Eve Sleep aan de rand van faillissement

De kleur van een matras maakt niet uit met een hoeslaken

De start-up matrassen bedrijven krijgen het nu al moeilijk. De meeste matrassen-start-ups bedrijven bestaan nog maar net en gaan nu al failliet. Het zijn niet zo zeer goede of fijne matrassen maar het is vooral het marketingverhaal. Doordat het makkelijk en hip was knalden deze matrassen-startups uit de grond. Het matras wordt in een doos aan de deur afgeleverd, wordt op proef gegeven en kan maar in één hardheid. Bij alle start-ups is dit precies hetzelfde. In Nederland zijn er meer dan 10 van dit soort marketing “merken” actief en recent zijn ook een paar matrassen leveranciers hun eigen start-ups matras begonnen. Zo heeft M-line nu de Wave en Beterbed het Loes matras.

Eigenlijk geen wonder dat deze matrassen start-ups alweer op hun retour zijn want wat leveren ze nou eigenlijk extra? Feitelijk is het enige echte verschil dat het matras gecomprimeerd (volledig geplet) in een doos wordt afgeleverd. Dat dit comprimeren bijzonder slecht is voor de kwaliteit en de levensduur is binnen de matrassenbranche al lang bekend. Er is daarom ook geen enkel gerenommeerd werk wat matrassen zo in een doos afgeleverd.

Aandelen Eve Sleep kelderen sinds juni 2018 enorm. Bron: londonstockexchange.com

Voor wie zijn deze start-up matrassen geschikt?

Deze type matrassen zijn in mijn optiek alleen maar geschikt voor pubers en twintigers. Als je jong bent slaap je eigenlijk overal wel goed. Kijk maar naar kleine kinderen die diep slapen in het kinderzitje bij mama of pappa op de fiets. Ook pubers en twintigers kunnen gemakkelijk ergens een nachtje op de bank slapen (of zelfs overslaan) zonder daar nadelige gevolgen aan over te houden. Als iemand van rond de 50 jaar dat doet heeft hij of zij daar zeer waarschijnlijk dagenlang last van. Nee, een matras moet met name qua stevigheid goed bij je passen en het is daarom van belang dat matrassen in meerdere stevigheden worden aangeboden. Daarnaast is er veel te winnen met het textiel dat om het matras heen zit. Dit is bij de start-up matrassen bijna allemaal het goedkope polyester terwijl dat een matras juist warm en vochtig maakt.

Lees ook:  De voordelen van vroeg opstaan

Consumentenbond matrassen-test en start-up matrassen

De consumentenbond vindt de start-up matrassen geweldig. De manier van leveren (in een doos) is volgens de consumentenbond goed voor het milieu en lekker handig. Ook zijn de matrassen goedkoop geprijsd wat voor de bond ook altijd een enorme pré is. Het is dan ook zo dat de consumentenbond met de matrassen test met name naar de prijs kijkt en dat de uitkomsten de matrassen branche al jaren hevig bezighoudt.
De laatste drie jaar zijn alle ‘winnaars” van de consumentenbond matrassen geweest die bijzonder goedkoop waren (€99) en komt de huidige winnaar zelfs uit een supermarkt (2019- Lidl). Als u op zoek bent naar een echt goed en passend matras kunt u in mijn optiek maar beter van deze zaken op de hoogte zijn.

One Fits All matras uit China

Matras in een doos aanbiedingen uit China

Je kunt nu een kant en klaar matras-marketing-concept-in-een-doos uit China bestellen. Je hoeft alleen de aantallen en de gewenste naam maar door te geven. Ik krijg vrijwel wekelijks aanbiedingen uit China. Hieronder vindt u zo’n aanbieding. Het gaat hier om een matras dat op het eerste gezicht best wat lijkt. Het matras is maar liefs 30 cm dik en is een pocketveer matras met een 5 slags-veer. De tijk is katoen en de afdeklagen zijn koudschuim en traagschuim. Maar let op de prijzen! Een 90 x 200 kost $59,- en een 180 x 200 $92,- Natuurlijk kan dit niet veel zijn gezien de prijs. Als je dan ook beter gaat lezen zie je dat er een non-Woven fabric stof gebruikt wordt en dat het koudschuim een 25 D (25 density= HR25) schuim is. Daarnaast weten we verder niets van het product. Zijn de schuimen gecertificeerd? Zijn de gebruikte textiele gecertificeerd en met welke chemische middelen zijn de stoffen geïmpregneerd? Worden er brandvertragers en anti huisstofmijt middelen toegevoegd? Al deze toevoegingen zijn voor de matrassen die ik zelf produceer een absolute rode vlag want het zijn juist de certificaten die een goed product van een inferieur product onderscheiden.

Lees ook:  Wat zijn de gevolgen van slecht slapen?
 

Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, matraskenner, matras-ontwikkelaar en oprichter van matras.info. Ik werk al meer 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche. Mijn visie is dat echt slaapcomfort bereikt kan worden door te werken met kwalitatief hoogwaardige materialen. Heeft u hulp of advies nodig voor het vinden van het juiste matras? Bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.