De invloed van slaap op onze mentale gezondheid

Slaap is bijzonder belangrijk en heeft een direct effect op voor onze mentale gezondheid. Zodra je minder goed slaapt word je (meer) prikkelbaar en reageer je emotioneler maar ook krijgt je meer moeite met concentratie en dingen onthouden. Daarnaast weten we dat slecht slapen zorgt voor een scala aan psychische problemen zoals depressies en angsten.

Depressie en angststoornissen

Zoals aangegeven verhogen slaapproblemen het risico op depressies enorm en komen angststoornissen ook veel meer voor. Elk mens heeft genoeg slaap nodig om überhaupt goed te kunnen functioneren. Als het (normale) slaapritme verstoord wordt door een kwalitatief slechte slaap of door een te weinig slaap neemt de kans op depressies schrikbarend toe. Hieronder vindt u informatie van wetenschappers die de relatie tussen slaap en depressies hebben onderzocht.
Angst of depressie door slaapproblemen

Nederlandse Studie naar Depressie en Angst in relatie tot slaap

In dit onderzoek, uit 2014, deden 2981 deelnemers mee (met en zonder psychische klachten) en de onderzoekers gebruikten hiervoor gegevens van de NESDA-studie (Nederlandse Studie naar Depressie en Angst). De deelnemers werden voor dit onderzoek langdurig gevolgd om het ontstaan en het verloop van depressie goed te kunnen monitoren. In dit onderzoek is gekeken naar de invloed van de slaapduur (of dit kort, lang of normaal was) en naar de slaapkwaliteit (doorslapen, lastig in slaap komen, wakker worden gedurende de nacht, vroeg wakker worden). De slaapkwaliteit neemt ook zienderogen af als er verstoringen zijn gedurende de slaap zoals toiletbezoek of dat het gedurende de nacht te warm hebben. Meestal wordt iemand niet direct wakker met het besef dat het te warm is of dat men naar het toilet moet maar duurt dit zomaar ongeveer 15 minuten.

Lees ook:  Goed slapen en het immuunsysteem

Slaapproblemen en depressie en angsten

Een slechte slaapkwaliteit is heel vaak de oorzaak van depressie en angststoornissen. We spreken van een slechte slaapkwaliteit als men minder dan 6 uur slaapt of juist langer dan 10 uur. Dit heeft een sterkere invloed op depressie dan bij angsten. Meestal slapen mensen die net een depressie gehad hebben slechter en korter.
De gevolgen van een te korte of lange slaapduur leidt tot allerlei problemen. Zo gaan veel mensen met slaapproblemen slechter functioneren en hebben meer kans op ziektes. Ook gaan ze er minder goed uitzien en hebben meer kans op ongelukken.

Slaapproblemen door depressie

Is slecht slapen risicofactor?

Een slechte slaapkwaliteit en kort slapen vormt een risicofactor voor depressie en angststoornissen. Dit blijkt duidelijk uit het onderzoek. Overigens blijkt ook dat depressies en angststoornissen regelmatiger voorkomen bij avondmensen dan ochtendmensen. Het is niet nog niet helemaal duidelijk of slaapstoornissen direct verantwoordelijk zijn voor depressies of dat depressies verantwoordelijk zijn voor slaapstoornissen.

Conclusie van dit slaaponderzoek

Uit dit onderzoek komt naar voren dat er een bijzonder sterk verband is tussen slapen en depressie en angststoornissen. Echter is het nog niet duidelijk hoe deze relatie precies in elkaar zit. Is het nou zo dat slaapproblemen een gevolg (symptoom) van depressie en angststoornissen zijn? Of is het zo dat slaapproblemen een oorzaak zijn van psychische aandoeningen? Het is hierdoor nog niet helemaal duidelijk of het behandelen van slaapproblemen depressie en angststoornissen kan voorkomen. Wat wel absoluut duidelijk is is dat slaap een belangrijk punt is om op te letten tijdens de behandeling van psychische aandoeningen. Het is overduidelijk dat een betere nachtrust direct effect heeft op de psychen en op algemeen welzijn.

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *