met vulling (het matras) werd dichtgeknoopt door middel van knopen en de randen werden gestikt. Rond 1850 werden de eerste gietijzeren springbedden uitgevonden. In eerste instantie werd dit vooral gebruikt voor stoelzittingen. Uiteindelijk is het uitgegroeid tot de bouw van het spiraalveer bed. De uitvinding van de lente bedden werd ingegeven door de noodzaak voor een hygiënische en comfortabele plek om te slapen. De eerste binnenvering matras werd uitgevonden in 1871 door de Duitse Heinrich Westphal.  Sir James Paget presenteerde in 1873, het moderne waterbed dat ontworpen was door Neil Arnott voor het Hospital St. Bartholomew’s was als behandeling en preventie van decubitus.

De 19e eeuw

In de 19de eeuw, werden de boxspring en gietijzeren bedden uitgevonden. Het duurste matras ontstond in 1929, dat werd gemaakt van latex (rubber). Binnenvering en pocket matrassen werden eveneens geïntroduceerd tijdens deze periode. Het was ook tijdens de 19de  eeuw dat de Murphy Bedden werd geïntroduceerd in de markt door Amerikaan William Lawrence Murphy. De Murphy Bed, met een gepatenteerde naam “in-a-Dor” bed, gevouwen tot een wandcloset oftewel kastbed, dus dat bespaarde een hoop ruimte.
Eind 1950 begon men met het maken van matrassen van synthetische schuimen. De voordelen qua levensduur en comfort waren enorm.
Begin tachtiger jaren kwam NASA met een revolutionair materiaal dat nu bekend is met de naam traagschuim (ook Tempur schuim of memory foam genoemd). Traagschuim kwam echter pas op de consumenten markt begin negentigerjaren.  Dit materiaal heeft alles in huis zoals drukverdeling ademend vermogen enz. om er heerlijk op te kunnen slapen.
Eind jaren tachtig kwam Recticel met de eerste koudschuim soort en noemden dit Bultex. Nu wordt dit type schuim verkocht onder de naam HR schuim (high resilience) of HD schuim (high Density)

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.