Slaapproblemen door roken

Een groot aantal mensen heeft last van slaapproblemen, in sommige gevallen kunnen deze slaapproblemen veroorzaakt worden door roken. Naast de vele schadelijke effecten die  worden veroorzaakt door roken kan het ook de nachtrust negatief beïnvloeden.

Kijk uit met nicotine!

Even ontspannen een sigaretje roken hoor je vaak, maar eigenlijk is dit in biologische zin onmogelijk. Nicotine is namelijk een stimulerend middel (het heeft een opwekkende werking op het zenuwstelsel).
Daarom klagen rokers dus zo vaak over slapeloosheid.  

De manieren waarop nicotine uw nachtrust kan beïnvloeden

Nicotine heeft twee manieren waarop hij de nachtrust kan beïnvloeden. Als eerst: zoals eerder besproken heeft nicotine een stimulerende werking op het zenuwstelsel. Ten tweede: Nicotine veroorzaakt een een versnelde hartslag, verhoogde bloeddruk en verhoogde hersenactiviteit. Dit alles kan een enorme invloed hebben op de slaap. Hoewel een lage concentratie nicotine in het bloed een licht kalmerende werking kan hebben, leidt een hoge concentratie tot een staat van opwinding.


Nicotine kan leiden tot een onderbroken slaap. Omdat nicotine een verslavende stof is heeft het lichaam van de roker er behoefte aan. Deze behoefte verdwijnt ‘s nachts niet, dit kan er toe leiden dat de roker midden in de nacht wakker wordt omdat hij de drang voelt van het moeten roken. Maar als men dan midden in de nacht een sigaret opsteekt, zorgt de nicotine voor een opgewekt gevoel aan het centrale zenuwstelsel. Hierdoor zullen de klachten hoogstwaarschijnlijk erger worden ondanks de licht kalmerende werking.

Waarom stoppen met roken?

Roken verhoogt het risico op long, keel, darm en maagkanker. Ook heeft een roker meer kans op een verhoogde bloeddruk, hartinfarct en doorbloedingsstoornissen. Voldoende redenen om er mee te stoppen. Bovendien komt daar nog een goede nachtrust bij kijken.

Lees ook:  Rusteloze benen, wat is deze slaapstoornis?

Ontwenningsverschijnselen

Een onderzoek met gestopte rokers liet zien dat zij overdag last hadden van ontwenningsverschijnselen (gespannenheid, vermoeidheid, rusteloosheid en irritatie) maar ‘s avonds sneller in slaap vielen en ‘s nachts minder vaak wakker werden.

Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, matraskenner, matras-ontwikkelaar en oprichter van matras.info. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche. Mijn visie is dat echt slaapcomfort bereikt kan worden door te werken met kwalitatief hoogwaardige materialen. Heeft u hulp of advies nodig voor het vinden van het juiste matras? Bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.