Matrassen van Ikea

Matrassen van Ikea. Op diverse fora vind je ervaringen van mensen die Ikea matrassen hebben gekocht. Ook zijn er op internet enkele testen met Ikea matrassen te vinden. Hoewel de keuze van een matras zeer persoonlijk is, geeft dit wel een goed beeld van de kwaliteit de matrassen.

Ervaringen met Ikea matrassen

Ikea schuim matrassen

De foam matrassen van Ikea bestaan uit een kern van polyetherschuim, memoryfoam, HR-foam en sommige modellen in combinatie met latex. Enkele goedkopere modellen (zoals Florvag) bestaan alleen uit polyether. De verschillen tussen de modellen zitten verder in de stevigheid en de dikte van het matras.

Modellen van Ikea matrassen van schuim:

 • 01 – Sultan Fjordgard
 • 02 – Sultan Flokenes
 • 03 – Sultan Finnvik
 • 04 – Sultan Fossing
 • 05 – Sultan Fidjetun
 • 06 – Sultan Favang
 • 07 – Sultan Flataker
 • 08 – Sultan Fonnes
 • 09 – Sultan Florvag

De foammatrassen van Ikea worden over het algemeen redelijk tot goed bevonden door gebruikers. Ze geven een redelijk goede ondersteuning. De levensduur en geschiktheid voor zware personen wordt matig tot slecht genoemd. Al een aantal keer heeft de Consumentenbond de Sultan Flokenes uitgeroepen tot Beste Koop. Dat zegt overigens niets over de kwaliteit. Het label Beste Koop heeft te maken met de prijs/kwaliteit verhouding en omdat de matrassen van Ikea over het algemeen zeer goedkoop zijn, ligt een hoge score voor het label Best Koop al snel binnen handbereik.
Volgens de Consumentenbond is er eigenlijk geen kwaliteitsverschil met duurdere matrassen, zoals bijvoorbeeld Auping en Pullman, terwijl deze merken toch veel betere materialen gebruiken.
Als je matras reviews van Ikea foammatrassen leest, kom je vaak inzakken (kuilvorming) tegen waardoor ze minder ondersteuning gaan geven. Dit valt bij Ikea niet onder de garantievoorwaarden. Veel mensen klagen over flinke kuilvorming wat al na korte tijd ontstaat. Ik kwam zelf een paar reviews tegen van mensen die na enkele dagen al last van kuilvorming hadden!

Ikea latex matrassen

Modellen van Ikea matrassen van latex:

 • Jomna
 • Hafslo
 • Hamarvik
 • Hovag
 • Hyllestad
 • Hessing

De Ikea latexmatrassen worden redelijk tot goed bevonden door de meeste gebruikers. Ze geven een redelijke ondersteuning. De meest genoemde nadelen zoals de matige vochtdoorlatendheid horen niet speciaal bij Ikea latex matrassen, maar is een eigenschap van latex matrassen in het algemeen. Ook bij de latex matrassen van Ikea wordt als het om levensduur en geschiktheid voor zware personen gaat matig tot slecht gescoord. Bij reviews van Ikea latex matrassen kom je, evenals bij Ikea foammatrassen, vaak inzakken (kuilvorming) tegen waardoor ze minder ondersteuning gaan geven. Dit valt bij Ikea niet onder de garantievoorwaarden. Ook bij Ikea latex matrassen klagen veel mensen over flinke kuilvorming wat al na korte tijd ontstaat.

Ikea binnenvering / pocketmatrassen

Ikea heeft de volgende modellen:

 • Jomna
 • Hafslo
 • Hamarvik
 • Hovag
 • Hyllestad
 • Hessing

De Ikea binnenverings matrassen hebben een kern van stalen veren. Dit type matras van Ikea wordt over het algemeen redelijk tot goed bevonden door gebruikers. Qua levensduur en geschiktheid voor zware personen wordt echter slecht gescoord. De ervaring van gebruikers is dat de Ikea binnenverings matrassen na enige tijd (enkele maanden tot enkele jaren) kunnen gaan inzakken en daardoor minder ondersteuning gaan geven. Uit een onderzoek blijkt dat 20% van de gebruikers van binnenverings matrassen van Ikea dit probleem ervaart. De binnenverings matrassen zijn de dikste matrassen die Ikea in haar assortiment heeft.

Sultan Hagavik matras

Doordat veel mensen mij vroegen wat ik van het Sultan Hagavik matras vond, heb ik dit matras in 2012 besteld, uit elkaar gehaald en uitvoerig onderzocht. Ik ben geschrokken wat Ikea met dit type matras doet. Het matras zit zo vreselijk goedkoop en slecht in elkaar dat het niet anders kan dan dat daar binnen no time kuilvorming moet optreden. Dat Ikea zulke rommel verkoopt is voor mij zelf een reden daar niets meer te kopen (tot spijt van mijn vrouw). Op de pocketveren zit een afdeklaag van fiber (glas), spul dat normaal in afzuigkappen zit om vet op te vangen. De fiberlaag is 5 cm dik en zal binnen korte tijd kuilvorming creëren.

Dat blijkt ook wel als je op reviews van de Sultan Hagavik matras gaat zoeken. De tijk is niet afritsbaar waardoor deze niet is te wassen. Het is van geweven katoen wat niet rekt en dus zal gaan plooien omdat de spanning eraf zal gaan. Wij nemen “oude” matrassen van onze klanten mee voor recycling waardoor ik inmiddels al veel afgedankte Sultan Hagavik matrassen gezien heb die 2, 3 4 en 5 jaar oud waren (5 jaar was trouwens de oudste) en die totaal onbeslaapbaar waren geworden. In mijn optiek dus een zeer slecht matras.

Ikea uitslag consumentenbond matrassentest combinatie

Totaal: 7,1
Levensduur (20%):7,2
Lichaamsondersteuning bij rugligging (15%):6,4
Lichaamsondersteuning bij zijligging (15%):4,4
Vochttransport (15%):7,8
Isolatie:noch koel, noch warm
Drukverdeling (5%):7,7
Veerkracht (5%):7,2
In bed draaien (5%):8,5
Stevigheid boxspring (5%):10,0
Vochtbestendigheid boxspring (5%):10,0
Geur (top)matras (5%):7,7
Afwerking (4%):7,7
Hanteerbaarheid matras (5%):5,5
Gemak ritsen matrastijk (1%):7,7
Brandtest:gehaald

Het Hagavik matras heeft van de Consumentenbond het “Beste Koop” logo gekregen. Dit is een greep uit enkele reviews op de consumentenbond.nl pagina:

Syl | 9 juni 2013

Op 15 december 2012 dit matras gehaald. Na enkele dagen al een kuil erin. Daarop het matras omgeruild. Nu duurde het wat langer. Na een dag of 10 weer kuilen erin. Ik weeg 58 kg dus daar kan het niet aan gelegen hebben. Matrassen enkele keren omgedraaid maar het bleef een ellende. Slapen deden we e r niet al te goed op en het ergste: Iedere morgen wakker worden met pijn in ons lijf. Op donderdag 6 juni de matrassen in de aanhanger en terug naar IKEA. Ik was “gewapend” met een printje van de klachten die hier op www.consumentenbond.nl te vinden waren. De verkoopster deed gelijk moeilijk.

“Nee, wij geven nooit geld terug op matrassen”. Ik gaf aan dat er een constructiefout in moest zitten want zulke kuilen daar zijn de Duitsers nog jaloers op. Ze bood me een waardepas aan. Ik ging niet akkoord en wilde de manager spreken. Hij ging in eerste instantie ook niet akkoord maar nadat ik vertelde dat IKEA deze matrassen niet meer verkocht, ik mijn “wapentuig”, de print van CB, liet zien, werd er tegen de manager verteld dat er inderdaad constructiefouten geconstateerd waren. Daarop kreeg ik alsnog mijn geld terug. Dus voor iedereen met eenzelfde matras: bewapen je met de print van CB en je kassabon en breng je matrassen terug. Natuurlijk zullen ze proberen om je af te schepen met een waarde pas maar je moet gewoon niet akkoord gaan en aan blijven dringen op je geld terug. Succes!

Daan Boonman | 12 mei 2013

In het begin lag de matras nog goed, maar na een tijdje begon zich al snel een flinke kuil te vormen. Matras regelmatig omgedraaid maar de kuilen werden er niet minder op met als gevolg veel pijn in de rug. Inmiddels kan ik zelfs de veren er doorheen voelen komen wat erg oncomfortabel ligt. Ik heb de matras nog geen 2 jaar. Helaas ben ik de bon tijdens een verhuizing kwijt geraakt; zonde van het geld dus!! En de matras ligt inmiddels zo slecht dat ik nog liever op een matje op de grond lig dan op dat bed met al die kuilen en veren die onder je schouder bladen zitten te prikken.

C.M. van Waegeningh | 9 september 2012

Na nog geen twee jaar kuilen in de matras en daardoor rugpijn. Omgeruild voor een andere zonder problemen. Maar de nieuwe matras, zelfde Hagavik, ligt kei hard en dus nog steeds rugpijn bij het opstaan. Mijn vrouw heeft een Hamnvik, die zou harder moeten zijn, maar we zijn beide van mening dat de tweede Hagavik als een plank zo hard is. Vandaag dus maar terug gebracht en ga nu naar een andere zoeken…..maar niet meer bij IKEA