Wat is het verschil tussen lattenbodem en schotelbodem

Bekijk de matras.info video

De kenmerken van een schotelbodem

Wat is het verschil tussen een lattenbodem en een schotelbodem? Schotelbodems bieden een gelijkmatige drukverdeling en ondersteuning en zijn instelbaar qua stevigheid. Een schotelbodem bestaat uit een houtenframe met stevige, niet buigzame, latten waarop flexibele, kunststof schoteltjes zijn geplaatst. Deze kunststof schoteltjes kunnen zowel naar beneden gedrukt worden als scheef alle kanten op bewegen. Over de gehele breedte geeft een schotelbodem dezelfde tegen druk waardoor het gewicht perfect verdeeld wordt. Hoe meer schoteltjes hoe beter het gewicht verdeeld wordt. De betere schotelbodem heeft instelbare schotels waardoor u de stevigheid per schotel kunt instellen. Hierdoor kunt u met een schotelbodem echt finetunen. Bij ernstige schouder of heup klachten kunt u de schotel die daar direct onder ligt zacht maken waardoor de plek op het matras absoluut zachter wordt.

Een schotelbodem biedt goede ventilatie en is een sterke en stevige bedbodem. Een schotelbodem kan gemakkelijk gewichten tot 150 kg aan en is daarmee één van de stevigste bedbodems (op de ijzeren spiraalbodem na). De kunststof schotels zijn bijzonder sterk en gaan lang mee.
Schotelbodem zijn geschikt voor alle type matrassen en zijn in vlakke- of elektrische verstelbare uitvoering in alle maten leverbaar.

De kenmerken van een lattenbodem

Het verschil tussen een lattenbodem en een schotelbodem

Een lattenbodem bestaat uit een houten frame met latten die over de hele breedte van het frame geplaatst zijn. De betere lattenbodems zijn in het midden van de bodem instelbaar qua stevigheid. De meeste lattenbodems zijn voorzien van zones zoals een schouderzone en heupzone. Een goede lattenbodem draagt bij aan het lig-comfort en verlengd de levensduur van het matras. Ook is de ventilatie goed omdat er veel luchtruimte tussen de latten zit.

Lees ook:  Wat is het verschil tussen koudschuim matrassen en latex matrassen?

Een goede lattenbodem is relatief soepel en verhoogt het ligcomfort doordat de soepele latten goed naar de contouren van het lichaam kunnen vormen. Een lattenbodem is geschikt voor latex matrassen, koudschuim matrassen en traagschuim matrassen maar niet geschikt voor pocketmatrassen. In pocket matrassen zitten stalen veren die bij een lattenbodem geen tegendruk krijgen als er geen lat onder ligt. Pas als de lattenbodem 42 of meer latten heeft zal elke veer tegendruk krijgen en kan een pocket matras toch op deze lattenbodem. Ook zijn er behoorlijke kwaliteit verschillen tussen lattenbodems. Wat is nou een betere lattenbodem en wat is nou een minder goede lattenbodem?

Een slechte lattenbodem heeft geen buigzame latten en is een stugge bedbodem.

De rol lattenbodem is zo’n bodem met enorm stugge latten die niet veren en dus ook geen comfort bieden. Ook heeft een minder goede lattenbodem latten die direct op het frame gemonteerd zijn. Door de latten direct op het frame te monteren worden de latten steeds steviger naarmate je aan de buitenkant druk uitoefent. Een goede lattenbodem heeft minimaal 42 soepele latten en de latten zitten met soepele rubbers boven het frame waardoor deze ook aan de zijde naar beneden kunnen gaan.

Een lattenbodem is geschikt voor latex matrassen, koudschuim matrassen en traagschuim matrassen. Let op: voor pocket matrassen dient de lattenbodem dus minimaal 42 latten te hebben. Lattenbodems zijn in vlakke-hand verstelbare of elektrische verstelbare uitvoering in alle maten leverbaar.

De wezenlijke verschillen tussen een lattenbodem en een schotelbodem zijn

  • Een schotelbodem biedt een meer egale tegendruk dan een lattenbodem
  • De schotelbodem is plaatselijk qua hardheid instelbaar
  • Een schotelbodem is een sterkere bodem dan een lattenbodem en kan ook meer gewicht aan
  • Een schotelbodem is een soepelere bedbodem dan een lattenbodem en zal de contouren van het lichaam beter volgen

Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, matraskenner, matras-ontwikkelaar en oprichter van matras.info. Ik werk al meer 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche. Mijn visie is dat echt slaapcomfort bereikt kan worden door te werken met kwalitatief hoogwaardige materialen. Heeft u hulp of advies nodig voor het vinden van het juiste matras? Bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.

2 Reacties

Avatar Stefan Vervloet

Hallo Chris,
Ik begin binnenkort zelf een bed te maken. De vorm is een beetje minder conventioneel…een taartspie met afgeknipte punt.
De schotels zijn dus dé oplossing om een homogene vering te bekomen.
Maar het is nogal moeilijk de schotels afzonderlijk te vinden.
Kan je me de coördinaten van enkele fabrikanten/verdelers doorgeven aub?
Heb je evt zelf nog tips voor een zelfbouwer?
Alvast bedankt!
Stefan

Avatar Bert

We slapen hier allemaal heerlijk op zelfgetimmerde te bedden met zelfgemaakte lattenbodems (waarop binnenveringsmatrassen of schuimmatrassen, beiden in de onderste middenklasse qua prijs). Groot Duits onderzoek toon aan dat een simpele, zelfgemaakte lattenbodem van 40 euro aan hout beter is, dan de duurste van 1000 euro. https://yataz.nl/woonbranche/post/duitse-consumentenbond-dure-matrassen-zijn-vaak-slechter. De beddenindustrie heeft vaak prachtige droomplaatjes, maar de klanten zijn zelden wakker als het om harde testen en feiten gaat! Een goeie matras is persoonlijk, probeer er zorg voor teruggaafgarantie als ie niet bevalt, en hoeft echt niet schreeuwend duur te zijn. PS De enige gekochte lattenbodem in huis ging stuk na 6 jaar, de eigen bodems slapen super en zijn nog steeds als nieuw!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.