Tips om snel en goed in slaap te vallen

Als jij ook regelmatig eindeloos blijft draaien in bed voordat je in slaap valt kunnen deze tips je helpen sneller en beter te slapen. Als je géén goede nachtrust geniet, zal dit op den duur je gezondheid negatief beïnvloeden. Er zijn meerdere manieren die kunnen helpen om sneller in slaap te vallen en ook beter te slapen en die zullen we in dit artikel allemaal bespreken. 

Zorg voor een slaaproutine

Ons systeem vindt het helemaal fijn als we een leven lijden dat elke dag hetzelfde is. Ga daarom elke dag op hetzelfde tijdstip naar bed en sta ook elke dag op hetzelfde tijdstip weer op. Dit ritme is heel belangrijk voor onze biologische klok. Deze routine aanpak kun je ook nog doorvoeren door andere zaken die je vlak voor het slapen doet elke dag op hetzelfde tijdstip opnieuw te doen. Hierdoor weet je lichaam wanneer tijd wordt om te rusten en te gaan slapen.

De perfecte slaapkamer

Een perfecte slaapkamer draagt bij aan een gezonde en goede nachtrust. De inrichting van de slaapkamer draagt eraan bij dat u sneller in slaap kunt vallen. Het is logisch dat je slaapkamer stil, donker en koel dient te zijn. Maar wist je ook dat er kleuren zijn die slaap bevorderend werken. Deze kleuren zijn donkerblauw en groen. Zorg er ook voor dat je beddengoed fris en schoon is en houd rommel uit je slaapkamer. Je slaapkamer moet opgeruimd en netjes zijn. Let er ook op dat u zo min mogelijk elektrische apparaten in uw slaapkamer plaatst. Elektrische velden kunnen een negatief effect hebben op in- en doorslapen.

Zorg voor ontspanning

Om snel en gemakkelijk in slaap te vallen is het nodig dat je helemaal ontspannen bent. Maar hoe ontspan je je lichaam het beste voordat je gaat slapen? Een warme douch kan hiervoor uitkomst bieden. Door het warme water verslapen de spieren en zal je beter kunnen ontspannen als je gaat slapen.
Als u dan in bed ligt gaat u alle ledematen stuk voor stuk ontspannen. Je begint met je tenen daarna ga je naar je voeten en vervolgens je enkel, je onderbenen en je knieën enzovoorts. Hierdoor komt je lichaam tot rust en zal je makkelijk in slaap vallen.

Lees ook:  Slaapproblemen door voeding

Doe ademhalingsoefeningen

Je ademhaling kan je helpen om tot rust te komen en je beter te ontspannen. Adem diep in en langzaam weer uit. Probeer naar de onderkant van je buik te ademen. Hoe rustiger je ademt hoe sneller je in slaap zal vallen. Zorg ervoor dat je longen zich volledig gevuld hebben met lucht, waardoor je meer zuurstof binnenkrijgt. Dit zorgt ook weer voor een ontspannen lichaam. Laat je borstkas uitzetten en zakken en concentreer je op je ademhaling waar je deze voelt, zoals je longen en je neus.

De juiste slaaphouding

De één slaap het beste op zijn zijde en de ander op zijn rug maar welke houding is nou de beste om sneller in slaap te vallen? Er is niet echt één beste slaaphouding. Het beste is de houding die u comfort biedt en waarbij u gemakkelijk kunt ontspannen. Op de buik slapen is af te raden omdat dit veel spanning op de onderrug en nek kan geven. Je bed en matras in combinatie met je slaaphouding bepalen voor een groot deel hoe goed jij slaapt en ook hoe jij ’s ochtends wakker wordt.

Ga gapen

Gapen kan ook goed helpen bij het in slaap vallen. Gaap ook al hoef je niet te gapen. Als je niet moe bent kan gapen je slaperig maken en kalmeert dit het lichaam zichzelf.

