Hoe lang is de levensduur van een goed matras?

Bekijk de matras.info video

De levensduur van een goed matras is afhankelijk van een aantal factoren. De belangrijkste factoren zijn het type matras, vocht, het gewicht van de slaper en het onderhoud.

Het belang van het tijdig vervangen van uw matras is wellicht groter dan u denkt. Een slecht matras kan leiden tot een slechte slaap wat grote invloed kan hebben op ons functioneren en de algehele gezondheid. Een matras gaat in de regel korter mee dan men verwacht. Als u goede ondersteuning wilt blijven behouden, is het verstandig het matras na 5 tot 10 jaar te vervangen. Doordat er matrassenleveranciers zijn die 15, 20 tot wel 25 jaar garantie geven gaan mensen denken dat je maar twee keer in je leven een nieuw matras nodig hebt. Dit is absoluut niet het geval. Zelf als het ligcomfort nog goed is, zal het matras na 10 jaar onhygiënisch zijn geworden en is de kans groot dat het ondersteunend vermogen sterk is teruggelopen

Slecht matras, oude pocketvering heeft invloed op de gezondheid

Wanneer moet u een matras eigenlijk vervangen

Gemiddelde levensduur per matrastype uitgaande van kwalitatief goede matrassen

Zoals in bovenstaand overzicht is te zien, verschillen de gemiddelden behoorlijk. Polyether matrassen zijn over het algemeen goedkoop, maar gaan relatief kort mee. Koudschuim matrassen blijven veel langer in goede staat, maar zijn ook duurder. Over het algemeen kunt u het beste uw matras vernieuwen als er enige vorm van kuilvorming aan het ontstaan is.

Lees ook:  Giftige stoffen in matrassen

 Een oud matras is niet hygiënisch

Tijdens de slaap verliest een volwassene iedere nacht ruim een kwart liter vocht, bij ziekte en koorts nog veel meer. De matras absorbeert en reguleert dat vocht, maar na enkele jaren kan zelfs de beste matras die hoeveelheid vocht niet meer verwerken. Het vochtregulerend vermogen neemt af. Dat gaat ten koste van de hygiëne, het slaapcomfort en gezondheid.
Tip: sla een beslapen bed niet meteen dicht, maar laat het open liggen. Daardoor kan het vocht sneller verdampen en voorkomt u dat vocht in het matras blijft zitten.

Een oud matras is niet hygiënisch

De rol van gewicht

Iemand van 100 kg of meer zorgt voor meer belasting dan iemand van 60 kg, ook al is het matras afgestemd op het gewicht. Een reden des te meer om bij aankoop van een matras hier op te letten.

Onderhoud

Luchten van een matras zorgt er voor dat deze droog en fris blijft. Niet luchten en snel het bed opmaken nadat het is beslapen, is niet bevorderlijk voor de levensduur. Het regelmatig keren van het matras (paar maal per jaar) kan kuilvorming aanmerkelijk vertragen. Sommige matrassen hebben een zomer- en winterkant en als je daarin ‘meegaat’, is dat goed voor de levensduur van het matras. Het is leuk om op bed te dansen en te springen, maar het moge duidelijk zijn dat matrassen daar niet primair voor bedoeld zijn.

 

Op tijd het matras vervangen

Zelfs het beste matras raakt na een aantal jaren intensief gebruik versleten. Het ligcomfort, de ondersteuning en veerkracht worden gewoonweg minder goed. De ondersteuning gaat achteruit en ongemerkt krijgt u problemen met slapen en uw rug.Let wel: de meeste mensen gaan op zoek naar een nieuw matras als zij last krijgen van hun rug en daardoor minder lekker slapen!
Het kan ook zijn dat de bedbodem aan vervanging toe is. Dat is niet makkelijk te zien, vraag hiervoor advies bij een specialist.

Lees ook:  Kan de richting waarin je slaapt de gezondheid verbeteren?
Gebruikte matrassen zitten vol met huisstofmijt en huidschilfers

Matras vernieuwen?

Voelt u zich minder fit en energiek dan u gewend bent? Misschien is het de hoogste tijd om uw matras te vervangen.

Tests in 2012/13 gedaan door het Engelse instituut FIRA (Furniture Industry Research Association) toont aan dat na 10 jaar gebruik een matras maar liefst 70% aan veerkracht kan verliezen. Volgens de FIRA geven matrassen al na 6 jaar aanzienlijk minder steun en comfort dan een nieuw exemplaar. De onderzoekers vonden nog meer:  “Er werden zelfs verschillende soorten schimmels in de matrassen gevonden,” aldus Phil Reynolds, senior manager van de technische dienst van de FIRA.

Gebruikte matrassen zitten vol met huisstofmijt en huidschilfers.
De hierboven besproken problemen zijn te bestrijden met een luchtreiniger, huisstofmijt wordt geëlimineerd doormiddel van de ionisatie. Een ionisator is ingebouwd bij de betere luchtreinigers door de effectiviteit van bestrijding tegen schadelijke luchtkwaliteit.
Een luchtreiniger verwijderd fijnstofdeeltjes en schimmels zodanig dat gezonde en schone lucht in een korte periode haalbaar is.

Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, matraskenner, matras-ontwikkelaar en oprichter van matras.info. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche. Mijn visie is dat echt slaapcomfort bereikt kan worden door te werken met kwalitatief hoogwaardige materialen. Heeft u hulp of advies nodig voor het vinden van het juiste matras? Bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.