Online een matras kopen

Wat moet u weten als u een matras online wilt kopen

Oriënteren op internet maar kopen in een winkel

Het beste koopt u uw matras in een fysieke winkel want hier zitten meerdere voordelen aan. U heeft dan een vast adres en de verkoper is uw contactpersoon. Als u problemen heeft of als u nog vragen heeft zit er bij een fysieke winkel meestal geen callcentrum tussen. Het is natuurlijk ook mogelijk om online uw matras te kopen. Online een matras kopen heeft zowel voor- als nadelen. Het voordeel is meestal een scherpere prijs maar het nadeel is dat u de matras niet kunt zien en of voelen (testen). Online een matras kopen heeft nog een nadeel en dat is dat u geen advies krijgt over wat voor u de beste matras is. Volgens de meeste online matras aanbieders is dat ook niet nodig want online matrassen zijn bijna altijd “one size fits all”, waardoor er maar één soort matras te krijgen is. Wel is het meestal mogelijk om dan een matras een bepaalde tijd thuis op proef te krijgen.

Wat moet u weten als u een matras online wilt kopen

Wat u moet weten als u online een matras wilt kopen

Online een matras kopen, veel mensen zien er geen heil in omdat je er niet eerst op kunt proefliggen. Maar heeft u nu werkelijk meer kans van slagen als u het matras eerst gevoeld heeft?

Uit onderzoek onder 15.000 matraseigenaren blijkt dat wel of niet kunnen proefliggen geen echte invloed heeft op de tevredenheid na aankoop van een matras. Met andere woorden, statistisch gezien is er geen verhoogd risico bij het kopen van een matras online en maakt het eigenlijk niet uit of u heeft kunnen proefliggen in de winkel of dat u een matras online bestelt. Maar de service is van online- matrassen leveranciers vaak aanmerkelijk minder dan bij een fysieke beddenwinkel. Belangrijk is wel dat u het matras sowieso thuis op proef kunt krijgen en terug kunt sturen als deze niet bevalt. Hiervoor heeft u een proeftijd nodig mét een niet goed geld terug garantie.

Nadelen van online een matras kopen

Met wie heeft u precies te maken?

Als u online een matras bestelt, weet u vaak niet goed met wie u te maken heeft. Helaas zitten er in de beddenbranche ook minder betrouwbare ‘collega’s’. Zo worden er bijvoorbeeld certificaten aan matrassen toebedeeld die er eigenlijk helemaal niet op zitten, worden nep reviews geplaatst, worden tweedehands producten als nieuw geleverd en worden B en C keuze matrassen als A kwaliteit en zelf als ‘medische kwaliteit’ aangeboden. Het is daarom raadzaam om bij Tros Radar of VARA’s Kassa! Eerst meer over uw eventuele matrassenleverancier te weten te komen alvorens u een bestelling plaatst.

Lees ook:  Hoe een matras te kopen?

Geen fysieke showroom

Let er ook op of uw leverancier een (fysiek) bezoekadres heeft. Is dat niet het geval, dan bent u puur overgeleverd aan informatie via internet of wellicht de telefoon. Online winkelen is vaak onpersoonlijk en mist hierbij een aanspreekpunt. Daarnaast vind ik het belangrijk dat u telefonisch contact kunt leggen. Let er ook op of de KvK van de webwinkel op de website vermeldt staan, dit is namelijk verplicht: art. 3:15d Burgerlijk Wetboek.

Product niet kunnen zien en voelen

In een winkel kunt u de producten zien en voelen in tegenstelling tot een webwinkel. Hierdoor kan het goed zijn dat het online bestelde matras al direct niet aan uw verwachtingen voldoet. Daarnaast heeft u het matras niet meteen in uw bezit hoewel dit bij het bestellen van een matras in een beddenwinkel vaak wel zo is.

Voordelen van een matras online kopen

Gemak

U kunt thuis in alle rust winkelen en op elk gewenst moment tot aankoop overgaan.

Minder druk

U kunt uw eigen conclusies trekken en niet afgaan op het verkoopverhaal.

Proeftijd

Een proeftijd om het matras thuis uit te proberen is in mijn ogen een absolute must. Want vergist u zich niet, de ellende die ontstaat van het slapen op een ‘verkeerd’ matras kan groot zijn. U krijgt een slechte nachtrust en heeft kans op rugklachten en andere lichamelijke problemen. Daarom is een proeftijd beslist aan te raden en géén overbodige luxe. De meeste online matrassen- en beddenzaken bieden hun producten op proef aan maar nu de meeste beddenwinkels ook. Let er wel op hoe de proeftijd in elkaar steekt én wat uw leverancier met de retour gekomen matrassen doet.

Lees ook:  Geschiedenis van matrassen

Prijs

De prijzen zijn online meestal lager omdat onlinebedrijven minder kosten hebben (huur winkelpand, personeel etc.). De prijsverschillen met beddenwinkels kunnen zelfs oplopen tot wel 20% voor vergelijkbaar product. Meestal zitten er bij echte online matrassen merken zoals Emma of Matt echte marketing bedrijven achter en laat de kwaliteit te wensen over, lees hier over matrassen marketing er over. Beddenwinkels die online matrassen aanbieden leveren meestal ook een betere kwaliteit dan matrassen online bedrijven. Sommige matrasmerken, zoals TempurPedic, hebben vaste verkoopprijzen wat inhoudt dat alle winkeliers dezelfde prijs hanteren, online en offline.

Wie is meer tevreden? Online matras kopers of mensen die in een beddenwinkel hun matras gekocht hebben?

De tevredenheid van mensen die eerst een matras in een showroom geprobeerd hebben alvorens te kopen ten opzichte van mensen die direct online een matras besteld hebben is redelijk vergelijkbaar. De after-sales en bereikbaarheid is bij beddenwinkels wel duidelijk beter. Het matras eerst echt kunnen proberen werkt meestal wel het beste hoewel je hier wel; even de tijd voor moet nemen.

Matras Type Eigenaar tevredenheid van diegene die het matras eerst in de showroom hebben geprobeerd   Eigenaar tevredenheid van diegenen die online onbeproefd matras gekocht hebben
Pocket/binnenvering 60% 64%
Traagschuim 80% 82%
Latex 65% 81%
Lucht 78% 82%

Mensen die online een matras kopen zijn meestal iets minder goed geïnformeerd dan diegenen die in een fysieke winkel een matras kopen. Het is wel van belang dat u in een beddenwinkel rustig de tijd neemt en dat de verkoper u die tijd ook gunt en geeft. Want ik hoor vaak dat mensen in een beddenshowroom niet echt de kans krijgen matrassen uitgebreid en in alle rust te proberen. Dit komt mede doordat er in een beddenshowroom meestal ook andere klanten rondlopen, de verkoper vaak zijn of haar verkoopverhaal opdringt en vaak gewoon de rust ontbreekt om gewoon even lekker te liggen om het matras uit te proberen.

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.