Vullingen voor hoofdkussens

Donzen hoofdkussen

Vullingen voor hoofdkussens

Vullingen voor hoofdkussens zijn er in allerlei soorten materialen. Hieronder een lijst van de meest voorkomende soorten vullingen.

Een donzen hoofdkussen

Donzen en verenkussen worden veruit het meest verkocht. Dons is meestal zacht en niet echt verend terwijl veren kussens meestal vrij stevig zijn. Een donzen hoofdkussen bestaat vaak uit een verhouding van dons met veren. De veren bepalen de zwaarte en de hardheid van een donsveren kussen.

Donzen hoofdkussen

Een wollen hoofdkussen

Een wollen hoofdkussen is een stevig kussen waar je relatief lang mee kunt doen zonder last te krijgen van volume vermindering. Wol is stevig en biedt veel veerkracht en voelt toch zacht aan. De wol in kussens is tot bolletjes verwerkt. Soms is een wollen hoofdkussen ook qua hardheid/zachtheid instelbaar doordat er een rits in het hoofdkussen zit en je er wat vulling uit kunt halen of in kunt stoppen.

Een latex hoofdkussen

Een latex hoofdkussen is vormvast en veerkrachtig. Wel is dit type kussen relatief warm en niet geschikt voor mensen die veel transpireren. Een latex kussen wordt meestal in mallen gegoten waardoor het hoofdkussen zijn vorm krijgt. Dit type kussen is meestal het meest geschikt voor mensen die weinig van houding veranderen.

Latex hoofdkussen

Synthetische vezelballetjes hoofdkussen

Een hoofdkussen gevuld met vezelballetjes is veerkrachtig en laat het hoofd er diep in wegzakken. Dit type kussen geeft niet veel steun. Vaak is een synthetisch kussen wasbaar en daarom ideaal voor mensen met allergieën.

Synthetisch hoofdkussen

Mais vezelballetjes hoofdkussen

Een hoofdkussen van maisvezelbolletjes is volledig gemaakt van natuurlijke materialen en werkt daardoor goed voor mensen die transpireren. Het mais neemt namelijk vocht op, in tegenstelling tot synthetische materialen. Ook is dit type wasbaar en kunt u de hard/zachtheid  instellen.

Lees ook:  Het belang van een goed hoofdkussen

Traagschuim hoofdkussen

Traagschuim (memory foam) maakt als u er op ligt een soort mal van uw hoofd en nek en biedt zodoende een drukverlagend effect én ondersteuning. Kussens van traagschuim zijn er in twee verschillende vormen: ergonomisch voorgevormd en in traagschuim vlokken. Het traagschuim vlokkenkussen is vaak instelbaar qua hardheid/zachtheid.

traagschuim hoofdkussen

Gierstkorrels en spelt hoofdkussens

Hoofdkussens gevuld met gierstkorrels of spelt geven een speciaal gevoel en werken verkoelend. Het buitenste vliesje van een tarwekorrel heet het kaf en wordt van de tarwe gescheiden omdat we het niet kunnen verteren. Het kaf is dus eigenlijk restafval.

Polyester hoofdkussens

Een polyester hoofdkussen is een kussen met een synthetische vulling van vlokken. Dit type kussen is relatief warm en niet geschikt voor mensen die veel transpireren. Dit is minder vormbaar dan een donzen of veren kussen en ook minder vormvast.

Polyether hoofdkussens

Een polyether kussen is zacht en gemaakt met een vulling van polyetherschuim. Dit type hoofdkussen heeft een gesloten celstructuur waardoor het niet goed ventileert en snel broeierig en warm kan gaan aanvoelen. Meestal wordt het materiaal versnipperd en in vlokken in het kussen verwerkt.

Koudschuim hoofdkussens

Koudschuim is zeer veerkrachtig en heeft een goed ventilerend vermogen waardoor dit type hoofdkussen koel blijft. De veerkracht biedt veel ondersteuning. Koudschuim hoofdkussens worden meestal in gesnipperde vorm in het kussen gedaan.

Verder zijn er nog hoofdkussens die gevuld zijn met boekweit, kersenpitten, gerst, rijst, tarwe, zonnebloempitten, stro en water maar dit type kussens worden zelden verkocht.

Koudschuim hoofdkussen

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.

3 Reacties

Paulus

De tweede zin onder polyester klopt volgens mij niet. Ik denk dat het woordje niet is vergeten, wamt dit materiaal is toch niet geschikt voor mensen die veel transpireren?

Chris Nederhorst

Beste meneer Paulus,
U heeft natuurlijk helemaal gelijk. Bedankt voor uw oplettendheid, het is nu gecorrigeerd.

Natalie

Ik heb deze info over vulling van hoofdkussens met interesse gelezen. Onlangs heb ik synthetische kussens en dekbedden gekocht met oog op de wasbaarheid. Tot mijn verbazing lees ik hier dat er ook wasbare natuurlijke alternatieven zijn. Vooralsnog voldoen de synthetische spullen uitstekend. Ik ga mij toch eens oriënteren op die variant met mais vezelballetjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *