Dronken naar bed, wat doet dit met de slaapkwaliteit?

Wellicht hebt je het wel eens meegemaakt, te diep in het glaasje gekeken en dan gaan slapen.
Tijdens de slaap gebeuren er allerlei processen in lichaam en geest die tijdens de waakfase niet gebeuren. Wanneer men te veel alcohol heeft genuttigd voor het slapen gaan, gaan deze processen echter anders.
Normaliter slapen we in een soort stand-by modus waardoor het hart minder snel hoeft te pompen gedurende de nacht. Door het nuttigen van alcohol wordt de hartslag en bloeddruk ontregeld en hierdoor moet het hart veel harder werken tijdens de slaap.
Het hele lichaam moet eigenlijk harder werken om de alcohol te verwerken. Dit is onder andere een reden dat je na een avond met flink veel alcohol zeer moe wakker wordt.

Dronken naar bed? Ditz ijn de effecten op je gezondheid

Slapen is een cyclus en tijdens een normale nacht wisselt men ongeveer 5 tot 7 keer tussen de non-REM slaap en de REM slaap. De REM slaap zorgt ervoor dat je regenereert en tijdens deze fase komen vaak dromen voorbij.
Op het moment dat er veel alcohol in het lichaam aanwezig is, wisselen we maar één of twee keer tussen deze fasen van de slaapcyclus. Alcohol in het bloed houdt de REM slaap tegen.

Met overmatig alcohol in het bloed ervaar je vaak een onrustige nacht en met name tijdens de tweede helft van de nacht. Ook slaap je vaak korter omdat men later naar bed gaat en de biologische klok past zich niet per avond aan. Hierdoor ontstaat een slaaptekort en wordt de dag erna nog zwaarder.
Alcohol wordt vaak ten onrechte als het perfecte “slaapmutsje” gezien. Alcohol zorgt er wel voor dat je sneller in slaap valt dan normaal maar dit komt de slaapcyclus niet ten goede. Juist de opbouw van deze fases is belangrijk voor een gezonde nachtrust en je herstel.

Lees ook:  Tips om snel en goed in slaap te vallen

Wakker worden na een avond met overmatig drankgebruik gaat vaak gepaard met hoofdpijn en een zeer droge mond door hydratatie van het lichaam. Een bekend gegeven is dat je veel vaker moet urineren tijdens de nacht omdat alcohol vocht afdrijvend werkt. Mensen die veel alcohol drinken zweten ook overmatig in bed omdat alcohol de bloedvaten verwijdt.

Er wordt te gemakkelijk of helemaal niet over de gevolgen van alcohol nagedacht omdat dit een legaal algemeen goed is maar het kan dezelfde slaapproblemen veroorzaken als drugs of bepaalde medicatie.

Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, matraskenner, matras-ontwikkelaar en oprichter van matras.info. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche. Mijn visie is dat echt slaapcomfort bereikt kan worden door te werken met kwalitatief hoogwaardige materialen. Heeft u hulp of advies nodig voor het vinden van het juiste matras? Bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.