Spiraal bedbodem

De spiraal bedbodem bestaat uit een vlechtwerk van ‘metaaldraden’ die onderling met elkaar verbonden zijn. Spiraalbodems bieden een goede ventilatie en hebben een lange levensduur. Een spiraalbodem is eigenlijk alleen geschikt voor de betere matrassen zoals pocketvering matrassen en traagschuim matrassen

Men kan onderscheid maken tussen twee soorten spiraalbodems, namelijk de dwarsgespannen bodem en de in de lengte gespannen spiraalbodem. Nieuwe spiraalbodems zijn allemaal dwarsgespannen, vroeger waren ze meestal in de lengte gespannen. De in de lengte gespannen spiraalbodems creëren een soort hangmateffect en werden met name in de jaren ’70 veel verkocht. Toen is er een denkfout ontstaan dat hard slapen beter zou zijn dan zacht slapen. Dit misverstand is ontstaan doordat er veel rugklachten ontstonden vanwege de doorhangende spiraalbodems. Medici en fysiotherapeuten concludeerden  dat mensen ‘hard’ moesten slapen en een plank onder hun matras moesten leggen. Deze plank was echter bedoeld om het doorzakken van de spiraalbodem te voorkomen.

Dwarsgespannen spiraalbodems

Dwars gespannen spiraalbodems bieden meer steun dan de in de lengte gespannen spiraalbodems. Ze bieden een uitstekende ventilatie en gaan zeer lang mee. Doordat de dwarsgespannen spiraal is vastgeklonken in het stalen frame is de effectieve breedte van een spiraalbodem wel iets minder. Zo is van bijvoorbeeld een 80 cm brede spiraalbodem nog maar 70 cm effectief. Dit betekent dat er bij twee spiraalbodems naast elkaar een plaatstalen middengedeelte van ongeveer 10 cm ontstaat. Dit komt het ligcomfort en de levensduur van het matras niet ten goede.

Het gebruik van metaal in bodems en/of matrassen zorgt voor een stijging in de elektromagnetische straling. dit wordt ook wel elektrosmog genoemd. Afhankelijk van de gevoeligheid voor deze straling, kan deze straling negatieve gevolgen hebben voor het algehele welbevinden. Zie staal en slapen.

Lees ook:  Schotelbodem

Levensduur spiraalbodem

De levensduur van een spiraalbodem is circa 20 jaar.

Conclusie

Een spiraalbodem is eigenlijk alleen geschikt voor de betere matrassen waarbij de bedbodem minder belangrijk wordt, zoals pocketveringmatrassen en traagschuimmatrassen. Maar waarom genoegen nemen met een minder goede bedbodem als u toch kiest voor een hoogwaardig matras? Dat is hetzelfde als een Michelin diner opdienen op plastic bordjes.

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.