Gewenningsperiode bij nieuw matras

Mijn ervaring

Omdat ik zelf via mijn eigen matrassenfabriek al meer dan 23 jaar matrassen op proef geef weet ik als geen ander dat een nieuw matras heel vaak aanvangsklachten met zich meebrengt. Zeker mensen die boven de vijftig jaar zijn lopen veel kans op deze gewenningsklachten. De meeste mensen schrikken enorm als ze ontdekken dat hun nieuwe matras allerlei klachten veroorzaakt. Vaak wordt er pas een nieuw matras aangeschaft als er problemen ontstaan en nu blijkt het nieuwe matras te hard en nog meer problemen te geven. Daarnaast hebben veel mensen in het begin last van onderbroken nachten. Omdat er een nieuwe lighouding ontstaat is het omdraaien anders waardoor je hier in het begin gemakkelijk wakker van kan worden.

In de eerste weken krijgen ongeveer 80% van de mensen met een nieuw matras te maken met aanvangsklachten. Ik noem deze periode de zogenaamde houdingcorrectieperiode. Het lichaam komt namelijk  in een nieuwe houding te liggen en daardoor komen er allerlei spieren onder spanning die dat niet “gewend” waren. Hierdoor ontstaan de aanvangsklachten wat meestal voor pijn en voor een verstoorde nachtrust zorgt.

Hoe verloopt de gewenningsperiode?

De eerste nacht verloopt over het algemeen nog redelijk echter de nachten die volgen kunnen heel vervelend worden. Vrijwel zeker krijgt u te maken met wat pijn hier en daar. En de klachten, die variëren van lichte tot erge pijn nemen ook nog eens toe. Meestal gaat het om een stijf gevoel bij het opstaan met een zeurende pijn in de onderrug. Maar soms kunnen de klachten heel erg pijnlijk zijn en is het zelfs nodig dat mensen pijnstillers nemen om door deze aanvangsperiode heen te komen. Als mensen het nieuwe matras thuis op proef hebben is het vaak nog erger. Dit komt omdat mensen continue het matras aan het beoordelen zijn en hun aandacht richten op wat er niet goed is aan het matras. Helaas worden de nadelen op deze manier door alle aandacht uitvergroot. Helaas zijn deze aanvangsklachten ook niet zo snel voorbij want deze kunnen kan wel tot twee maanden duren. Het komt maar zelden voor dat men op een nieuw matras gelijk helemaal goed slaapt. Bijna iedereen moet wennen aan de nieuwe houding en aan het verschil qua ligging ten opzichte van het oude matras. Wat ook vaak gebeurd is dat mensen hun nieuwe matras als warmer ervaren. Dit kan ook komen doordat uw doorbloeding beter is, want als er minder drukbelasting is resulteert dit in een betere doorbloeding. Door een betere doorbloeding krijg je het immers altijd iets warmer. Ook is een nieuw matras nog stugger (steviger) en heeft het tijd nodig om soepeler te worden. De tijk (het textiel) en het schuim zullen na een paar weken soepeler worden wat over het algemeen het ligcomfort ten goede komt.

Lees ook:  Hoe wen je het beste aan de nieuwe zomertijd?

Als u een nieuw matras in huis heeft en tegen deze aanvangsklachten aanloopt maakt u zich dan niet te veel zorgen. Richt uw aandacht op wat er wel goed en fijn is aan het matras. U kunt de eerste weken bij houden of de klachten verergeren of dat de klachten afnemen. Als de klachten afnemen kunt u ervan uitgaan dat u ergonomisch goed ligt en dat het een kwestie van tijd is voordat uw klachten overgaan. Nemen de klachten na 4 weken nog steeds toe? Dan zou het wel eens kunnen zijn dat het betreffende matras niet geschikt is voor u.

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *