Maak uw matras regelmatig schoon!

matrasreiniger

Maak uw matras regelmatig schoon! Er leven gemiddeld 2 miljoen stofmijten in een bed. Deze produceren zo’n 40 miljoen keer per dag uitwerpselen die u inademt. Alleen daarom is het al raadzaam uw matras zeker om de tien jaar te vernieuwen. Tussentijds kunt u het matras met een stofzuiger schoonmaken hoewel u hiermee maar een deel van de uitwerpselen uit uw matras kunt krijgen is het toch raadzaam dit te doen.

matrasreiniger

Huisstof veroorzaakt allergische reacties

Huisstofmijten en hun uitwerpselen, dode huidcellen, schimmels en bacteriën komen allemaal in uw matras terecht. Een matras wordt in tien jaar tijd bijna 1 kilo zwaarder en pocket matrassen zelfs nog een veelvoud daarvan. Om aanleiding te geven tot hoesten en niezen is slechts 0,000001 gram stofmijtallergenen per gram huisstof nodig.

Tips om huisstofmijt tegen te gaan

  • Verschoon het beddengoed elke week en was het op minimaal 60 graden.
  • Houdt uw slaapkamer koel. Een temperatuur van rond de 18 graden is wenselijk.
  • U kunt uw matrassen ook stofzuigen. Gebruik hiervoor een stofzuiger met HEPA-filter anders blaast de stofzuiger de huisstofmijt weer de kamer in.
  • Als u echt behoorlijk allergisch bent voor huisstofmijt zijn er ook ecologische oplossing die Mailleux ontwikkelde. Mailleux heeft een deken ontwikkeld die huisstofmijt aantrekt en vasthoudt om ze tenslotte tijdens een wasbeurt van 60 graden opnieuw af te stoten. Aan dit dekentje is zeven jaar universitair onderzoek vooraf gegaan. Echter verwijderd u dan alleen de huisstofmijt die zich op dat moment op de deken bevindt.
  • Plaats een luchtreiniger, dit is de beste manier om van huisstofmijt af te komen. Een luchtreiniger met HEPA filter zorgt ervoor dat er vrijwel geen huisstofmijt in uw huis overleeft, het voedsel van de huisstofmijten wordt namelijk gefilterd. Met behulp van ionisatie in een luchtreiniger gaat de huisstofmijt zelf ook dood. Daarom is het belangrijk om een luchtreiniger met ionisator te hebben.  
Lees ook:  Hoofdkussen broedplaats ziektekiemen

 

Allergische reacties

Sommige deeltjes zijn zo klein als 0,5 micrometer en dat is wel 200 keer kleiner dan een menselijke haar! Deze deeltjes kunnen gemakkelijk worden ingeademd of komen het lichaam binnen door contact met de huid of de ogen. Als dit gebeurt kan bij sommige mensen hun immuunsysteem sterk reageren op de allergenen en antistoffen aanmaken om ze af te stoten. Dit veroorzaakt lichamelijke reacties zoals waterige ogen/neus, niezen en hoesten.

Allergische reacties door huisstofmijt en een oud en vies matras

Vooral in bed worden deze deeltjes ingeademd omdat u dan dichtbij de bron komt en in de ademzone. Het is daarom absoluut raadzaam een dikke molton op het bed te gebruiken en deze regelmatig te wassen en het matras regelmatig (eens in de tien jaar) te vervangen.

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.