Denk aan fijne en leuke dingen

Zorgen en stress zijn zeer negatief om in slaap te vallen. Denk aan fijne en leuke dingen en laat negatieve gedachten los. Gedachten die je vrolijk maken als je in bed ligt zullen niet voor stress zorgen maar juist voor ontspanning. Denk dus niet aan problemen maar aan dingen die je leuk en fijn vindt. Problemen los je niet in bed op.

Rustige muziek of natuur geluiden

Rustgevende muziek maakt je geest rustig en zorg wederom voor ontspanning. Vooral rustige muziek werkt goed maar natuur geluiden zoals de zee of zingende vogels schijnen ook bijzonder goed te werken.

Schaapjes tellen

Aftellen of schaapjes tellen kan ook goed werken. Schaapjes tellen om in slaap te vallen is een eeuwenoude techniek. Hoewel het wel tegenstrijdig is dat er een aantal regio’s in je brein op volle toeren draaien.

Lees ook:  Slaapt u slecht? Probeer deze militaristische super methode


Eten en drinken

Er is eten dat je slaperig maakt en dat zijn bananen, druiven, kersen, amandelen, walnoten en kamillethee. Al deze voedingsstoffen hebben een kalmerend effect. Natuurlijk weet je dat koffie en andere dranken met cafeïne helemaal niet handig zijn vlak voor het slapen gaan. Maar wist je ook dat cafeïne er 8 uur over doet om afgebroken te worden door het lichaam. Je moet dus eigenlijk 8 uur voor het slapen gaan geen koffie meer drinken! Alcohol wordt ook afgeraden omdat het je slaapkwaliteit verslechtert. 

Licht en donker

Als het donker wordt zal het lichaam melatonine gaan aanmaken. Dit stofje zorgt ervoor dat je moe en slaperig wordt. Als u een uur voordat u gaat slapen de lichten dimt zal dit je helpen om sneller en gemakkelijker in slaap te vallen. Blauw licht van beeldschermen maakt je juist wakker terwijl rood licht (wat lijkt op een zonsondergang) je rustig maakt en de aanmaak van melatonine niet verstoort. Een uur voordat je gaat slapen kan je daarom beter geen tv, tablet of telefoon meer bekijken. Zorg er overdag juist voor dat je voldoende daglicht hebt gezien want ook daardoor slaap je sneller in.

Warmte in bed

Zorg voor warme handen en voeten en neem eventueel een kruik mee naar bed. Zorg voor warme handen, voeten, knieën en leg eventueel een warme kruik tegen uw onderrug aan. Als deze plekken van het lichaam warm zijn zal u gemakkelijker in slaap vallen. 

Wat als het niet lukt?

Wat moet je doen als je alles hierboven doet en het inslapen lukt nog steeds niet? Als je al 30 minuten in bed ligt en de slaap niet kunt vatten ga dan iets anders doen. Ga even uit bed en pak een boek of luister naar muziek of ga iets doen dat jou kalmeert. Het beste accepteer je het dat je niet kunt slapen en gebruik de tijd om te ontspannen en relaxen.

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.

3 Reacties

Tom Hoekstra

Afgelopen winter kon ik vaak niet slapen door de kou. Een kruik kan inderdaad goed helpen, een beetje ouderwets maar dat maakt mij niet uit. Zo kon ik toch fijn opwarmen in mijn bed en lig je niet wakker van de kou!

Babsly

Klopt voor mij ook! Ik moet warme voeten hebben ander val ik niet in slaap. Een warme kruik in bed helpt mij goed slapend de winter door

Lanckmans William

Een warmwaterkruik helpt om je voeten op te warmen maar koelt weer af na een tijdje. Intussen slaap je wel al in. Ikzelf warmde de kinderen hun bedje voor met een verfschroeier! Hebt u daar geen verstand van gebruik je best een haardroger om de lakens en dekens op te warmen, alleen kun je daarmee geen brand stichten bij verkeerd gebruik maar je moet heen en weer er over gaan en het duurt langer maar is vooral veiliger als je niet weet wat je doet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *