Klachten van een te hard matras

Hoe kun je merken dat uw matras te hard is?

Op een te hard matras ligt u niet comfortabel en kunnen uw schouders en heupen niet voldoende inzakken, waardoor u met een stijf gevoel wakker wordt. De gevolgen zijn over het algemeen onderrug pijn, heuppijn, schouderpijn of pijn tussen de schouderbladen. Ook zal u onrustig slapen omdat u snel van houding moet veranderen omdat u overdruk klachten ervaart op schouders en heupen.

Wat doet een te hard matras met uw lichaam?

Door de overdruk zal u minder goed slapen en zult u zeer waarschijnlijk ook fysieke klachten ontwikkelen. Omdat het lichaam zich niet goed kan ontspannen zal u hierdoor ook minder goed gaan slapen en wordt u niet uitgerust wakker. Doordat uw spieren en bloedtoevoer bekneld raken, zal u veel draaien en keren en kunt u ook gemakkelijk meerdere keren wakker worden gedurende de nacht door het te harde matras.

Kun je wel wennen aan een hard matras?

Aan vrijwel alles kan je wennen en dus ook aan een te hard matras. Een nieuw matras voelt vrijwel altijd stugger en steviger dan uw oude bed en het lichaam heeft tijd nodig om te wennen aan de nieuwe ondersteuning. Vaak creëert een nieuw matras in het begin aanvangsklachten en kan dit enige pijn veroorzaken. Hoe lang iemand moet wennen aan een nieuw bed hangt af van vele factoren die we in dit artikel met u zullen doornemen.

Hoe lang moet je gemiddeld wennen aan hard matras?

Het wennen aan een nieuw matras duurt in de regel 4 weken maar kan soms nog iets langer duren. Het vervelende is dat er flinke aanvangsklachtenkunnen ontstaan en dat dit niets zegt over hoe goed of slecht het matras voor u zal zijn. De eerste weken krijgt ongeveer 80% van de mensen die op een nieuw matras slapen te maken met de zogenaamde houdingcorrectieperiode. Het lichaam komt in een nieuwe houding te liggen en daardoor komen er allerlei spieren onder spanning te staan die dat niet gewend waren. Dit brengt meestal veel pijn met zich mee en zorgt voor een verstoorde nachtrust.

Hoe verlopen de aanvangsklachten van een nieuw matras?

Meteen in het begin van het beslapen van uw nieuwe matras krijgt u vrijwel zeker te maken met wat last hier en daar. De aanvangsklachten variëren van lichte tot erge pijn. Over het algemeen gaat het om een stijf gevoel bij het opstaan, slapende ledematen of tintelingen. Het is meestal ook niet zo snel voorbij. Deze houdingcorrectieperiode kan wel tot twee maanden duren. Het komt maar zelden voor dat men op een nieuw matras gelijk helemaal goed slaapt. Bijna altijd zal men moeten wennen aan de nieuwe houding en aan het verschil ten opzichte van het oude bed. Ook is een nieuw matras iets stugger (steviger) en heeft het tijd nodig om soepeler te worden.

Wat is beter voor uw rug een hard- of zacht matras?

Meestal wordt aangenomen dat een hard of stevig matras beter zou zijn voor mensen met rugklachten. Dit is echter niet helemaal correct en afhankelijk van de lichaamsbouw en gewicht. Uit een groot onderzoek gedaan met mensen met chronische rugklachten blijkt dat de klachten het minst waren op een gemiddeld zacht matras. Voor dames met een smalle taille en bredere heupen is een zachter matras sowieso beter aan te raden dan een hard matras.

Kunt u rugpijn krijgen van te hard matras?

Of het matras nou hard is of zacht het kan altijd zorgen voor rugklachten als de ergonomie (houding) niet goed is op het bed. Een hard matras veroorzaakt niet per definitie rugpijn maar kan wel eerder pijn op drukpunten van de rug veroorzaken. Bij een iets zachter matras krijgt u minder druk op het lichaam en voelt dit ook comfortabeler omdat de schouders en heupen iets in het matras kunnen zakken.

Lees ook:  Het juiste matras vinden

Is een hard matras goed voor uw rug?

Een harder matras is in de regel wel beter dan een zachte als het om rugklachten gaat. Zowel in België als in Nederland wordt aangenomen dat een harder matras het beste werkt tegen rugpijn. Ook in de matrassenbranche wordt gewerkt met het idee dat een hard matras goed werkt tegen rugklachten. Maar in feite is dit dus niet zo. Klachten in de onderrug komen veel voor bij echte stevige matrassen omdat de onderrug nauwelijks ondersteund wordt. Bij een zachtere zal de onderrug ook gedragen worden en kan het matras makkelijker de contouren van het lichaam volgen.

Hoe weet u of uw matras te hard is?

Of uw matras ook daadwerkelijk te hard is is vrij eenvoudig vast te stellen. Kijk of u gemakkelijk kunt ontspannen op het matras. Gaat dit gemakkelijk en snel dan is uw matras vrijwel zeker niet te hard. U kunt op uw bed gaan liggen op uw rug en nu goed gaan voelen, let op uw spieren, zijn deze ontspannen en voelt het comfortabel? Heeft u het gevoel in een kuil te liggen? Of heeft het gevoel dat u er alleen maar op ligt en er niet in? Als u op uw rug lig en u probeert een had onder uw onderrug te duwen…als dit heel gemakkelijk gaat ligt u echt op het matras en is het matras bijzonder stevig. Als de hand er bijna niet onder te drukken is is het bed zacht.

Wat zijn de symptomen van een te hard matras?

Wanneer is uw matras nu echt te hard? Hieronder hebben een lijstje opgesteld met de symptomen die kunnen wijzen dat uw matras te hard is voor u. Ziet u veel herkenning in de punten hieronder?
Dan is het verstandig om uw bed te heroverwegen:

  • Heeft u last van nekklachten?
  • Draait en keert u veel gedurende de nacht?
  • Heeft u last van pijn in uw onderrug?
  • Steekt u uw hand onder uw hoofdkussen of plooit u uw hoofdkussen dubbel
  • Wilt u een dik hoofdkussen omdat uw schouders niet genoeg kunnen wegzakken?
  • U kruipt gedurende de nacht steeds omhoog in bed, waardoor u het kussen dikker maakt door het tegen het hoofdbord of muur te duwen
  • Heeft u ’s nachts soms last van slapende armen?
  • Kunt u gemakkelijk uw hand onder de holte in uw (onder) rug steken wanneer u op uw rug ligt?
  • Als u een man bent zal u in de zijligging vooral veel druk op de schouders voelen, als u een vrouw bent merkt u veel druk op uw schouders en heupen en krijg je niet voldoende steun in uw taille

Een nieuw matras dat harder thuis is dan in de winkel

Omdat u gedurende het proefliggen in een beddenshowroom kort ligt lijkt een matras vaak zachter dan hij feitelijk is. U kunt het vergelijken met zitten op een hard bankje in een park. Als u vijf minuten zit is er niets aan de hand. Als u tien minuten zit wordt het bankje aardig hard en na een kwartier is het niet meer uit te houden. Hierdoor is de stevigheid beleving niet echt goed. Thuis ligt u aan één gesloten uren achter elkaar op het matras en daardoor zal deze thuis veel steviger voelen.

Wat te doen als uw matras te hard blijkt te zijn?

Als u het matras thuis op proef heeft is het aan te raden het matras om te laten ruilen voor een zachtere variant. Als u het al een tijdje in huis heeft en niet kunt omruilen dan zou een zachtere matras-topper goed kunnen werken. Een topper is een dun matrasje dat u boven op uw matras legt. Toppers werken geweldig om een matras zachter te maken en kunnen echt een verschil in comfort creëren. U kunt ook kijken naar uw bedbodem. Bij sommige lattenbodems kun je het lende deel harder en zachter instellen en dit kan net het verschil maken. Er worden ook veel zogenaamde boxsprings geleverd waar de springs (de veren) van missen. In plaats daarvan wordt er een bodemplaat op de bovenzijde van de box geplaatst die natuurlijk keihard is. Een goede bedbodem behoort juist zo veel mogelijk mee te vormen. Als u boxspring heeft die aanvoelt als een plank is het aan te raden om deze te vervangen.

Lees ook:  Wat is het beste matras van 2024?

Wat is het resultaat als een matras te hard is?

Als uw matras te hard is komt de ruggengraat in een onnatuurlijke (verkeerde) positie te liggen wat een belangrijke oorzaak van veel rugklachten is. Het komt veel voor dat het te hard is en het gevolg is dat het matras nauwelijks meegeeft geeft met het lichaam. Het zal hierdoor te veel tegendruk creëren in plaats van meegeven, wat er vaak tot gewrichtsklachten bij de schouder of heup leidt. Als het matras nauwelijks meegeeft zal dit ervoor zorgen dat je heel onrustig gaat slapen.

Is uw matras wellicht aan vervanging toe?

Hoe oud is uw matras? Een goede gaat gemiddeld zo’n 8 tot 12 jaar mee. Sommige matrassen, zeker Latexmatrassen worden harder met de tijd. Wat zijn indicatoren dat uw matras aan vervanging toe is? Zodra u merkt dat u met minder klachten naar bed gaat dan dat u opstaat (dus meer klachten bij het opstaan dan bij het naar bed gaan) zijn de klachten bed-gerelateerd en is uw matras vrijwel zeker aan vervanging toe. Maar ook als u heel onrustig gaat slapen en voelt dat u niet meer goed ondersteund wordt (meestal beginnen de klachten bij de onderrug). U kunt ook kijken of er misschien een kuil aanwezig is. Een kuil is een overduidelijke aanwijzing dat uw matras aan vervanging toe is.

Wat kan de oorzaak van een te hard matras zijn?

binnenvering matras

Het matras is te hard waardoor de contouren van het lichaam niet goed worden aangenomen door het matras. Het geeft niet mee en creëert te veel druk op de heup en schouders. Het kan ook zo zijn dat uw bedbodem te hard is. Zo’n 20% van het lig-comfort komt uit de bedbodem waardoor de bedbodem net het verschil kan maken. Het kan ook goed zijn dat uw matras aan vervanging toe is. Meestal is dit na een jaar of 8 het geval maar dat soms ook al na 5 jaar het geval zijn. Een matras wordt elke dag intensief gebruikt waardoor het met de tijd steeds meer geplet wordt en zijn veerkracht verliest.

Aanvangsklachten op een nieuw matras zijn heel normaal

Omdat wij al 25 jaar matrassen op proef geven krijgen wij veel feedback van onze klanten. Het is voor ons heel duidelijk dat een nieuw matras bijna altijd aanvangsklachten met zich meebrengt. Als iemand boven de 50 jaar oud is is de kans op deze aanvangsklachten bijna 100%. Dat wil zeggen dat vrijwel iedereen die ouder is dan 50 jaar aanvangsklachten van een nieuw matras kan verwachten. Dit komt door de zogenaamde houdingcorrectieperiode. Het lichaam komt in een nieuwe houding te liggen en daardoor komen er allerlei spieren onder spanning te staan waar u de klachten van krijgt.

De juiste hardheid van een matras

Lengte, gewicht en lichaamsvorm zijn belangrijke factoren bij het bepalen van de juiste hardheid. Het matras moet het hele lichaam op een prettige manier steun bieden en de wervelkolom zo recht mogelijk houden. Een bed met de juiste hardheid biedt ergonomische ondersteuning waardoor het lichaam goed kan uitrusten. U ligt dan rustiger en slaapt beter. Het bepalen van de juiste stevigheidsgraad is dus heel belangrijk. Mocht tijdens de proeftijd blijken dat uw matras te hard of te zacht is, dan kunt u het matras omruilen.

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *