Boxspring

Soorten bedbodems boxspring

Boxspring, de letterlijke vertaling ervan is ‘doos met veren’. In een boxspring – eigenlijk een bed en een bodem aaneen – zitten metalen veren. Deze kunnen allemaal naar boven en naar beneden bewegen en geven daardoor een nauwkeurige ondersteuning. Een boxspring wordt ook vaak een hotelbed genoemd omdat deze vaak in hotels gebruikt worden. Er worden (inbouw)boxsprings gemaakt om speciaal in een ledikant neer te zetten, maar meestal worden boxsprings gestoffeerd waardoor een ledikant niet nodig is en deze vrijstaand geplaatst kunnen worden.Soorten bedbodems boxspring

 

Bovenop de boxspring komt een matras (van pocketveren, traagschuim of koudschuim) en dit wordt dan een boxspring combinatie genoemd. Vaak wordt dit weer afgekort tot boxspring, maar daarmee wordt vrijwel altijd de boxspring plus matras bedoeld.

Electrosmog

Bij een boxspring moet u rekenen op een portie extra straling vanwege al de ijzeren veren. Het gebruik van metaal in bedbodems en/of matrassen zorgt voor een stijging in de elektromagnetische straling, ook wel elektrosmog genoemd. Afhankelijk van de gevoeligheid voor deze straling kan dit negatieve gevolgen hebben voor het algehele welbevinden. Zie: Magnetische straling en slapen

Onderzoek

Regelmatig duiken er verhalen op in de pers over bedbugs (bedwantsen) die zich graag in boxsprings nestelen. Vooral in hotels en dan met name in Amerika komen deze beestjes veel voor en in New York is het soms een ware plaag. In Europa, en ook in Nederland, is daar nauwelijks sprake van. Let wel: bedwantsen zijn wat anders dan huisstofmijten.

Levensduur van boxsprings

Omdat de technische levensduur van boxsprings circa 20 jaar is, wordt de bekleding wel wat minder fris. Ook trekt huisstofmijt in de boxspring. Het is vrijwel onmogelijk om de stoffering van een boxspring naar de stomerij te brengen omdat deze vastzit aan het frame.

Lees ook:  Lattenbodem

Conclusie

Boxsprings zijn geschikt voor pocketmatrassen , koudschuim matrassen en traagschuim matrassen en nemen goed vocht op. In verband met hygiëne is het verstandig boxsprings zoveel mogelijk te luchten en te stofzuigen en/of de boxspring voor het einde van de technische levensduur te vervangen. Dit geldt met name voor mensen met een huisstofmijt allergie. Voor mensen met een hooggevoeligheid voor elektrosmog is de boxspring minder geschikt.

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.