Welk dekbed kiezen?

Swissa katoenen dekbed 4 seizoenen

Welk dekbed kiezen? Welke dekbed past past bij mij?

Zoek een passend dekbed

Een vraag die eigenlijk heel belangrijk is: Wilt u lekker slapen onder een fijn dekbed? Wentelen in een zacht dekbed waar u uren onder kunt én wilt uitslapen?

Slapen is de basis van ieders gezondheid. Het is daarom belangrijk om te zorgen dat u goed slaapt. Het dekbed en het beddengoed dat bij u past, is daarbij het beginpunt.

Hoe kiest u een dekbed dat bij u past?

Stel uzelf de volgende vragen:

  • Heeft u last van nachtelijk zweten of een allergie?
  • Heeft u het vaak te warm?
  • Wat is de slaapkamertemperatuur?
  • Heeft u het snel koud?
  • Al deze vragen spelen mee bij de keuze van een goed dekbed. Laat u daarom goed adviseren, voordat u uw keuze maakt.

Dekbedden zijn verkrijgbaar in verschillende materialen. Zoals wollen dekbedden, donzen dekbedden, katoenen dekbedden, zijden dekbedden, etc. Wilt u echter een goede en gezonde nachtrust, dan kiest u voor een dekbed van natuurlijke materialen. Natuurlijke materialen zoals zijden dekbedden, bamboe dekbedden en een dekbed van Tencel® kenmerken zich door een hoog slaapcomfort.

Het juiste dekbed verhoogt uw slaapcomfort

Het dekbed is een duurzaam product dat u dagelijks gebruikt. De aanschaf van een goed dekbed is dan ook een investering in langdurig slaapcomfort. Kies voor een goede nachtrust, zodat u zich uitgeslapen en fit voelt. Het voor u juiste dekbed verhoogt uw slaapcomfort en verlaagt het aantal slapeloze nachten. Allergisch? Natuurlijk beddengoed zoals Tencel, bamboe en zijde is een perfect alternatief voor het bekende donzen of wollen dekbed.

Materiaal Vochtopname Statische elektriciteit Stofvatbaarheid Allergie Warmte terugwinning
Zijde ca. 30% Geen Geen Geen 88%
Wol ca. 16% Sterk Sterk Ja 72%
Dons ca. 8,5% Zwak Gemiddeld Ja 75%
Katoen ca. 8,5% Geen Sterk Nee 60%
Synthetisch ca. 2,5% Sterk Sterk Geen 40%

Bron: onderzoek Sichou 2009

Katoenen dekbed

Swissa katoenen dekbed 4 seizoenen

De ervaring:
Een katoenen dekbed geeft een lekker natuurlijk en ademend gevoel. Een 100% natuurlijk katoenen dekbed wordt door de meeste mensen als niet te warm en niet te koud ervaren.

Kenmerken:
Katoenen dekbedden zijn volledig gevuld met katoen. Daarnaast neemt katoen goed vocht op en heeft een zeer goed ventilerend vermogen. Ook zorgt het voor een heerlijk slaapklimaat. Een groot voordeel van een 100% katoenen dekbed is dat het in de meeste gevallen op 90 graden gewassen kan worden en in de wasdroger kan. Vanaf 60 graden wassen betekend dat u de allergie veroorzakende huisstofmijten doodt. Een 100% katoenen dekbed is dus een zeer hygiënisch product en bij uitstek geschikt voor mensen met allergieën.

Lees ook:  Slaaphoudingen die de slaap bevorderen

De warmte:
Katoenen dekbedden zijn geschikt voor het hele jaar. Deze dekbedden worden vaak als 4 seizoen dekbedden aangeboden. Het dekbed bestaat dan uit 2 delen, de ene vaak wat rijker gevuld dan de ander. Het gewenste slaapklimaat kan dus voor het hele jaar aangepast worden naar wens. Katoenen dekbedden isoleren niet de lichaamswarmte zoals andere natuurlijke materialen (dons), dus zeer geschikt voor de warme slaper.

Geschikt bij:
Warme slapers en allergieën.

Donzen dekbedden

Dons dekbedden zijn gevuld met eendendons, ganzendons of eierdons en veren.

Elita donzendekbed

De ervaring:
Een donzen dekbed is dik, luchtig en warm. Dons (in feite ieder isolerend materiaal) verschaft warmte door een laag lucht vast te houden die wordt verwarmd door uw lichaamswarmte. Hoe dikker de laag lucht is, des te beter deze laag isoleert.

Kenmerken:
Kan goed vocht opnemen, ventileren en isoleren. Lichtgewicht, veel vulling nodig voor warmte (dik dekbed), trekt stof aan, goede ventilatie t.o.v. synthetische dekbedden.

De warmte:
Dons dekbedden geven u snel veel warmte. U warmt snel op, wat fijn is als u het koud heeft. Het nadeel is dat u het ook te warm kunt krijgen en daar wakker van ligt. Dons is niet geschikt bij astma en huisstofmijt allergie, behalve de donzen dekbedden die behandeld zijn met Nomite.

