Kan de richting waarin je slaapt de gezondheid verbeteren?

Waarom moeten we slapen?

Geloof het of niet, hoewel genoeg slaap krijgen een van de meest gehoorde medische adviezen is weten wetenschappers nog steeds niet waarom wij slaap nodig hebben. Slaap psycholoog Berkley van de Universiteit van Californië zegt: “waarom we überhaupt slaap nodig hebben is nog altijd een raadsel.”

Iedereen weet, dat we als niet genoeg slapen, we al snel allerlei klachten krijgen. Ook weten we dat we tussen de 7 en 9 uren slaap nodig hebben om alles goed te laten functioneren. Uit nieuw onderzoek blijkt dat het niet zozeer de goede slaap is die er toe doet maar de juiste slaap positie.

Slaap positie kan van invloed zijn op de kwaliteit van de slaap

Terwijl de bewijzen van het belang van een goede nachtrust zich opstapelen blijkt ook de magnetische richting waarin we onszelf uitlijnen. Dat wil zeggen in welke richting we liggen, Noord, Zuid, Oost of West van invloed te zijn. Doordat de magnetische richting van invloed is op goed slapen weten we ook dat een magnetisch veld de (goede) nachtrust kan verstoren.

Slaap positie kan van invloed zijn op de kwaliteit van slaap

Antwoorden uit Oosterse medicijnen

Oosterse medicinale praktijken en wetenschappers zijn het eens over het belang van een gezonde slaap en de effecten daarvan. Als het gaat om slaap posities, bieden de traditionele praktijken praktische adviezen op basis van eeuwen lange ervaring.

De Indische Ayurveda is van mening dat de slaap positie energie stuurt welke heilzaam is en wordt gezien als de meest gunstige.

Vishnu Purana, wat wordt beschouwd als een van de belangrijkste teksten van de hindoe religies. Het zegt: “het is gunstig te slapen met het hoofd geplaatst oostwaarts of zuidwaarts. De man die zijn hoofd in tegengestelde richtingen plaatst wordt ziek.”

Lees ook:  Minder succes op school door slaapgebrek
Feng Shui

De Chinese Feng Shui, een 3.000 – jarige kunst van het plaatsen van objecten in een ruimte voor optimale energie en gezondheid, heeft ook iets te zeggen over de slaap. In Feung Shui, is de locatie van uw kamer in het huis en de richting van uw meubilair van de slaapkamer belangrijker voor de algehele energie en is dus van cruciaal belang voor een goede nachtrust. Echter, in het geval van Feng Shui wijzigt u mogelijk de richting van uw bed afhankelijk van wat u wilt bereiken. Gaat het om uw gezondheid, welvaart of om je relatie te verbeteren? In de regel blikt de noord- zuid as de beste slaap richting te zijn.

De wetenschap

Recent wetenschappelijk onderzoek begint enig licht op dit onderwerp te werpen. De resultaten tonen een correlatie tussen de richting die we slapen en de kwaliteit van de slaap. Wetenschappers namen al lang aan dat mensen, net zoals vele andere diersoorten, een aangeboren magnetisch kompas hebben, maar zijn niet zeker over de invloed hiervan. Het nieuwe onderzoek toont aan dat sommige zoogdieren altijd slapen en grazen in de Noord of Zuid richting en dat het aarde magnetisch veld waarschijnlijk een polariserende werking heeft. Uit deze studie blijkt ook dat mensen die in een Oost-West positie slapen een veel kortere rapid eye movement of cycli van de REM-slaap hebben. Dit in tegenstelling tot mensen die in Noord-Zuid positie liggen, deze groep kreeg juist meer REM-slaap gedurende de slaap.

Diepe slaapcyclus

REM slaap is de laatste fase van onze diepe slaapcyclus en duurt meestal 20-25% van de totale slaaptijd. Er zijn verschillende theorieën over wat REM nou precies doet en welke invloed REM slaap op de ontwikkeling van het geheugen heeft, maar de wetenschap is het erover eens dat het een vitale functie is en dat het bijdraagt aan het bevorderen van het welzijn en gezondheid. Onze slaappositie heeft dus een groot effect op de lengte van de REM-slaap en de energiestromen. Meer onderzoek is zal uitgevoerd moeten worden om een beter beeld te krijgen van de voor en nadelen van de slaap positie. Maar voor de wetenschap is het er over eens dat regelmatig slaappatroon van groot belang is.

Lees ook:  Onderzoek bewijst link tussen oud matras en rugpijn
REM slaap is de laatste fase van onze diepe slaap

Genezingsproces tijdens de slaap

We weten dat als we slapen, ons lichaam een genezingsproces begint. Dat is cruciaal is voor een gezond lichaam en geest. Slapen is ook een manier om uw bijnieren te voeden. Dit zijn één van de belangrijkste organen en zijn de sleutel zijn tot het produceren van de energie. Deze hebben we allemaal nodig hebben voor als we wakker zijn. Slaap en rust zijn dus cruciaal voor een gezond lichaam en geest. De meesten van ons haasten zich van het één naar het ander. We hebben zelfs haast om naar bed te gaan om maar vooral genoeg slaap te krijgen. Maar onze lichamen zijn dan zo vol van adrenaline en cortisol dat slapen onmogelijk kan lijken. Bij het ontwaken schrikken we wakker van een luide alarm klok. Allemaal niet echt natuurlijk en bevorderlijk voor uw gezondheid.

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.