Wat is het verschil tussen koudschuim matrassen en latex matrassen?

Wat is het verschil tussen latex en koudschuim

wat is het verschil tussen latex en koudschuim

Wat is het verschil tussen koudschuim matrassen en latex matrassen? Koudschuim heeft een beter ventilerend vermogen dan latex en is beduidend koeler. Maar er zijn nog meer verschillen tussen koudschuim en latex. De levensduur van latex is absoluut korter omdat het een gesloten celstructuur heeft en latex (rubber) heel slecht tegen zout kan. Het zout blijft, als het zweet is opgedroogd, op het schuim liggen en hard latex uit. Zout heeft op koudschuim geen enkel effect.

Omdat de ventilatie bij latex minder goed is wordt latex als een warm type matras gezien en ervaren. Koudschuim is juiste een relatief koel matras door de goede ventilatie en werkt ook goed voor mensen die transpireren gedurende de nacht. De elasticiteit van koudschuim is geweldig goed en daarom is het lig comfort ook zo vergelijkbaar met latex. Want ook koudschuim is bijzonder elastisch en biedt daardoor goede ondersteuning en veel comfort. Als laatste is de duurzaamheid van koudschuim langer dan bij latex. Latex zal met de jaren uitharden en dus steviger worden.

Eigenschappen van latex matrassen

Een latex matras heeft een kern van latex (rubber). Latex is van nature bijzonder veerkrachtig en biedt daardoor goede ondersteuning. Latex is dus heel flexibel en rekbaar maar heeft een laag ventilerend vermogen. Doordat de ventilatie bij latex zo minimaal is worden latex matrassen altijd als warme matrassen ervaren. Dit type matras is daarom het meest geschikt voor mensen die het snel koud hebben.

Latex matras

Het comfort van latex wordt als hoog ervaren door de veerkracht en de goede ondersteuning. Als je latex vergelijkt met koudschuim zie je totaal andere waardes als het om ventilatie en bedklimaat gaat. De ondersteuning en het comfort zijn wel vergelijkbaar. Ook is koudschuim een stuk duurzamer en zal het langer meegaan dan latex zonder dat het comfort achteruit gaat of dat de ondersteuning niet meer goed is (kuilvorming). De celstructuur is bij “normaal” latex gesloten waardoor de ventilatie minimaal is. Talalay latex heeft, net als koudschuim, een open cel structuur waardoor de ventilatie goed is en het materiaal een stuk koeler en droger blijft. Talalay latex is dus het meest te vergelijken met koudschuim.

Lees ook:  Wat is het verschil tussen een polyether matras en een koudschuim matras?

Conclusie:
Voordelen van een latex matras zijn de veerkracht (ondersteuning) en het comfort dat een latex matras biedt. Latex ventileert echter niet goed en voelt relatief warm. Ook is een goed latex matras behoorlijk duur en moet u rekenen op €800

Eigenschappen van koudschuim matrassen

Koudschuim is het meest innovatieve schuim van dit moment. Koudschuim is flexibel en elastisch waardoor het bijzonder veel ondersteuning biedt maar ook veel comfort. Het comfort van koudschuim komt vooral door de hoge elasticiteit (puntelasticiteit). Doordat de celstructuur van koudschuim open is vindt er goede ventilatie plaats. Een droger matras is automatisch hygiënischer en ook frisser. De betere ventilatie zorgt ook voor een koeler bedklimaat. Koudschuim kan geschikt zijn voor elk gewicht, zwaar of licht, maar is ook uitermate geschikt voor zware mensen. Wel dient er dan voor de juiste stevigheid qua koudschuim gekozen te worden. Bij koudschuim komt kuilvorming nauwelijks voor. Wel vervormt koudschuim enigszins met de jaren maar van kuilvorming is dan geen sprake. Het nadeel van koudschuim in tegenstelling tot polyether is dat het duurder is.

Koudschuim matrassen

Conclusie:
De voordelen van een koudschuim matras zijn: Een koudschuim matras gaat lang mee, koudschuim biedt veel comfort en ondersteuning en het is relatief koel door de goede ventilatie.
Het nadeel van koudschuim is de prijs, een goed koudschuim matras kost al gauw minimaal €600.

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.

9 Reacties

Bernhard Smit

Ik ben op zoek naar een goede topdekmatras en jullie GOEDE informatie is daarbij beslist
behulpzaam, waarvoor mijn dank.

D

Ga nooit voor latex als je echte drukverlaging zoekt!. Met name Talalay is superveerkrachtig en geeft daardoor veel tegendruk. Met name op de schouders,armen en benen merk je dit. Het ondersteunt wel goed, maar verwacht geen tempurachtige drukverlaging. Heb zelf een Velda pulse supreme talalay gehad voor een half jaar van 1229euro(90×200), voor mij nooit meer een (talalay) latexmatras, voelde me net prinses op de erwt.

Leon

Bovenstaande onderschrijf ik. Erg veerkrachtig en veel tegendruk waardoor je je heupen en schouders voelt. Op zich prachtig product verder, talalay latex, maar overweeg wel er een topper van traagschuim op te leggen voor meer comfort.

FranBo

Latex mattresses are very heavy, and impossible to lift or move easily. This fact is often overlooked. With no ‘bounce’ or movement in the mattress as you have with a pocket spring mattress, I found the latex mattress to be uncomfortable, overly warm, heavy, and an expensive mistake.

Ton Moolenaar

Is Visco (Auping gebruikt deze term) hetzelfde als koudschuim?

Gesina Oostindie

Mijn latex kussen (10 jaar oud) is deels verpulverd. Dat heb ik een tijdje niet gemerkt omdat het aan de onderkant begon en ik het kussen in een extra sloop heb zitten, dat ik meestal niet in de was doe. Het is een heerlijk kussen, maar een dezer dagen merkte ik de verpulvering op toen ik het extra sloop verwijderde. Er zat al een behoorlijke scheur aan de onderkant en het verpulverde rubber dat eruit viel, was in zo kleine deeltjes dat ik het niet zag maar wel kon voelen. Ik heb snel een ander kussen besteld, mar moest intussen wel op het oude slapen, wat ik nog steeds in deed met de twee slopen er omheen. Vannacht schrok ik echter, omdat het leek of ik iets van zand aan het kauwen was en toen bedacht ik dat het de latex kon zijn. Dat heeft me schrik bezorgd, temeer omdat ik toch al longpatiënt ben. Het nieuwe kussen is onderweg, maar ik bang dat er inmiddels lijfelijke schade kan zijn aangericht. Graag zou ik van u vernemen of u daarover iets weet te vertellen.

Bij voorbaat mijn hartelijke dank.

Bert van Achteren

Colorado XL Matras pantera met daarbovenop een talalay Latex topper evenals een talalay Latex kussen. Slaap al een roos.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *