Hoe onderhoud je een matras?

Een matras wordt snel vies en onhygiënisch aangezien er elke nacht transpiratievocht, huidschilvers, stof en huisstofmijten in trekken. Vocht in combinatie met uw lichaamswarmte is een perfecte kweekbodem voor bacteriën. Daarnaast trekt vocht stof aan waardoor het allemaal nog viezer wordt. Hierdoor is het ontzettend belangrijk dat u uw matras goed onderhoud door het regelmatig schoon te maken.

Er zijn diverse manieren om uw matras schoon te maken maar ook manieren om uw matras schoon te houden. Denk hierbij aan het gebruik van een relatief nieuw product de katoenen onderdeken. Het is voor de levensduur en voor de hygiëne enorm belangrijk dat u uw matras onderhoud. Hieronder vindt u de beste manieren om uw matras schoon te maken en houden.Vrouw slaap op een shoon matras

Gebruik een molton onderdeken

Een molton die u direct op uw matras legt houdt een deel van het vuil tegen waardoor dit niet in uw matras trekt. Echter zijn de ouderwetse moltons relatief dun en is de werking minimaal. Een relatief nieuw en veel beter product is de katoenen onderdeken. Dit is een 1 cm dikke volledig katoenen deken die u in plaats van uw molton direct op het matras gebruikt. Hier overheen doet u dan gewoon uw hoeslaken. Het voordeel van een onderdeken ten opzichte van een gewone molton is dat de onderdeken veel meer vocht en vuil zal opnemen en hiermee uw matras beter beschermt en schoner houdt. Zorg er wel voor dat u de onderdeken regelmatig wast op tenminste 60 graden (huisstofmijt dodend).  

Ventileren en luchten

Sla overdag uw dekbed of dekens terug naar het voeteneind en laat uw matras op deze manier luchten. Zet ook een raam op een kiertje zodat er goede ventilatie in uw slaapkamer is. Uw matras droogt sneller op deze manier waardoor bacterievorming minder de kans krijgt. Ook kunt u een luchtreiniger aanschaffen, dit apparaat houdt uw lucht schoon en helpt ook voor een schoner en droger matras.

Lees ook:  Hoe weet u of uw matras nog goed is?

Keer uw matras regelmatig 

Om de levensduur te verlengen is het verstandig uw matras minimaal 4 x per jaar om te keren en van voeten naar hoofdeinde te keren. Hiermee verlengt u de levensduur van het matras aanzienlijk. Wat u met het omkeren van een matras doet is dat u de belasting evenredig verdeeld over het matras. Hiermee voorkomt u kuilvorming en blijft het matras een betere veerkracht behouden en krijgt u een betere ondersteuning.

Het matras stofzuigen

U kunt ook uw matras stofzuigen. Hiermee haalt u veel stof, huidschilvers en huisstofmijten uit uw matras en wordt u matras beduidend schoner. Er zijn ook speciale stofzuigers te huur en ook bedrijven die bij u thuis uw matras komen reinigen. Wat ook heel goed werkt is op een vrieskoude dag uw ramen op zetten. Hier kan de huisstofmijt totaal niet tegen en deze gaat hiermee dood.  

Onderhoud van matras met een stofzuiger

De tijk van het matras onderhouden

Om elk matras zit een matrastijk (textiele hoes die om het matras heenzit). Bij de meeste matrassen is de tijk afritsbaar en wasbaar. Het beste kiest u voor een matrastijk die wasbaar is op tenminste 60 graden (huisstofmijt dodend). Was de matrastijk minimaal 2 keer per jaar en lees altijd eerst het wasvoorschrift.

Lees ook: Het onderhoud van een hoofdkussen

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *