Hoofdkussen broedplaats ziektekiemen

Hoofdkussen blijkt broedplaats ziektekiemen
Bekijk de matras.info video

Den Haag – Een derde van het gewicht van je kussen zou zomaar kunnen bestaan uit huisstofmijten en hun uitwerpselen, insecten en dode huidcellen. Kussens blijken de ideale broedplaats voor bacteriën en ziektekiemen.

Dat kussen behoorlijk vies kunnen worden is algemeen bekend. Maar dat hoofdkussen zo vol met bacteriën zitten en dus werkelijk niet gezond zijn niet. Dokter Arthur Tucker bestudeerde honderden kussens in Engelse ziekenhuizen. Bij veel kussens leefde ziektekiemen aan de buitenkant, maar in sommige gevallen hadden gaten en scheuren ervoor gezorgd dat ook de binnenkant besmet was.

Ziekteverwekkers

De ziekte verwekkers die Tucker aantrof waren uiteen lopend van de E. Coli bacterie tot de stafylokokken bacterie. Een variant van deze bacterie, de MRSA, is immuun voor antibiotica. Op sommige kussens werden bacteriën gevonden die infecties aan de luchtwegen of urineleiders veroorzaken.

Kussens en matrassen

Tucker vergeleek de bacteriëngroei in een standaard ziekenhuiskussen met die van een antibacteriëel kussen. De hoeveelheid ziektekiemen op de buitenkant van een antibacteriëel kussen was veel lager en van binnen vond Tucker helemaal geen ziekteverwekkers.

Het probleem van bacteriën in kussens beperkt zich echter niet tot het ziekenhuis waarschuwt Tucker. “Voor sommige ziektekiemen zijn ziekenhuizen de perfecte leefomgeving, anderen voelen zich juist veel prettiger in een bed.”

Hoofdkussen blijkt broedplaats ziektekiemen

Schoon hoofdkussen

Zorg ervoor dat u uw kussen kunt wassen. Bij voorkeur op of boven de 60° C want dit is huisstofmijt-dodend. Doordat het kussen elke dag warm en vochtig wordt gemaakt creëren we de ideale broedplaats voor bacteriën.

Veel mensen wassen hun kussen nooit, waardoor bacteriën zich kunnen blijven vermenigvuldigen. Het kussen absorbeert lichaamsvocht en heeft daarbij de ideale temperatuur door het lichaam dat er bovenop ligt.

Lees ook:  Hoe weet u of uw matras nog goed is?
De bedlakens kunt het beste wekelijks verschonen

Alleen het verschonen van het kussensloop is volgens Tucker niet genoeg. “Een net gewassen  kussensloop ruikt schoon en fris, maar wat daar onder zit blijft hetzelfde. Het wassen van het gehele kussen, mits boven de 60° C, doodt de meeste bacteriën maar het is verstandig om eens in de twee jaar het hoofdkussen te vernieuwen. Synthetische en donzen kussens kan je prima eens in de drie maanden wassen.”

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.