Geschikt bij:
veel behoefte aan warmte en snel opwarmen.

Wollen dekbedden

Wollen dekbedden zijn gevuld met schapenwol of cashmir wol (geitenwol).

De ervaring:
Een wollen dekbed is een klassiek dekbed. Het wordt het meest verkocht in de seniorenleeftijdsgroep. Zij zijn opgegroeid met de wollen dekens en bekend met wol. Wol voelt zwaarder aan dan dons.

Kenmerken:
Wol kan goed vocht opnemen, wollen dekbedden ventileren en isoleren goed en zijn zwaar in gewicht. Er is veel vulling nodig voor warmte, goede ventilatie t.o.v. synthetische dekbedden.

De warmte:
Wollen dekbedden geven u snel veel warmte.

Geschikt bij:
Veel behoefte aan warmte en snel opwarmen.

Zijden dekbedden

Zijden dekbedden zijn gevuld met lange vezels van hand gespreide Moerbei zijde.

De voordelen van slapen onder een zijden dekbed

De ervaring:
Houdt u van het heerlijke, luxe gevoel dat pure zijde u geeft? Zijden dekbedden zijn gevuld met lange vezels, hand gespreide Moerbei zijde. Dit is een groot verschil met de zogenaamde ‘wildzijde’, welke korte vezels zijn. Alleen de lange, hand gespreide vezels van Moerbei zijde bieden u de voordelen van slapen onder een zijden dekbed, zoals lichtgewicht, luxe ervaring, anti transpiratie, anti allergisch, verkoelend bij hitte en verwarmend bij kou.

Lees ook:  Tijk vervangen, kan dat?

Kenmerken:
Lichtgewicht, slechts dunne vulling nodig voor warmte, betere warmte regulatie, vochtregulatie en isolatie dan wol en dons, trekt geen stof aan.

De warmte:
Zijden dekbedden zijn geschikt voor het hele jaar. Afhankelijk van uw behoefte aan warmte of verkoeling en uw slaapkamertemperatuur, kiest u voor een zijden zomerdekbed, een all-year dekbed of een 4 seizoenen dekbed.

Geschikt bij:
Astma, huisstofmijt allergie, nachtzweten en gevoelige huid.

Tencel dekbedden

Tencel dekbedden zijn gevuld met 100% natuurlijk Lyocell.

De ervaring:
Een Tencel dekbed valt over u heen zoals een heel ‘normaal’ dekbed. Alleen biedt u het veel meer slaapcomfort! Wilt u een dekbed dat dicht tegen de voordelen van zijde aan ligt, maar dat toch wasbaar is? Zoekt u verlichting bij het transpireren in bed? Tencel dekbedden zijn in hoge mate vocht- en temperatuurregulerend. Tencel neemt 150% meer vocht op dan katoen, waardoor uw bed langer droog blijft bij nachtelijk zweten. U krijgt het minder snel te warm of te koud. Een Tencel dekbed is wasbaar. Tencel is een 100% natuurlijk materiaal,gemaakt van eucalyptus bomen hout, FSC gecertificeerd. U noemt dit Lyocell. Tencel is de merknaam van dit materiaal.

Kenmerken:
Lichtgewicht, neemt veel vocht op, droger bed bij transpiratie, anti allergisch.

De warmte:
Tencel dekbedden zijn geschikt voor het hele jaar. Afhankelijk van uw behoefte aan warmte of verkoeling en uw slaapkamertemperatuur, kiest u voor een Tencel zomerdekbed, een all-year dekbed of een 4 seizoenen dekbed.

Geschikt bij:
Astma, huisstofmijt allergie en nachtzweten.

Bamboe dekbedden

Bamboe dekbedden zijn gevuld met zachte bamboe viscose of bamboe carbon.

De ervaring:
Een bamboe dekbed valt over u heen zoals een heel ‘normaal’ dekbed. Alleen biedt u het veel meer slaapcomfort!

Kenmerken:
Bamboe verkoelt bij hitte en verwarmt bij koude. Het neemt 3 to 4 x meer vocht op dan katoen en is anti bacterieel en anti statisch. Bamboe dekbedden zijn anti allergisch, helpen tegen nachtzweten en het is anti bacterieel. Dat betekent weinig geurtjes van o.a. transpiratie. Een bamboe dekbed is warmte-regulerend: het houdt u koeler bij hitte en warmer bij koude. Bamboe dekbedden zijn wasbaar en worden duurzaam geproduceerd.

De warmte:
Bamboe dekbedden zijn geschikt voor het hele jaar. Afhankelijk van uw behoefte aan warmte of verkoeling en uw slaapkamertemperatuur, kiest u het vulgewicht.

Geschikt bij:
Astma, huisstofmijt allergie en nachtzweten

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.