Pijn en slapen

Met pijn slapen is heel lastig. Het probleem met pijn is dat het lichaam zich lastig ontspannen kan en dat een goede ligplek moeilijk te vinden is. Klachten zoals nekpijn, rugpijn, schouderpijn maar ook reuma en fibromyalgie geven vaak problemen met slapen. Deze klachten houden je gemakkelijk uit je slaap terwijl juist slaapt zorgt voor herstel. De pijn wordt op het moment dat je in bed stapt vaak extra voelbaar omdat je geen afleiding meer hebt. Je kunt je ideale ligplek niet vinden en kunt je gedachten niet losweken van de pijn. Uiteindelijk val je wel in slaap maar o wee wanneer je dan gedurende de nacht weer wakker wordt… dan begint het gehele proces meestal opnieuw.

rugproblemen opstaan vrouwEr zijn wel een aantal dingen die kunnen helpen zoals een drukverlagend matras. Een echt fijn drukverlagend matras kan uitkomst bieden omdat drukpunten geminimaliseerd worden. Het zijn vaak juist de drukpunten die pijn kunnen verergeren.

Wat kun je nog meer doen als pijn je uit je slaap houdt?

Ontspan je en zorg voor een warm bed. Neem een warm bad of douche voor het slapen gaan of neem een warme kruik mee naar bed en leg deze op of bij de pijnlijke plek. Door de verbeterde doorbloeding ontlok je ontspanning. Zorg ervoor dat je niet in een koud of klam bed stapt. Overdag kunt u beter uw dekbed open leggen en maakt je het bed niet op. Op deze manier kan het bed beter het vocht verdampen dat gedurende de nacht in het matras en dekbed is getrokken.

Lees ook:  Overlevingstips voor nieuwe slapeloze ouders

Zorg voor goede ondersteuning. Hoe beter je houding hoe minder pijn je zult ervaren. Zorg daarom voor goede ondersteuning. Als je matras matig of verouderd is kan je overwegen voor een nieuw (drukverlagend) matras te gaan. Meestal biedt een extra kussen meer steun in bed en verminderd dit de pijn. Bij (onder)rugklachten kun je een kussen tussen je knieën leggen als je op je zij slaapt.

Bij schouderpijn helpt het meestal om niet helemaal op je zij te gaan liggen maar half op de buik (stabiele zijligging). Hierdoor lig je dan niet bovenop je schouder. In deze houding lig je meestal lekkerder wanneer je een kussentje onder de opgetrokken knie legt of als je je dekbed tussen de knieën legt. Door de verbeterde steun ontspan je makkelijker en heb je minder druk op je schouder.

Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.