Nachtelijk krampen in kuiten en tenen tijdens het slapen?

Kramp in been

Waar komen nachtelijk krampen vandaan en hoe is het te voorkomen? In dit artikel nemen we door wat de oorzaken van nachtelijke spierkrampen kunnen zijn en hoe wij deze kunnen voorkomen.


Wat zijn spierkrampen precies?

Krampen in de benen zijn pijnlijke, onwillekeurige spiersamentrekkingen die seconden of zelfs minuten kunnen duren. Deze spierkrampen ontstaan meestal in de kuit, voet, teen of dijbeen. De krampen beïnvloeden de nachtrust (slaap kwaliteit) negatief en kunnen zodoende de kwaliteit van het leven aantasten. Steeds weer wakker worden met krampen in de benen betekend niet alleen een pijnlijke ervaring maar ook een verstoorde nachtrust. De nachtelijke krampen kunnen heel vervelend en pijnlijk zijn en zorgen ervoor dat u niet genoeg slaapt met alle gevolgen van dien.

Hoe voelt een beenkramp?

Een kramp in de benen voelt als een gebalde, samengetrokken spier die over gespannen is. Het kan erg vervelend en pijnlijk of zelfs ondraaglijk zijn. Meestal creëert de kramp een harde zwelling die zeer pijnlijk is. Uw spieren in het gebied kunnen urenlang pijn doen nadat de kramp is verdwenen. Meestal gaat het om kramp in de spieren van het onderbenen, kuiten en voeten.

Wat is de oorzaak van nachtelijke krampen?

Er zijn meerdere oorzaken van nachtelijk krampen en het verschilt van persoon tot persoon wat de oorzaak is. De oorzaken van deze nachtelijke spier samentrekkingen zijn uiteenlopend en de klachten kunnen veroorzaakt worden door te weinig of juist te veel beweging. Maar ook te weinig vocht, magnetische velden (door staal in matrassen), elektrische straling maar ook een te kort aan magnesium kan krampen veroorzaken. Het kan ook ontstaan door een verminderde bloedcirculatie– vaak rond de voeten en kuiten – waardoor de aan- en afvoer van afvalstoffen verminderd met als gevolg verzuring en zwelling van de spieren.

Kramp in been
Andere mogelijke oorzaken van krampen in de benen ‘s nachts (nachtelijke spier samentrekking in de benen) zijn onder meer: lange tijd zitten, overbelasting van de spieren, verkeerd zitten en staand werken.

Hoe stop ik een kramp?

Probeer de verkrampte spier voorzichtig te strekken. Als het bijvoorbeeld om de kuitspier gaat probeer dan uw voet omhoog te strekken. Beweeg uw benen en masseer de plek. Het kan ook helpen om ijs of warmte aan te brengen – gebruik een kruik of neem een ​​warm bad. Er bestaan geen pillen of injecties tegen nachtelijke Spier samentrekking om het onmiddellijk te verlichten wanneer het gebeurt. Wel kan het helpen om extra magnesium te slikken want dit verslapt de spieren. Zorg ook voor zo min mogelijk elektra en/of magnetisch velden in de omgeving van uw bed.

Wie heeft het meeste last van nachtelijke krampen?

Hoe ouder u bent, hoe groter de kans dat u ‘s nachts kramp in de benen krijgt. Dit komt omdat de pezen (de weefsels die uw spieren met uw botten verbinden) van nature korter worden naarmate u ouder wordt. Er is ook meer kans om er last van te hebben als u vrouw bent. Nachtelijke krampen kunnen u op een vervelende en pijnlijke manier wakker maken en het lastig maken om weer in slaap te vallen. Nachtelijke krampen kunnen iedereen op elke leeftijd overkomen, maar ze komen het meest voor bij oudere mensen. Van de 60-plussers heeft 33% ‘s nachts minstens eens in de twee maanden kramp in de benen. Ongeveer 40% van de zwangere vrouwen krijgt ‘s nachts last van krampen in de benen. Men denkt dat de reden daarachter is dat het extra gewicht van de zwangerschap de spieren belast.

Lees ook:  Slapeloosheid klachten tijdens de overgang

Hoelang kunnen beenkrampen duren?

Een geval van kramp in de benen kan enkele seconden tot enkele minuten duren.

Hoe voorkomt u nachtelijke krampen?

Het is van belang dat u ‘s nachts voordat u slaapt volledig ontspannen bent. Bij langdurige spanning op de spieren is de kans op kramp velen malen groter dan bij ontspanning. Het juiste matras kan hierbij helpen. Zorg dat u voldoende drink. Uitdroging is één van de redenen dat er kramp kan ontstaan.  Voldoende magnesium helpt ook tegen nachtelijke krampen. Magnesium zorgt onder andere voor ontspanning van de spieren, zenuwen en bloedvaten. Zorg voor zo min mogelijk elektra in de directe omgeving van het bed. Elektrische straling kan de spierspanning verhogen waardoor nachtelijke krampen makkelijker kunnen ontstaan. Dus geen stekkerblok en elektriciteitssnoeren onder uw bed. Ook staal in matrassen en bedbodems (pocket matrassen en boxsprings) creëren een licht magnetisch veld. Dit magnetische veld verhoogt de spierspanning wat ook nachtelijke krampen kunnen veroorzaken.

Wat is het verschil tussen nachtelijke krampen en Restless Legs Syndrome (RLS)?

Het verschil tussen nachtelijke krampen en Restless Legs Syndrome is dat er geen pijnen zijn zoals bij krampen. Het Restless Legs Syndrome is vervelend en ongemakkelijk, maar niet pijnlijk. Het Restless Legs Syndrome geeft een kruipend gevoel waardoor u uw benen wilt bewegen. Als u beweegt, stopt de rusteloosheid, maar er is nog steeds ongemakkelijk gevoel.

Welke medicijnen kunnen nachtelijke krampen veroorzaken?

De meeste medicijnen hebben bijwerkingen. Het is mogelijk dat een medicijn dat u gebruikt, uw krampen veroorzaken. Werk in dat geval nauw samen met uw huisarts om de voor- en nadelen van de medicatie versus de bijwerkingen te bepalen. Geneesmiddelen die krampen in de benen als bijwerking hebben, zijn onder meer:

Albuterol/Ipratropium (Combivent®).

Geconjugeerde oestrogenen.

Clonazepam (Klonopin®).

Diuretica.

Gabapentine (Neurontin®).

Naproxen (Naprosyn®).

Pregabaline (Lyrica®)

Statines.

Zolpidem (Ambien®).

Andere kunnen zijn: Amoxicilline, bromocriptine (Parlodel), bupropion (Wellbutrin), celecoxib (Celebrex®), cetirizine (Zyrtec), chroom, cinacalcet (Sensipar), ciprofloxacine (Cipro), citalopram (Celexa), donepezil (Aricept), eszopiclone (Lunesta), fluoxetine (Prozac), IV-ijzersucrose, lansoprazol (Prevacid), levalbuterol, levothyroxine, metformine, niconitiszuur, nifedipine, rivastigmine (Exelon), sertraline (Zoloft), telmisartan (Micardis), teriparatide teriparatide raloxifeen (Evista®).

Welke medische problemen kunnen krampen in de benen veroorzaken?

Soms heeft iemand nachtelijke kramp in de benen en is dit mogelijk een teken of symptoom van de algehele gezondheidstoestand. Als u een van de volgende aandoeningen heeft, is het mogelijk dat uw krampen in de benen het gevolg zijn van zo’n aandoening. Houd er ook rekening mee dat als u nog niet weet of u een van deze aandoeningen heeft, uw krampen in de benen een teken kunnen zijn dat u dat wel heeft. Raadpleeg altijd uw arts als u denkt dat uw krampen in de benen een symptomen zijn van een ernstiger medische aandoening.

Lees ook:  Het enorme belang van Melatonine

Krampen in de benen kunnen mogelijk een teken zijn van levensstijlkeuzes zoals:

Alcoholisme: een verslaving aan alcohol.

Zwangerschap.

Uitdroging: Het gebrek aan voldoende water in het lichaam. (Dit teken wordt besproken onder experts.)

Wat kan ik doen om krampen in de benen te laten verdwijnen als ze zich voordoen?

U wilt van een kramp in de benen af ​​op het moment dat het toeslaat. Misschien bent u klaar met trainen of word u midden in de nacht wakker. Op zulke momenten zijn er helaas geen magische injecties die uw pijn direct kunnen verlichten. Er zijn echter wel diverse stappen die u kunt proberen om zo snel mogelijk van een kramp in de benen af ​​te komen:

Rekken: Strek uw been en buig het, trek uw tenen naar uw scheenbeen om de spieren te strekken.

Massage: Gebruik uw handen of een roller om de spieren te masseren.

Stellage: Sta op. Druk uw voeten tegen de vloer.

Wandelen: Beweeg uw been terwijl u rondloopt.

Breng warmte aan: Gebruik een verwarmingskussen of neem een ​​warm bad.

Koud aanbrengen: Wikkel een zak ijs in een handdoek en breng deze aan op het gebied.

Pijnstillers: Neem ibuprofen of paracetamol om de pijn te verlichten.

Welke soorten rekoefeningen kunnen helpen bij het wegwerken van krampen?

Probeer dit als de kramp in uw kuitspier zit: terwijl u staat (of zit met uw been voor u uitgevouwen), strekt u uw been en tilt u uw voet op totdat uw tenen naar uw scheenbeen wijzen. Trek aan uw tenen als u ze kunt bereiken. U zou ook kunnen proberen om op uw hielen rond te lopen.

Welke medicijnen kunnen helpen bij krampen in de benen?

Op dit moment is er geen aanbevolen medicatie die 100% van de tijd effectief is. Er zijn echter enkele voorgeschreven medicijnen die een klein bewijs vertonen van het voorkomen van krampen in de benen. Onder toeziend oog van uw zorgverlener kunt u het volgende proberen:

Carisoprodol (Soma®): een spierverslapper.

Diltiazem (Cartia XT®): Een calciumkanaalblokker.

Orphenadrine (Norflex®): Behandelt spierspasmen en verlicht pijn en stijfheid in spieren.

Verapamil: een calciumkanaalblokker.

Welke vitamines kunnen helpen? Geen enkele vitamine zal 100% van de tijd helpen. Sommige deskundigen raden echter aan om een ​​vitamine B12-complex te nemen.

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.

9 Reacties

Janneke

Bijzonder dat ik hier info tegenkom over het negatieve effect van metaal in bed of matras.
Volgens mij kunnen krampen soms ook te maken hebben met schildklierproblemen. Medicijnen gebruiken bij kramp lijkt me niet slim. Bètablokkers en calciumblokkers verminderen de aanmaak van melatonine. Lig je niet wakker van de krampen, dan lig je wel wakker door verslechterde slaapkwaliteit. Ik zou eerder denken aan voedingssupplementen en misschien bepaalde therapieën als osteopathie. Kan soms ook te maken hebben met hele verteringssysteem.
Heb zelf snel kramp als ik schoenen met te soepele zolen draag.

rita loman

Ik heb vreselijke krampen in beide benen, voeten, tenen, kuiten, scheenbeen en vannacht overal tegelijk, wordt er stapelgek van, ik heb 1 kunstknie en andere knie is ook artrose en ook in mijn voet het doet zo zeer, ik kan me niet bewegen of het begint weer.

Slaap Zacht

een paar hotelzeepjes aan het voeteinde onder het hoeslaken stoppen doet wonderen

H meijer

Al jaren heb ik een roestige ijzeren nijptang onder mijn matras en sibdsduen nooit meer kramp. Ook meerdere malen getest door de tang weer weg te nemen en de kramp begon weer.

D. van Rooyen

Sommige mensen hebben baat bij het gebruik van magnesiumtabletten of magnesiumrijk bronwater om spierkramp tegen te gaan. Ik heb er zelf geen ervaring mee.

odette Gybels

wie kan mij helpen ,tegen de morgen heb ik bijna elke morgen kramp in de voeten en benen
is altijd vroeg in de morgen ,moet dan mijn bed uit wat rond wandelen ,een legging of pyama broek en kousern aandoen ,en dan gaat de krazmp weg ,is alsof het door kou komt dat ik tegen de morgen deze krampen heb en dikwijls zeer pijnlijk

herman Jacobs

Heb ik ook, ik ga maar tegenwoordig zo laat mogelijk na bed, als ik namelijk al vroeg na bed ga moet ik s’nachts al opstaan van de pijn.

PJH .vogels

Ik wor s nachts zeker 3 keer wakker van de pijn IN KUITEN EN GROTE TEEN..DOET VERSCHRIKKELIJK VEEL PIJN. doe er van alles aan maar er is niets dat helpt alleen veel pijn.

JGT

Als u een Simvastatine-gebruiker bent ligt daarin de oorzaak. Statines staan bekend om spierkrampen als bijwerking.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *