Vraag en antwoord over koudschuim

Voorzorgsmaatregelen en onderzoek nieuwe matras
Koudschuim matrassen
 • Wat is koudschuim? Koudschuim is een geweldig veerkrachtig schuim met een open celstructuur. Door de open celstructuur is het ventilerende vermogen goed en ontstaat er niet snel kuilvorming.
 • Waarom is koudschuim zo populair nu? Het gaat bijzonder lang mee zonder verlies van de veerkracht. Ook komt er nauwelijks kuilvorming voor en is de ventilatie goed.
 • Wat kost een beetje goed koudschuim? De kosten zijn afhankelijk van de maat, de dikte, de kwaliteit en HR-waarde. Een echt goed koudschuim matras kost zeker €600,-
 • Wat betekent HR-waarde nou precies? Letterlijk staat HR voor High Resilience wat hoge veerkracht betekend. HR-waarde betekend feitelijk hetzelfde als SG-waarde (soortelijk gewicht). In Duitsland noemen ze de HR waarde RG-waarde. RG-waarde staat voor Raum gewicht oftewel het soortelijk gewicht.
 • Wat zijn de nadelen van goedkoper koudschuim?Goedkoper koudschuim mist meestal de stof Polyol. Deze stof is echter essentieel en is verantwoordelijk voor de elasticiteit en veerkracht. Als er weinig Polyol in het schuim verwerkt is biedt het schuim minder veerkracht en zal het gaan kuilen.
 • Hoe herken ik koudschuim? Koudschuim is te herkennen aan een grillige celstructuur. De cellen verschillen allemaal in grootte en zijn niet allen rond. Daarnaast is koudschuim te herkennen aan de veerkracht. De veerkracht van koudschuim is progressief. Dat wil zeggen hoe meer je het koudschuim indrukt hoe meer het wil terugduwen (vergelijkbaar met een bal die je onder water wilt drukken).
Koel slapen op koudschuim matrassen
Foto credit: Foter.com
 • Hoe werken die 7-zones matrassen nou? Hoe wordt dat gemaakt? Zones in koudschuim matrassen zijn insnijdingen. Hoe dieper de insnijding en hoe meer insnijdingen hoe zachter die plek wordt. Op deze manier kun je op verschillende plekken zachter en harder maken en zodoende zones creëren.
 • Hoe weet ik als consument of ik goed koudschuim matras heb gekocht. Kijk goed naar de leverancier, is het een prijsvechter of verkoopt deze voornamelijk kwaliteit. Kijk ook naar de prijs. Een 21 cm dik HR 60 koudschuim matras met een luxe wasbare tijk kost ongeveer €600,-
 • Wat is het verschil tussen koudschuim en latex? Beide schuimen zijn bijzonder veerkrachtig. De voordelen van koudschuim ten opzichte van latex zijn het ventilerende vermogen en de levensduur. Maar tevens is koudschuim niet gevoelig voor zout (wat overblijft van zweet). Terwijl latex bijzonder slecht tegen zout kan en er zelfs uiteindelijk door verpoederd.
 • Wat is het verschil tussen polyether en koudschuim? Polyether is een schuim dat een gesloten celstructuur heeft. Hierdoor krijgt het relatief snel kuilvorming. Waar u het meeste druk uitoefent zullen de cellen stuk gaan waardoor er met de tijd een kuil ontstaat. Koudschuim ventileert ook een stuk beter waardoor het ook koeler is en blijft. Koudschuim werkt ook veel beter in een vochtige omgeving zoals voor op een boot of in een camper of caravan omdat het veel sneller droogt.
 • Hoe herken je een slecht koudschuim? Een slecht koudschuim voelt droog, is vrij stug en mist veerkracht.
 • Hoe herken je een goed koudschuim? Een goed koudschuim is bijzonder veerkrachtig en voelt prettig aan.

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.

7 Reacties

Ineke rogge

Mijn matras is te hard. De fabrikant suggereert dat ik erover heen moet lopen zodat de luchtbelletjes knappen en het matras zo zachter wordt. Is dit een goed advies?

Chris Nederhorst

Koudschuim kan wat harder zijn als het net nieuw is. Maar om erover heen te lopen om de luchtbelletjes te laten knappen… Daar heb ik nog nooit van gehoord. Vreemd! Begrijp ik goed dat de fabrikant suggereert dat het matras hard is door de luchtbelletjes in het schuim?

Jip

Hallo, denk een multischuim matras gekocht te hebben met een kern van koudschuim HR35, maar het lijkt mij polyether. (Wil een foto uploaden van de kern, maar hoe doe ik dat?)

Richard Engelen

Goedemorgen,
Geweldige website,
Je schrijft over koudschuim matrassen dat er voldoende polyol in dient te zitten. Hoe weet ik als leek, wat is dan voldoende. Staat hier een getal voor of een percentage?

Bas

Dag Chris,

Ik had een vraag over een topmatras van koudschuim. De prijsindicatie die je geeft zijn voor gewone matrassen, maar ik moet mijn topmatras vervangen en zie nu een 9 cm dik top matras van Better Night van 180cm x 210cm met een nieuwprijs van 425 euro (nu tijdens de solden periode voor 209 euro, dus erg aantrekkelijk). Is dit qua prijs indicatie een beetje op de lijn die je aanraadt? Ik kan helaas weinig info vinden over de HR waarde van het matras, alleen de densiteit (40kg/m3).

Lin

Bedankt voor je info! Bij een webshop heb ik een topper besteld hr65 koudschuim. Deze zou ultra comfortabel moeten zijn maar wij vinden dit erg tegenvallen. We hadden het ook steviger verwacht. Hoe weten we of we inderdaad hr65 hebben ontvangen? Is dat te controleren?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *