Matrastopper of oplegmatras

Een matrastopper, ook wel oplegmatras, topmatras of topper genoemd, is een (dun) matras wat u op een bestaand matras legt. Er zijn diverse redenen om een matrastopper aan te schaffen, meestal doen mensen dat omdat het wat comfortverhogend werkt.

Matrastopper of oplegmatras

Er zijn 5 hoofdreden om een matrastopper aan te schaffen.

1. Opwaardering huidige matras
Als uw huidige matras minder steun biedt of een lichte vorm van kuilvorming krijgt, kan een topper uitkomst bieden. Vooral binnenvering matrassen hebben de neiging vorm te verliezen doordat de toplagen plat gedrukt worden. Een topper verbetert de ondersteuning van het matras waardoor u meer comfort en minder drukpunten zult ervaren. Tenminste 15 procent van de matrastopper bezitters meldt dat hun topper hen meer comfort en een betere slaap bieden. In die zin is een matrastopper een verstandige investering in plaats van direct voor een nieuwe matras te kiezen en dat voor een fractie van de kosten.

2. Wijzig de stevigheid van uw matras
Toppers zijn niet alleen voor oudere matrassen. Als uw nieuwe matras toch niet helemaal past bij uw persoonlijke voorkeur qua stevigheid (toch een beetje te hard matras gekocht), kan een topper uitkomst bieden die het matras wat zachter kan maken.

3. Verbetering gewichtsverdeling en ondersteuning
Sommige toppers, namelijk die van traagschuim en van latex, kunnen niet alleen het comfort van een matras verbeteren, maar ook zorgen voor meer ondersteuning of een betere gewichtsverdeling (drukverdeling) en daardoor helpen pijn in de rug te verminderen.

4. Maakt van één geheel matras toch 2 verschillende hardheden
Als twee mensen met een verschillend gewicht of voorkeur voor hardheid toch één geheel matras willen hebben dan kunnen 2 verschillende toppers uitkomst bieden. U kunt dan de hardheid individueel bepalen door matrastoppers in 2 verschillende hardheden te nemen.

5. Hygiëne
Een matrastopper houdt het onderliggende matras schoner. Meestal is de tijk van de topper afritsbaar waardoor u deze gemakkelijk regelmatig kunt wassen. De tijk van het matras is veel lastiger te wassen omdat deze groter is en minder gemakkelijk om de matras kern heen gedaan kan worden.

Matrasopper oplegmatras op een boxspring

Nadelen van matrastoppers

Er zijn drie hoofdredenen waarom mensen géén matrastopper willen of zich twee keer bedenken alvorens dit te doen.

1. Beperkte effectiviteit
Terwijl een matrastopper veel kan verbeteren bij met name oudere matrassen, is het geen wonderproduct. Als uw matras niet goed meer slaapt doordat er kuilvorming is ontstaan, zal een matrastopper slechts in beperkte mate uitkomst kunnen bieden.

2. Onjuiste maat
Veel mensen melden dat hun matrastopper niet precies dezelfde afmeting heeft als het matras. Dit komt het meest voor bij latex toppers en polyether toppers. De juiste afmeting is belangrijk want als de topper te groot is, geeft dit problemen met het opmaken. Als deze te klein is, verlies je bedruimte doordat je niet te dicht op de rand van je matras kunt liggen.

3. Topper ligt niet goed vast
Aangezien een topper geen volledig geïntegreerd onderdeel van het bed is, kan deze gaan schuiven. Ongeveer 5% van de eigenaren meldt dit probleem. Dit is op zich gemakkelijk op te lossen door de topper vast te leggen met een molton/onderdeken.

Samenvatting van de type matrastoppers

Koudschuim oplegmatrassen

Voordeel: Koudschuim oplegmatrassen blijven vrij koel in de zomer, ventileren goed en bieden extra ondersteuning. Ze gaat over het algemeen lang mee.
Nadeel: Kunnen het huidige matras harder maken.

Traagschuim oplegmatrassen

Voordeel: Traagschuim toppers bieden wellicht het meeste comfort hoewel dit sterk afhankelijk is van de densiteit en de geleverde kwaliteit.
Nadeel: Traagschuim toppers kunnen (vooral bij hoge densiteiten van boven de 60 kg/m3) voor extra warmte zorgen doordat het ventilerend vermogen beduidend minder is.

Donzen matrastoppers

Voordeel: Over het algemeen effectief in het verzachten van een stevige matras. Weinig warmte problemen.
Nadeel: Kunnen gaan ophopen en vermindert de ventilatie. Ook zijn donzen toppers meestal niet voorzien van een losse tijk waardoor deze niet wasbaar is.

Latex oplegmatrassen

Voordeel: Latex toppers geven een zachte ondersteuning en een bovengemiddelde verlichting wanneer er sprake is van pijn bij het liggen.

Nadeel: Te warm voor sommige mensen. Duur in vergelijking met andere soorten, relatief warm en minder goede ventilatie.

Fiber (bed) matrastoppers

Voordeel: Over het algemeen effectief in het verzachten van een stevige matras. Laag geprijsd. Soepel en licht.

Nadeel: Te dun en klonterig. Schudden/opkloppen kan nodig zijn om het extra comfort te behouden.

Wollen matrastoppers

Voordeel: Houden u vrij koel in de zomer en warm in de winter. Natuurlijk product. Over het algemeen duurzaam en gaan lang mee.

Nadeel: Kunnen meestal niet gewassen worden en geven vaak een geur af (‘boerenerf’ geur).

Op welk matras komt uw oplegmatras?