Geschikt matras bij reuma of artrose

Geschikt matras bij reuma of artrose. Volgens de laatste gegevens heeft één op de vijf Nederlanders 1 of meerdere vormen van reuma. Waarschijnlijk zal dit aantal in de komende jaren alleen nog maar toenemen. Reuma is een vervelende en grillige ziekte. Iemand kan ’s avonds zonder klachten naar bed gaan en de volgende morgen door pijn en ontstekingen nauwelijks nog zijn bed uitkomen. Wie lijdt aan reuma of artrose heeft absoluut een goed matras nodig. Een goede nachtrust is namelijk onontbeerlijk en begint dit bij een goed matras.

 Hét ideale matras voor de reumapatiënten bestaat eigenlijk niet maar een matras dat drukverlagend werkt zal zeker bijdragen aan een betere nachtrust met minder pijn. De keuze voor een matras en beddengoed is heel persoonlijk maar als het matras druk verlagend werkt draagt dit vooral voor mensen met reuma bij aan een betere nachtrust.

Een drukverlagend matras geeft sowieso een hoger ligcomfort dan een matras dat niet of nauwelijks druk verdeeld. Doordat de doorbloeding niet afgekneld wordt slaapt men rustiger en intensiever. Een drukverlagend matras verminderd vooral druk op de uitstekende delen van het lichaam zoals schouders en heupen waardoor de doorbloeding optimaal blijft. Vooral mensen met reuma of artrose hebben veel baat bij een goede drukverdeling aangezien de minste druk al pijnlijk kan zijn. De reuma zal niet er niet door verdwijnen maar dankzij deze matras is het zóveel draaglijker. Traagschuim wordt vanwege het drukverlagende effect veel toegepast bij reuma. Doordat het matras de druk op het lichaam vermindert tijdens het liggen worden de door reuma gerelateerde klachten dragelijker. Er is geen matras dat beter geschikt is bij reuma dan een goed traagschuim matras.

Maar laat u goed informeren, een ergotherapeut kan u adviseren bij het kopen van een geschikt bed/matras maar zorg er te allen tijde voor dat u het matras mag uitproberen(proeftijd). Het kan namelijk goed zijn dat u bij het uitproberen in de beddenzaak het matras heerlijk vindt maar dat het in de praktijk totaal anders uitpakt.

Een traagschuim oplegmatras kan ook goed helpen bij reuma of artrose. Een traagschuim oplegmatras kunt u gebruiken op uw bestaande matras en deze past zich aan uw lichaam aan en zorgt voor een betere doorbloeding.

Bij reuma of artrose is een (traagschuim) oplegmatras dat een rekpatroon heeft beter daar deze nog zachter is. Let wel goed op de kwaliteit van het oplegmatras of matras want het ademt vermogen is voor mensen met reuma extra belangrijk daar het anders snel een vochtig en klam kan worden. Veel mensen met reuma of artrose hebben last van stijfheid bij het opstaan. Daarom is het raadzaam rustig uit bed te stappen.

Lees ook:  Een “slim” bed past zich aan gedurende de nacht

Matrassen die voor reuma patiënten worden vergoed via de belasting zijn matrassen welke als een medisch product worden gezien. Op deze matrassen zit 6 % BTW waardoor u zeker weet dat het om een medisch product gaat. U kunt de prijs van het matras gewoon opvoeren op uw belasting opgave bij ziektekosten waardoor deze aftrekbaar wordt. U hebt hier geen medische indicatie of verwijsbrief voor nodig.

Tips voor de aanschaf van een matras bij klachten als reuma, fibromyalgie of artrose

Zoals u wellicht weet is reuma een verzamelnaam voor meer dan 120 verschillende ziekten aan het bewegingsapparaat: de gewrichten en omliggende weefsels. Bij reuma heb je vaak veel pijn en last van stijfheid, veroorzaakt door ontstekingen of overbelasting van de gewrichten. reumapatiënten zijn hierdoor vaak ook beperkt in hun dagelijks handelingen. De naam reuma omvat in de volksmond vele ziekten. reumatoïde artritis, artrose, fibromyalgie, de ziekte van Bechterew en jicht zijn een paar voorbeelden. Voor al deze aandoeningen is een goede doorbloeding en weinig druk essentieel om de pijn te verminderen. Bij klachten zoals artrose, reuma, fibromyalgie is het tijdens de slaap van belang dat de gewrichten en weke delen (spieren, ligamenten) zo weinig mogelijk druk krijgen. Een goed druk verlagend (druk verdelend)matras kan hierbij zeker voor verlichting zorgen. Er komt voor een reumapatiënt wat meer om de hoek kijken bij de aanschaf van een matras dan bij een gezond iemand daar alles nou zal moeten luisteren. Hieronder vindt u tips voor de aanschaf van een goed matras bij klachten als reuma, fibromyalgie of artrose.

Matras op proef

U kunt een matras het beste beoordelen door er echt op te slapen. Zorg dat u het matras thuis gratis op proef krijgt. Mocht het matras u onverhoopt niet bevallen dat u hem dan terug kunt geven zonder dat hier kosten aan verbonden zijn of dat u uw geld opnieuw moet uitgeven (te goed bon). Op deze manier weet u zeker dat u niet echt fout kunt gaan. Ook is het belangrijk dat u voldoende tijd krijgt om het matras thuis te proberen. In mijn optiek heeft u hier minimaal 30 dagen voor nodig. Kies dus voor een leverancier die matrassen minimaal 30 dagen gratis op proef geeft.

Laat u goed adviseren

Bij reumatische klachten wordt het juiste matras vinden lastiger waardoor een specialist uitkomst kan bieden. De zoektocht naar een goed bij u passend matras begint met het inlezen en uit te vinden welk type matras het best bij zou kunnen passen. Een matrassenspecialist of slaapspecialist kan u goed informatie geven maar ook ergotherapeut kan uitkomst bieden.

Lees ook:  Pijn en slapen

Nieuw matras

Als u een nieuw matras gaat kopen, ga dan eerst na welke klachten u bij het oude matras heeft. Is de bedbodem of de ouderdom van uw matras het probleem? Komen deze klachten door de reumatische aandoening of hebben deze betrekking op de ouderdom van uw huidige bed. Probeer ook en inschatting te maken wat het matras mag gaan kosten.

Het beste traagschuim matras van 2015 de Premium Support van Royal Health Foam

Meer gebruiksgemak

Aanpassingen welke voor u als artrose of reumapatiënt verlichting of meer gebruiksgemak geven zijn aan te raden. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een licht matras, handgrepen aan het matras, een hoog bed (seniore hoogte). Ook kunt u voor een zogenaamde ‘papegaai’ kiezen. Een papegaai is een driehoekige handgreep voor boven uw hoofd.

Soorten matrassen welke kunnen helpen bij reumatische klachten

  • Latex matras: latex is soepel en zacht matras maar let op de vochtopname, dit is meestal niet echt goed bij een latex matras
  • Traagschuim matras: traagschuim vermindert de druk op plaatsen waar het lichaam uitsteekt zoals schouders en heupen
  • Waterbed: een waterbed is verwarmbaar. De drukverdeling is goed, maar omdraaien, zitten en opstaan kost meer moeite en is zwaar.
  • Oplegmatras: een (traagschuim) oplegmatras goedkopere oplossing welke bovenop op uw eigen matras gelegd wordt.

Beddengoed

Zachte gladde lakens en een lichtgewicht dekbed of een dekenboog vermindert het gewicht op uw lichaam. Een dekenboog kan het soms wat onaangenaam koud in bed maken. Sommigen mensen vinden een elektrische deken erg prettig en ontspannend voor de spieren. Door de warmte verdampt het vocht ook sneller.

Kussens

Er zijn enorm veel verschillende kussen verkrijgbaar. Welk hoofdkussen het meest geschikt is voor u hangt voornamelijk af van uw slaaphouding. Het beste is een kussen dat u harder en zachter kunt maken zodat u deze thuis kunt fine-tunen. Slaapt u op uw rug? Kies dan voor een dun kussen dat de ruimte tussen hoofd en schouders opvult. Slaapt u op uw zij ? Als zijslaper heeft u een kussen nodig dat dik genoeg is zodat uw hoofd en nek goed ondersteunt. Een kussen met nekrol of van traagschuim kan een goede keuze zijn.

Nekklachten kunnen het gevolg zijn van een verkeerde houding ‘s nachts of overdag. Een verkeerde houding, welke langdurig aanhoudt, kan bijdragen aan artrose. De verkeerde houding kan komen door een verkeerd matras of een verkeerd hoofdkussen. Een matras moet zoveel mogelijk het gewicht gelijkmatig verdelen. Ook is het verstandig niet te veel kussens te hebben, geen dik kussen te nemen en ervoor te zorgen dat het kussen uw nek goed ondersteunt als u ligt. Een goed matras en kussen kunnen klachten verlichten of zelfs voorkomen.

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.