Een grote toename van slapeloosheid door de pandemie

Sinds de pandemie is het aantal mensen met slapeloosheid verviervoudigd, mensen kunnen lastig in slaap vallen, dromen meer en zijn overdag vermoeider.

Volgens de Google zoekmachine is de zoekterm ‘’insomnia’’ in de eerste helft van vorig jaar (2020) een schokkende 58 procent gestegen. Hieraan is te zien dat steeds meer mensen slaapproblemen en slapeloosheid ervaren. Mensen kunnen simpelweg niet goed slapen door de extra stress en de dingen die in deze tijd gebeuren.


Waarom ervaren meer mensen slaapproblemen tijdens de corona?

Zoals aan de cijfers te zien hebben veel mensen te maken met slapeloosheid tijdens de corona pandemie. Zowel de mensen die heel bang zijn om besmet te raken voor zichzelf of de geliefden om hen heen. Maar ook de mensen die er niet bang voor zijn. Er zijn meerdere factoren die ervoor zorgen dat er een toename is aan slapeloosheid. De één slaapt niet goed door een toename aan stress en de ander door angst of bijvoorbeeld een depressie. Er zijn ook oorzaken waar men minder bij stilstaat. Zoals een overvloed aan informatie namelijk het bijhouden van het laatste coronanieuws. Al deze zaken hebben een grote invloed op onze slaap.

Hoe slaap help om het coronavirus te voorkomen

Genoeg en kwalitatief goed slapen heeft een enorme rol voor de weerstand van het menselijk lichaam tegen verschillende ziektes maar ook voor uw geestelijk welzijn. Zo worden er tijdens de slaap bijvoorbeeld nieuwe cellen aangemaakt en oude cellen verwijderd. Het immuunsysteem regelt tijdens de slaap de afgifte van beschermende stoffen. In tijden van o.a. stressvolle periodes produceert het lichaam meer beschermende stoffen. Als het immuunsysteem niet genoeg kan herstellen (niet genoeg slaap) worden er niet voldoende van deze stoffen en antilichamen aangemaakt. Kortom weinig slaap veroorzaakt een verzwakte weerstand waardoor het lichaam dus bevattelijker wordt voor infecties. 

Lees ook:  Oudere mannen hebben meer slaapproblemen dan vrouwen

Slaap jaloezie komt vaker voor bij vrouwen
Het is dus een erg lastig pakket waar wij ons op dit moment in bevinden, slecht slapen verergerd de kans op het oplopen van het virus maar de perikelen rondom het virus veroorzaken slaapproblemen. 
Wie minimaal drie nachten in de week slecht slaapt, en dit gedurende drie weken heeft kans  op mentale en fysieke gezondheidsproblemen. Let dus goed op uw slaapgedrag en probeer oplossingen te zoeken als dit bij u het geval is.

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *