Slaapbehoefte leeftijd gebonden?

Genoeg slaap vermindert klachten

Is de slaapbehoefte leeftijd gebonden?

Er is geen twijfel aan dat kinderen meer slaap nodig hebben dan volwassenen. De lichamen en hersenen van kinderen verbranden veel energie, daarom is voldoende rust en herstel erg belangrijk voor een goede ontwikkeling. Om deze reden wordt aangeraden dat tieners 8 tot 10 uur per nacht slapen, jongere kinderen hebben meer slaap nodig.

Maar hoe zit het met de slaapbehoefte van volwassenen, en hoeveel slaap heb je nodig? Het komt veel voor dat mensen van middelbare leeftijd minder uren slapen dan twintigers of dertigers en aangeven zich prima te voelen. Hebben we minder slaap nodig als we ouder worden? Volgens onderzoekers is dat niet het geval. De benodigde slaap hoeveelheid veranderd niet, maar hoe we naar slaap kijken wel.
Het menselijk lichaam kan zich goed aanpassen aan verandering. Denk aan vakantie in een land met een ander klimaat, het is soms even wennen maar het lichaam past zich aan.

hoeveel slaap heb je nodig?Op dezelfde manier kan lichaam en geest wennen aan het functioneren  met onvoldoende slaap. Op korte termijn kan het zo zijn dat er geen noemenswaardige klachten zijn, toch zal aanhoudend slaaptekort negatieve gevolgen hebben voor het metabolisme, het humeur, het geheugen en het hart. Chronische slaapt tekort kan daardoor onder andere de kans op obesitas, diabetes, alzheimer, vergeetachtigheid en hartkwalen vergroten.

Een andere factor om rekening mee te houden is het verschil tussen behoefte en de mogelijkheid om te slapen. Naarmate we ouder worden wordt het vermogen om te slapen minder. Als we ouder zijn slapen we lichter waardoor we sneller wakker worden. Daarnaast verschuift het slaap ritme, we gaan eerder slapen en worden eerder wakker.

Lees ook:  Waarom is een wekker met snooze slecht?

De behoefte aan slaap verschilt dus per persoon om goed te herstellen. Toch is het aan te raden gemiddeld 7 tot 8 uur te slapen.

Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, matraskenner, matras-ontwikkelaar en oprichter van matras.info. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche. Mijn visie is dat echt slaapcomfort bereikt kan worden door te werken met kwalitatief hoogwaardige materialen. Heeft u hulp of advies nodig voor het vinden van het juiste matras? Bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.