Slapeloosheid en voedingsmiddelen

Beter slapen door kersen eten

Slapeloosheid en voedingsmiddelen. Aan slapeloosheid lijden is niet alleen heel vervelend, het is ook nog eens gevaarlijk voor de gezondheid. Er lijden nu meer dan 50 miljoen Amerikanen aan slapeloosheid met drie keer zoveel vrouwen als mannen. In Europa lijden 25 miljoen mensen aan slapeloosheid. Als we kijken naar de globale cijfers kunnen de nummers overweldigend zijn. Wanneer we aan slaap tekort lijden verhoogt dit het risico op diabetes, depressie en hart en vaatziekten. Het immuun systeem begint te haperen en er ontstaan allerlei klachten.

Gelukkig zijn er een aantal verrassende 100% natuurlijke mogelijkheden om beter om te gaan met deze ronduit vervelende kwaal. In dit artikel noemen we een aantal voedingsmiddelen welke slaapopwekkend zijn en zelfs slaap kunnen genereren. Hieronder een aantal adviezen op het gebied wat we het beste kunnen eten en drinken.

Eten en slaap

Russell Rosenberg, Ph.D. en CEO van de nationale stichting van slaap heeft etenswaren ingedeeld in twee categorieën: “slaap verwekkers” en “slaap stelers.” Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat bepaalde soorten etenswaren een betere nachtrust bevorderen, terwijl anderen juist verstorend kunnen werken.

Kersen

Beter slapen door kersen eten

Kersen zijn niet alleen heerlijk maar zijn ook voor de slaap. Kersen zijn namelijk een natuurlijke bron van melatonine – een hormoon dat slaap/waak cycli regelt en een belangrijke rol speelt in het ontgiften van het menselijk lichaam. Een handvol verse kersen of een glas van zure kersensap een half uur voor het slapen geeft rustgevende slaap.

Honing

Beter slapen door honing eten

Natuurlijke suikers uit honing maakt tryptofaan in de hersenen aan, dit wordt omgezet in serotonine wat een neurotransmitter is die bevorderlijk is voor ontspanning. Twee eetlepels van ruwe honing (maar niets anders eten!) één uur voor het slapen gaan helpt goed te ontspannen.

Lees ook:  Tien mogelijke redenen waarom u overdag moe bent

Jasmijn rijst

Beter slapen door jasmijn rijst eten

inname van kleine hoeveelheden van een hoog-glycemische levensmiddelen in de avond helpt bij het bevorderen van een goede nachtrust. Volgens het tijdschrift van de gezondheid: “Uit een slaaponderzoek (in het American Journal of Clinical Nutrition) uit 2007 blijkt dat het consumeren van jasmijn rijst, vier uur voor het slapen gaan, de hoeveelheid inslaaptijd ( hoelang het duurde om in slaap te vallen) bleek de helft te zijn in vergelijking met het eten van een maaltijd met een hoog-eiwit en vet en gehalte.” De onderzoekers speculeren dat hoog-glycemische levensmiddelen, zoals jasmijn rijst, de beschikbaarheid van tryptofaan in de hersenen verhogen.

Bananen

Beter slapen door bananen eten

Bananen zijn rijk aan magnesium, kalium en slaap-inducerende koolhydraten, bananen zijn een goede snack kort voor het slapen gaan. Als een toegevoegde waarde zijn bananen rijk aan kalium en kalium ondersteunt de cardiovasculaire gezondheid en heeft een cognitieve werking.

Zoete aardappelen

Beter slapen door zoete aardappelen eten

Aardappelen zijn een uitzonderlijke bron van kalium. Koolhydraten zijn de brandstof voor een goede nachtrust en helpen zoete aardappelen de spieren te ontspannen. Andere bronnen rijk aan kalium zijn limabonen en papaja.

Kruidenthee

Beter slapen door kruidenthee te drinken

Een goede kruiden thee kan je flink doen ontspannen. Een kruidenthee met bijvoorbeeld Valeriaan of kamille kan u gemakkelijk in een gelukzalige slaap doen belanden. Maak zelf een ontspannende lekkere mix en geniet van een kopje kruidenthee in de avond.

Slaap stelers

Superfood en slapen koffie werkt slaapverstorend

Vermijd voedsel die slaap kunnen verstoren, met name laat in de dag. Een hoog-vet of eiwitrijke maaltijd is een absolute slaap-killer maar ook stimulerende middelen zoals chocolade, koffie en frisdrank werken slaap tegen. Ook pittige maaltijden kunnen slaap gemakkelijk verstoren. Eet zo vroeg mogelijk ‘s avonds en vermijd snacken later op de avond.

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.