Hoeveel slaapt heeft u nodig om volledig uitgerust te zijn?

Hoeveel slaap heeft u nodig om uitgerust aan de dag te beginnen?  De één wat meer dan de ander maar iedereen heeft voldoende slaap nodig. Maar wat is dan voldoende? Slaapbehoeftes kunnen erg verschillen, sommige mensen hebben genoeg aan 4 slaapcycli maar andere hebben er minimaal 5 nodig. Wat genoeg voor u is moet u zelf ondervinden maar met behulp van dit artikel krijgt u inzicht.

De slaapcyclus

Wanneer u bijna in slaap valt belandt u in de eerste slaapfase, namelijk de inslaap fase. Dit is het moment waarop u zweeft tussen waken en slapen. Uw hersenactiviteit neemt af en uw ogen vallen langzaam dicht. Dit duurt maar een paar minuten. Hierna volgt de tweede fase: de lichte slaap. U slaapt maar nog niet diep, u zult niet wakker worden van zachte geluiden maar als u wel wakker wordt lijkt het of u nog amper heeft geslapen. Deze fase duurt meestal iets minder dan een uur. De derde fase is de overgangsfase naar de diepe slaap. Zijn naam verklapt het al, dit is namelijk de fase waar uw ademhaling regelmatig wordt, het hartritme daalt en uw spieren gaan zich ontspannen. Deze fase duurt maar zo’n 5 minuten. De vierde fase is de diepe slaap, als u nu wakker zou worden voelt u zich gedesoriënteerd. U heeft tijd nodig om te realiseren waar u bent en u voelt u erg verward. Deze fase zorgt voor de lichamelijke rust en het herstel. Deze fase duurt iets minder dan twintig minuten. Dan zijn we gekomen bij de laatste fase, de REM-slaap (ook wel de droomslaap genoemd). Tijdens deze fase wordt de geest verfrist en de gebeurtenissen van die dag verwerkt. Omdat uw lichaam zich in een staat van rust bevindt maar uw brein op vollen toeren draait noemen wij dit ook wel paradoxale slaap. Deze fase duurt twintig minuten en aan het eind wordt u altijd even wakker. Dan bent u door een hele cyclus heen (die gemiddeld honderd minuten duurt) en begint de volgende om dan de cycli compleet te maken tot uw lichaam zich voldoende heeft herstelt.

Lees ook:  Alternatieve oplossingen voor slaapproblemen
Heerlijk slapen op duurzame en natuurlijke materialen

Persoonlijke behoefte aan slaap

Hoeveel slaap heeft u nodig? Voor dit zijn er geen vaste wetten en regels. De behoefte aan slaap is erg verschillend per mens. Er zijn mensen die aan 3 slaap cycli genoeg hebben. Maar ook zijn er mensen die zich na 6 cycli amper uitgerust voelen. Wanneer u zelf wilt weten hoeveel slaap u nodig heeft, zult u hiermee moeten experimenteren met de informatie van dit artikel in uw achterhoofd.

Meer behoefte aan slaap

Het kan zijn dat u meer slaap nodig heeft door een aantal veel voorkomende oorzaken.
Hier onder is een opsomming van dingen die uw behoefte aan slaap kunnen beïnvloeden.
Pijn, verwonding en ziekte: Wanneer er iets mis is met het lichaam door een wond of ziekte zal de slaapbehoefte altijd toenemen. U zult zich sneller vermoeid voelen en mogelijk ook langer slapen. Toegeven aan deze slaapbehoeften zal het herstel altijd versnellen.
Lichamelijk en geestelijke inspanningen: Wanneer er grote inspanning is geweest op het lichaam heeft u meer energie gebruikt dan gewoonlijk. Uw lichaam wilt dit aangevuld hebben door middel van slaap en voeding. Meer beweging betekent dus meer behoefte aan slaap, daar tegenover staat dat regelmatige lichaam inspanning helpt voor een betere slaap.
Slaapverandering door het seizoen: De een heeft er meer last van dan de ander maar over het algemeen is het zo dat de behoefte aan slaap groter wordt in de winter en deze behoefte weer afneemt in de zomer. Dit komt vooral door de afwezigheid en aanwezigheid van licht.

Als u constant vermoeid bent is meer slapen niet altijd de oplossing. Er kunnen uiteraard ook andere oorzaken zijn zoals een vorm van slapeloosheid. Voor Slaapproblemen en oplossingen voor uw slaapproblemen kunt u veel vinden op onze website.

Lees ook:  Het belang van goed slapen en invloedrijke factoren

Succes!

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *