Online een matras kopen

Bekijk de matras.info video

Wat u moet weten als u online een matras wilt kopen

Online een matras kopen, veel mensen zien er geen heil in omdat je er niet eerst op kunt proefliggen. Maar heeft u nu werkelijk meer kans van slagen als u het matras eerst gevoeld heeft?

Uit onderzoek onder 15.000 matraseigenaren blijkt dat wel of niet proefliggen geen invloed heeft op de tevredenheid na aankoop van een matras. Met andere woorden, statistisch gezien is er geen verhoogd risico bij het kopen van een matras online en maakt het eigenlijk niet uit of u heeft kunnen proefliggen in de winkel of dat u een matras online bestelt. Belangrijk is wel dat u het matras op proef kunt krijgen en terug kunt sturen als deze niet bevalt.

Nadelen van online een matras kopen

Met wie heeft u precies te maken?

Als u online een matras bestelt, weet u vaak niet goed met wie u te maken heeft. Helaas zitten er in de beddenbranche ook minder betrouwbare ‘collega’s’. Zo worden er bijvoorbeeld certificaten aan matrassen toebedeeld die er eigenlijk helemaal niet op zitten, worden nep reviews geplaatst, worden tweedehands producten als nieuw geleverd en worden B en C keuze matrassen als A kwaliteit en zelf als ‘medische kwaliteit’ aangeboden. Het is daarom raadzaam om bij Tros Radar of VARA’s Kassa! meer over uw eventuele leverancier te weten te komen alvorens u een bestelling plaatst.

Wat moet u weten als u een matras online wilt kopen

Geen fysieke showroom

Let er ook op of uw leverancier een (fysiek) bezoekadres heeft. Is dat niet het geval, dan bent u puur overgeleverd aan informatie via internet of wellicht de telefoon. Online winkelen is vaak onpersoonlijk en sommige mensen missen hierbij een aanspreekpunt. Daarnaast vind ik het belangrijk dat u telefonisch contact kunt leggen. Let er ook op of de KvK van de webwinkel op de website vermeldt staan, dit is namelijk verplicht: art. 3:15d Burgerlijk Wetboek.

Lees ook:  De grootte van het bed

Product niet kunnen zien en voelen

In een winkel kunt u de producten zien en voelen in tegenstelling tot een webwinkel. Hierdoor kan het zijn dat het online bestelde matras niet aan uw verwachtingen voldoet. Daarnaast hebt u het product niet meteen in uw bezit hoewel dit bij het bestellen van een matras in een beddenwinkel vaak wel zo is.

Voordelen van een matras online kopen

Gemak

U kunt thuis in alle rust winkelen en op elk gewenst moment tot aankoop overgaan.

Minder druk

U kunt uw eigen conclusies trekken en niet afgaan op verkooppraatjes.

Proeftijd

Een proeftijd om het matras thuis uit te proberen is in mijn ogen een absolute must. Want vergist u zich niet, de ellende die ontstaat van het slapen op een ‘verkeerd’ matras kan groot zijn. U krijgt een slechte nachtrust en heeft kans op rugklachten en andere lichamelijke problemen. Daarom is een proeftijd beslist aan te raden en geen overbodige luxe. De meeste online matrassen- en beddenzaken bieden hun producten op proef aan. Let er wel op hoe de proeftijd in elkaar steekt en wat uw leverancier met de retour gekomen matrassen doet.

Prijs

De prijzen zijn online meestal lager omdat onlinebedrijven minder kosten hebben (huur winkelpand, personeel, magazijn, etc.). De prijsverschillen met beddenwinkels kunnen zelfs oplopen tot wel 40% voor eenzelfde product. Sommige matrasmerken, zoals TempurPedic, hebben vaste verkoopprijzen wat inhoudt dat alle winkeliers dezelfde prijs hanteren, online en offline.

Afleverkosten

De onderstaande tabel vergelijkt de tevredenheid van mensen die eerst een matras in een showroom geprobeerd hebben alvorens te kopen ten opzichte van mensen die online een matras besteld hebben.

Lees ook:  Wat maakt een goed matras een goed matras en een slecht matras een slecht matras?

 

Matraseigenaar tevredenheid vergelijking

De onderstaande tabel vergelijkt de tevredenheid van mensen die eerst een matras in een showroom geprobeerd hebben alvorens te kopen ten opzichte van mensen die online een matras besteld hebben.

Matras TypeEigenaar tevredenheid van diegene die het matras eerst in de showroom hebben geprobeerd  Eigenaar tevredenheid van diegenen die online onbeproefd matras gekocht hebben
Pocket/binnenvering60%64%
Traagschuim80%82%
Latex65%81%
Lucht78%82%

Zoals u ziet zijn bij alle matras types de online kopers meestal zelfs meer tevreden.

Er zijn twee duidelijke redenen waarom onlinekopers meer tevreden zijn dan mensen die eerst proef hebben gelegen in een showroom.

Ten eerste zijn mensen die online kopen doorgaans beter geïnformeerd dan diegenen die niet online te kopen. Ten tweede krijgen mensen in een beddenshowroom niet echt de kans matrassen uitgebreid en in alle rust te proberen. Dit komt mede doordat er in een beddenshowroom meestal andere klanten rondlopen, de verkoper vaak zijn of haar verkoopverhaal opdringt en vaak gewoon de rust ontbreekt om gewoon even lekker te liggen om het matras uit te proberen.

Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.