Chemische lucht nieuw matras

Wat is het dat nieuwe matrassen zo’n chemische lucht met zich mee kunnen dragen? Hier kunnen eigenlijk maar drie reden voor zijn; de manier van schuimen (productie proces) de ingrediënten van de schuimen en het transport. Het schuimen kan op een volledig veilige en gecontroleerde manier maar ook uit de “losse hand”. Dit laatste gebeurd in landen waar geen controle is hoe en vooral waarmee geschuimd is. Deze schuimen komen veelal uit China maar ook uit andere Aziatische landen. Het vervelende is dat juist deze schuimen (lees matrassen) ook nog eens in zeecontainers vervoerd worden en deze worden vol gespoten met gas. Dit is om te voorkomen dat Chinese , maar ook Taiwanese of Indonesische, insecten Europa in kunnen komen. De gassen die daarvoor gebruikt worden zijn onder andere methylbromide en blauwzuurgas. Dit is zeer giftig.

Matrassen, en dan met name schuimrubber matrassen, zijn een ideaal materiaal om lucht op te nemen en dit in de luchtbel structuur vast te houden. Als je dan op het matras gaat slapen en het schuim wordt ook nog warm dan komen deze gassen er uit en adem je deze in. Het is heel belangrijk matrassen die ruiken extreem goed te luchten omdat je deze troep niet binnen wilt krijgen. Maar zelfs met luchten komen niet alle giffen eruit en kunnen er zelfs nog gifstoffen in het schuim bevinden.

Het vervelende is dat juist deze schuimmatrassen allemaal zeer goedkoop zijn. In sommige gevallen zelfs wel 10 keer goedkoper! Grote concerns importeren deze matrassen massaal naar Nederland. Ikea, Aldi, Kwantum, Wehkamp, ze verkopen allen matrassen.

Lees ook:  Slapen en leren

Voor een matras is veiligheid een must.

Een derde van onze tijd brengen we erop door! Kinderen zelf wel meer dan 50% van de tijd. Je wilt dan toch niet in een giftige omgeving vertoeven? Eigenlijk is het heel simpel om zeker te weten dat de gebruikte schuimen veilig en vrij zijn van schadelijke stoffen. Koop matrassen met het Certipur certificaat (dan komen ze in elk geval uit de EU) en kijk voor meer certificaten zoals het LGA label of Medisch getest. Deze laatste certificaten worden uitgereikt aan matrassen die vrij van schadelijke stoffen.

Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, matraskenner, matras-ontwikkelaar en oprichter van matras.info. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche. Mijn visie is dat echt slaapcomfort bereikt kan worden door te werken met kwalitatief hoogwaardige materialen. Heeft u hulp of advies nodig voor het vinden van het juiste matras? Bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.