Minimaliseer elektra in uw slaapkamer

Bekijk de matras.info video

Minimaliseer elektra in uw slaapkamer
Elk elektrisch apparaat zoals een stereo installatie, TV, computer, wekker radio en elektrische verstelbare bedbodem creëert een magnetisch en elektrisch veld. Wanneer de stekker van een apparaat in het stopcontact zit produceert het een elektrisch veld. Ook zonder dat het aanstaat. Als u het apparaat in werking stelt genereert dit een magnetisch veld. Als u dus een elektrisch apparaat in werking stelt wordt de mens tegelijk blootgesteld aan een extreem laag frequent (ELF) elektrisch en een magnetisch veld.

Onderzoeken verband kanker en straling

Diverse onderzoeken naar een verband tussen diverse soorten kanker en het gebruik van elektrische huishoudtoestellen die kortdurig gebruikt worden. Zoals bij gebruik van een föhn, hebben tot nu toe geen verband kunnen aantonen. Wel is uit diverse metingen gebleken dat kortdurend gebruik van deze apparatuur slechts een kleine verhoging van de blootstelling veroorzaakt.

 

Minimaliseer elektra in uw slaapkamer

Langdurige blootstelling ELF

De verhoging wordt echter velen malen groter als men gedurende een lange tijd aan deze straling blootgesteld wordt. Bij gebruik van elektrische wekkers genereren deze magnetische velden van 0,8 tot 1 microTesla (mT). Op een afstand van 30cm. Er zijn bewijzen voor een verhoogd risico op leukemie bij mensen die in de directe omgeving van hoogspanningsmasten wonen. En zodoende langdurig blootgesteld worden aan een magnetisch veld van gemiddeld 0,4 mT.

Hoge straling “mogelijk kankerverwekkend voor de mens”

Een ELF magnetisch veld met een gemiddelde magnitude van 0,4 mT wordt door het internationaal centrum voor kankeronderzoek (ICKO) als “mogelijk kankerverwekkend voor de mens” geklasseerd. Het zou kunnen dat de associatie door toeval of door een andere onbekende oorzaak zou kunnen worden verklaard. Desondanks wordt toch in meerdere rapporten aangeraden om geen scholen, woningen of crèches te bouwen in de directe omgeving van hoogspanningsmasten waar de magnetische waarde (veldsterkte) boven 0,4 mT ligt.

Lees ook:  Inslaapproblemen verhelpen zonder medicatie
In meerdere rapporten wordt aangeraden om geen scholen woningen of creches te bouwen in de directe omgeving van hoogspanningsmasten

Kwaliteitsnorm ELF

De Vlaamse regering publiceerde in 2004 een kwaliteitsnorm in verband met het ELF magnetisch veld in woonhuizen. Deze norm is bepaald op een richtwaarde van 0,2 mT. Maar de gemiddelde blootstelling gedurende de nacht van een elektrische wekker zou voor kinderen wel eens een grotere ‘belasting’ kunnen zijn dan de blootstelling aan hoogspanningsmasten. Ondanks dat er tot nu toe geen enkel bewijs bestaat dat ELF-straling kanker (of andere gezondheidsklachten) veroorzaakt. Kan het niet uitgesloten worden. Om die reden wordt uit voorzichtigheid toch aangeraden om langdurige blootstelling zoveel mogelijk te beperken.

Staal en magnetische velden

Staal in de directe omgeving van een elektrisch bron verhoogd op den duur het magnetische vermogen van het staal. Denk hierbij aan de kracht van een elektromagneet. Staal dat in matrassen (binnenvering– en pocketmatrassen) en bedbodems (spiraal bodems en boxspring bodems) gebruikt wordt zal op den duur magnetisch geladen worden. Waardoor het een magnetisch veld zal creëren. Dit heeft een negatief effect op de nachtrust. Ook kan het nachtelijke krampen veroorzaken.

Tips voor een betere nachtrust

  • Trek stekkers uit apparaten die u niet gebruikt in de directe omgeving van het bed.
  • Verwijder zo veel mogelijk stroom gebruikende apparaten uit uw slaapkamer.
  • Trek de stekker uit het stopcontact van elektrische verstelbare bedbodems en of uw elektrische deken.
  • Voorkom staal in de directe omgeving van uw bed.
  • Vervang uw wekkerradio voor een wekker op batterijen.
Tips voor een beter nachtrust haal de stekkers eruit

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *