Fibromyalgie en slaapproblemen

Bekijk de matras.info video

Fibromyalgie is een reumatische, chronische pijn die bestaat uit spierpijn en spierstijfheid. Dit leidt tot diverse slaapproblemen, slaapstoornissen, vermoeidheid, allergieën, concentratiestoornis, hoofdpijn, angst, geheugenstoornissen, temperatuurstijgingen en darmklachten.

Informatie over fibromyalgie, slaap en slaapproblemen

Waar staat fibromyalgie voor?

Het woord fibromyalgie bestaat uit drie verschillende woorden: Fibro staat voor bindweefsel. Bindweefsel is het weefsel dat de spieren met de botten verbindt. Bindweefsel zit ook in de kapsels en banden bij de gewrichten. Myo staat voor spierweefsel en Algie voor pijn. Letterlijk betekent fibromyalgie dus; pijn in bindweefsel en spieren.

Letterlijk betekent fibromyalgie dus pijn in bindweefsel en spieren

Wat voor klachten ontstaan bij fibromyalgie?

Het eerste wat ontstaat bij fibromyalgie is pijn daarnaast ontstaat er algehele stijfheid en vermoeidheidsklachten. Vaak zijn de klachten zo heftig dat dit grote invloed heeft op het dagelijks leven. Dagelijkse dingen zoals lopen, werk en sport worden steeds moeilijker en zijn in sommige gevallen niet meer te volbrengen. Fibromyalgie is dus een combinatie van klachten die dagelijkse leven ingrijpend kunnen veranderen. Pijn, algehele stijfheid, vermoeidheid en soms met stemmingswisselingen komen bij fibromyalgie allemaal tegelijkertijd voor. De pijn komt vooral voor in de spieren, het bindweefsel en in en rondom de gewrichten. De klachten hebben vaak veel invloed op de nachtrust en goed kunnen slapen. Veder kunnen de klachten erg op en neer gaan in ernstigheid.

Ieder mens heeft wel eens last van stijfheid en pijn, bijvoorbeeld door een verkeerde houding, door een griepje of door overbelasting , maar deze klachten gaan dan vanzelf weer over. Bij mensen met fibromyalgie echter blijft de pijn terwijl er geen verkeerde houding, griepje of spier beschadigingen zijn.

Ieder mens heeft wel eens last van stijfheid en pijn

Als je niet meer kan werken laat staan wandelen of fietsen heeft dit natuurlijk een enorme invloed op het dagelijks leven. Als je daarnaast ook nog eens heel slecht slaapt en dus vermoeid raakt ontstaan er al snel somberheidsklachten en beïnvloed dit ook nog eens het immuunsysteem.

Wat zijn de pijnplekken bij fibromyalgie patiënten?

Mensen die fibromyalgie hebben meestal een zeurende, brandende, stekende, snijdende pijn op verschillende plekken. Veel voorkomende pijnplekken zijn:

 • Pijn in het hoofd
 • Pijn in de nek
 • Pijnlijke schouders
 • Rugpijn
 • Pijn op de borst
 • Pijn in het bekken
 • Pijnlijke knieën en enkels
Wat zijn de pijnplekken bij fibromyalgie patiënten

Stijfheid

Ieder mens wordt stijf als hij of zij een langere tijd in dezelfde houding heeft gezeten alleen hebben mensen met fibromyalgie hier veel sneller en meer last van. Hierdoor kunnen uw spieren en gewrichten ‘s morgens heel erg stijf aanvoelen. Het kan hierdoor bijvoorbeeld al moeilijk worden om gewoon uit een stoel op te staan. Veel mensen met fibromyalgie verliezen kracht en krijgen slappere spieren. Een boodschappentas of iets zwaars tillen kan zodoende al te zwaar worden en extra pijnlijk worden. Hierdoor kunt u gaan opzien om iets te gaan ondernemen en kan u al gaan opzien tegen een klein stukje lopen of fietsen.

Stijfheid bij het wakker worden met fibromyalgie

Slapen en fibromyalgie

Mensen die kampen met fibromyalgie hebben bijna allemaal slaapproblemen. Misschien is het wel zo dat slaapproblemen horen bij het hebben van fibromyalgie maar het lijkt er meer op dat drukpunten de pijnen veroorzaken. Het is dus aan te raden om een zacht matras of een drukverlagend matras te nemen. Dit maakt het liggen veel geriefelijker en minder pijnlijk. Ik heb zelf honderden mensen met fibromyalgie kunnen helpen met het hebben van een betere nachtrust. De juiste hardheid van het matras is van enorm groot belang voor mensen die kampen met fibromyalgie. Voor ieder mens is slapen enorm belangrijk omdat als u slaapt uw lichaam gaat regenereren. Daarom is een zo goed mogelijke nachtrust juist voor mensen met fibromyalgie van groot belang.

Lees ook:  Slapende ledematen tijdens slaap
Slapen, fibromyalgie, drukpunten en slaapproblemen

Gevolgen van de pijn die gepaard gaat met fibromyalgie

Door de doorlopende pijnen en vaak ook door vermoeidheid en door alle extra ellende die u als fibromyalgiepatiënt kunt hebben, kunt u behoorlijk uit uw doen raken en kunnen er extra klachten en gevoelens ontstaan. Deze klachten en gevoelens kunnen zijn;

Gevolgen van de pijn die gepaard gaat met fibromyalgie
 • Oververmoeidheid
 • Somberheid en depressies
 • Angsten
 • Onzekerheid en twijfels
 • Aandacht- en concentratieproblemen
 • Warrigheid en vergeetachtigheid
 • Irritaties
 • Boosheid en geïrriteerdheid

Andere klachten door fibromyalgie

Er kunnen ook andere klachten bijkomen die je niet gelijk aan fibromyalgie linkt. Deze klachten zijn een prikkelbare darm met darmkrampen, buikpijnen met wisselende ontlasting (diarree of juist verstoppingen). Ook krijgen sommige mensen last van opgezwollen vingers, handen, enkels en onderbenen . Bij koud weer kunnen deze klachten verergeren.

Andere klachten zoals opgezwollen vingers en handen door fibromyalgie

Waardoor ontstaat fibromyalgie?

Over het ontstaan van fibromyalgie, het hoe en waarom, is zeer weinig bekend. Mensen die fibromyalgie hebben hebben verder geen afwijkingen in spieren en gewrichten ten opzichten van mensen die gezond zijn. Er wordt aangenomen dat er bij mensen met fibromyalgie iets fout gaat in de hormoon huishouding en in de hersenen. Neurotransmitters (stofjes die bepaalde spieren aansturen) lijken niet goed hun werk te doen. Wel is duidelijk dat mensen met fibromyalgie gevoelige mensen zijn die vaak zelfs hoog sensitief zijn. Bij fibromyalgie is er geen sprake van ontstekingen. Ook raakt het lichaam niet beschadigd door fibromyalgie. Meestal gaat wel de conditie bij fibromyalgie patiënten achteruit doordat men steeds minder beweegt. Daarnaast ontstaan er bijna altijd ook slaapproblemen bij fibromyalgie patiënten.

Waardoor ontstaat fibromyalgie?

Heb ik fibromyalgie?

Of u zelf ook fibromyalgie heeft is niet zo één twee drie te zeggen. Er zijn een aantal voorwaarden (regels) opgesteld door mensen die zich intensief bezighouden met fibromyalgie die hier meer zekerheid over bieden. De regels zijn hieronder opgesteld.

Iemand met fibromyalgie heeft:

 • Pijnen die langer dan drie maanden aanhouden
 • Onverklaarbare stijfheid klachten die langer aanhouden dan drie maanden
 • Stijfheid en pijnklachten die langer dan drie maanden aanhouden en zich op tenminste drie verschillende pekken in het lichaam voordoen
 • Pijn plekken in het bekken, de billen en/of benen die zich verplaatsen
 • Pijn plekken die zich voordoen links en rechts in het lichaam

Adviezen bij fibromyalgie

Uw conditie is van groot belang. Het is daarom belangrijk om zo veel mogelijk in beweging te blijven. De klachten van pijn en vermoeidheid kunnen nog erger worden als uw conditie achteruit gaat. Lichaamsbeweging kan helpen tegen slaapproblemen en tegen somberheid en houd uw lichaam soepeler. Ondanks dat u pijn heeft is het toch beter in beweging te blijven en te gaan fietsen of wandelen. Ook zwemen is erg goed. Als u gaat beginnen met meer beweging is de kans groot dat u in het begin meer pijnklachten ervaart. Als u extra last heeft na beweging is een warme douch aan te raden waardoor u meer ontspannen kan. Ga op tijd naar bed en sta op als u wakker wordt (blijf dus niet te lang liggen). Eet en drink gezond en neem zo nodig regelmatig even rust.

bij fibromyalgie klachten is uw conditie is van groot belang om de pijn te verlichten

Wat is fibromyalgie?

Letterlijk betekent fibromyalgie pijn in bindweefsel en spieren. Fibromyalgie staat voor meerdere chronische symptomen van pijn die verspreid zitten door het gehele lichaam, waarvoor (helaas nog) geen duidelijke oorzaak te vinden is. Mensen die kampen met fibromyalgie hebben pijn die zich verplaatst door het hele lichaam heen. Daarnaast hebben de meeste fibromyalgie patiënten pijnplekken in de spieren en bijna altijd last van vermoeidheid. Ook kunnen er klachten als hoofdpijn, slaapproblemen, kaakpijn, depressies, een slecht geheugen of concentratie problemen, huidirritaties en pijn in de gewrichten. Fibromyalgie komt het vaakst voor bij vrouwen tussen de dertig en vijftig jaar.

Lees ook:  Verschillen tussen mannen en vrouwen bij het slapen
Wat is fibromyalgie?

Wat verergerd fibromyalgie?

Stress verzwakt ons immuunsysteem en het autonome zenuwstelsel. Daarnaast zorgt stress voor meer spanning waardoor het lichaam reageert met verschijnselen van fibromyalgie. Ook het minder actief worden (meestal door pijn) verergerd de pijnen. De pijnen verergeren de stress waardoor men de pijn weer heftiger voelt. Veel fibromyalgie patiënten die werden onderzocht blijken (vooral ‘s nachts) een te hoge spierspanning te hebben. Daarnaast kampt 90% van de fibromyalgiepatiënten met slaapproblemen. De slaapproblemen zijn meestal moeilijk in slaap vallen, regelmatig wakker worden tot moe wakker worden (niet verkwikkende slaap).

Fibromyalgie en slaapproblemen

Zo goed als alle fibromyalgie patiënten kampen met slaapproblemen. En juist die slaapproblemen verergeren de fibromyalgie klachten. De symptomen van iemand met chronische slaapproblemen zijn vergelijkbaar met iemand die fibromyalgie heeft. Het is zelfs zo dat de meeste klachten die een fibromyalgie patiënt ervaart vergelijkbaar zijn met iemand die chronische slaapproblemen heeft. Iemand die chronische slaapproblemen heeft krijgt bijvoorbeeld in de regel ook last van zijn of haar gewrichten en vermoeidheidsklachten.

90 procent van de fibromyalgiepatiënten kampt met slaapproblemen

Wat er allemaal precies gebeurd tijdens de slaap is nog steeds niet echt bekend, maar waar slaaponderzoekers het wel over eens zijn is dat er gedurende de nacht (slaap)groei hormonen vrijkomen voor je spieren. Te weinig slaap brengt met zich mee dat er te weinig groei hormonen vrijkomen in je lichaam. Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat mensen die slaapproblemen hebben ook een tekort hebben aan serotonine en dopamine. Deze twee hormonen zijn direct gelinkt met goed en diep slapen en creëert een buffer tegen pijn. Zeer waarschijnlijk creëert een tekort aan deze twee hormonen de overgevoeligheid voor pijn en slaapproblemen. De meeste mensen die slaapproblemen hebben vallen uiteindelijk wel gewoon in slaap, maar worden de volgende dag niet uitgerust wakker. Het is van groot belang dat u zo goed mogelijk slaapt omdat dit de fibromyalgie klachten verminderd.

Wat kan helpen om beter te slapen bij fibromyalgie?

Als u beter slaapt heeft u vrijwel zeker minder symptomen van fibromyalgie. Het verbeteren van uw nachtrust is dus van groot belang omdat dit mede kan helpen de klachten te verminderen of te verlichten. Maar wat kan nou helpen om beter te slapen als u fibromyalgie heeft?

U zou de volgende slaap strategieen kunnen proberen om beter te kunnen slapen

U zou de volgende slaap strategieën kunnen proberen om beter te kunnen slapen;

 • Zorg ervoor dat uw slaapkamer donker, stil en met zo min mogelijk elektrische apparaten is
 • Slaap bij als u gedurende de nacht niet genoeg slaap heeft kunnen krijgen
 • Zorg voor frisse lucht en een comfortabele temperatuur in uw slaapkamer
 • Kiest voor een matras waarop u zo min mogelijk drukpunten voelt (traagschuim is hier het meest geschikt voor)
 • Ga elke avond op hetzelfde tijdstip naar bed en sta op het zelfde tijdstip weer op. Hiermee versterkt u uw slaapritme
 • Zorg voor beweging overdag
 • Lees een fijn boek voordat u gaat slapen. Mocht u gedurende de nacht wakker worden ga dan nog even lezen totdat u weer moe geworden bent

Zijn er medicijnen tegen fibromyalgie?

Helaas zijn er geen medicijnen tegen fibromyalgie. Wel zijn er mogelijkheden om de ziekte aanzienlijk dragelijker te maken. Goed slapen is daar dus één van… Maar ik kan u ook adviseren om naar een Orthomoleculaire arts te gaan. Dat er iets niet goed gaat in de hormoonhuishouding bij fibromyalgie patiënten is zo goed als zeker en als dit enigszins verbeterd (meer in balans komt) worden de klachten ook minder.

Orthomoleculaire arts kan een medicijnen zijn tegen fibromyalgie

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.