Waarom is een wekker met snooze slecht?

Een wekker met een snooze functie is slecht

Op het moment dat u in slaap valt maakt uw lichaam serotonine aan. Dit stofje zorgt voor ontspanning en een rustgevend gevoel. Als u wakker wordt en weer indut krijgt u weer dat zelfde gevoel, daarom is en blijft het zo fijn om na de wekker te blijven liggen en uzelf weer inslaap te voelen vallen. Maar waarom is dit niet goed voor u en wat voor slechte effecten heeft het op u?

Snoozen vermoeid u

Wanneer u iedere ochtend snoozet heeft u een grotere kans op vermoeidheid dan iemand die bij het horen van de wekker gelijk uit bed stapt. Als u de wekker op een eerder tijdstip instelt dan u werkelijk opstaat rust u niet uit. In die kleine periode tussen de wekker en echt uit bed stappen zult u geen diepe slaap bereiken, de slaap die u daadwerkelijk uitrust. Door deze diepe slaap in te korten heeft u ’s ochtends een stuk minder energie. U levert dus de belangrijkste slaap in om eventjes te kunnen blijven liggen.

Nadelen van snoozen

Uiteraard is het heerlijk om nog eventjes weg te dompelen maar alles heeft zijn nadeel. Het is namelijk totaal niet goed voor uw lichaam. Door de snooze functie te gebruiken kunt u uw REM-slaap verstoren, in deze fase slaapt u het diepst en verwerkt u de gebeurtenissen van die dag. REM-slaap wordt ook wel de droomslaap genoemd. Als u de wekker wat vroeger instelt zodat u daarna de snooze functie kunt gebruiken, is er een grote kans dat u een minder lange REM-slaap ervaart. Zo worden gebeurtenissen minder goed verwerkt en hierdoor kunt u last krijgen van concentratie problemen en vermoeidheid.

Lees ook:  Slecht slapen blijkt net zo ongezond als roken

Op een natuurlijke wijze wakker worden

Zonder wekker wakker worden is de gezondste manier om uitgerust op te staan. Dit is immers de manier hoe onze voorouders het ook deden. Tijdens slaap ervaar je cyclussen van 90 à 100 minuten. Zoals eerder besproken valt de REM-slaap hier ook onder. Zodra er een genoeg is aan de laatste fase wordt u wakker. Door alle cyclussen te voltooien bent u uitgerust en klaar voor de dag. Tijdens het wakker worden ontstaat er een nieuw proces. Uw lichaamstemperatuur stijgt en er wordt cortisol aangemaakt. Ook gaat het dopamine gehalte omhoog van je lichaam, dit zal het gevoel van vermoeidheid onderdrukken. Door dit gehele proces zal er een ontwaking plaatvinden zonder de vermoeidheid die normaal gesproken optreed bij het gebruik van een wekker.

Natuurlijk is het niet voor iedereen mogelijk om op deze manier wakker te worden, door werk of school op een vroeg tijdstip. Wilt u graag op deze natuurlijke wijze wakker worden dan moet u iedere dag een ritme aanhouden. Denk dan bijvoorbeeld aan elke dag om tien uur het licht uit (probeer in het weekend niet uit te wijken van dit ritme). Hierdoor zal uw eigen ritme het beste gaan functioneren.

Lees hier ; Het belang van de proeftijd.

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *