Ligcomfort van matrassen

De beste en slechtste slaaphoudingen

Ligcomfort van matrassen. Of men op een matras ‘juist’ ligt, is voor het grootste deel afhankelijk van de conformiteit (aanpassend vermogen) van het matras. en of men dan ook comfortabel slaapt, is echter ook afhankelijk van de matraseigenschappen zoals hardheid, ventilatie en warmte-isolatie.

Conformerend gedraag van traagschuim

 

Of u ‘hard’ of ‘zacht’ slaapt, wordt vooral bepaald door de matras. Aan welke hardheid of zachtheid u de voorkeur geeft, is grotendeels een kwestie van gewenning en persoonlijke smaak. Voor zwaardere mensen is een hard matras meestal meer geschikt en mensen die juist minder wegen slapen beter op een wat zachter matras.

Diverse lighoudingen

Voor een goede nachtrust en het ontspannen van de spieren is het nodig dat het lichaam over de gehele oppervlakte gelijkmatig gedragen wordt in een houding die de natuurlijke krommingen van de rug ondersteunt. Traagschuim zorgt bij uitstek voor een goede gewichtsverdeling).

 

voor een goede nachtrust is een goede ondersteuning in diversen lig houdingen nodig

Algemeen wordt aangenomen dat bij de ideale lighouding in zijligging de wervelkolom recht ligt. In rugligging dient het lichaam zo gedragen te worden dat de natuurlijke S-vormige kromming behouden blijft. Hoe harder het ligvlak, hoe meer weerstand de matras biedt tegen indrukking. De hardheid van het ligvlak bepaalt de druk die het achterhoofd, schouderbladen, lendenen en vooral het bekken en  hielen ondervinden. Een te grote hardheid kan leiden tot plaatselijke overbelasting waardoor je genoodzaakt bent om voortdurend anders te gaan liggen (draaien).

Rugligging

Voor een afzonderlijke ondersteuning van het hoofd is een kussen nodig. De dikte van het kussen dient recht evenredig aan de kromming van de rug te zijn: hoe krommer de rug, des te dikker het kussen dient te zijn. Een te dik kussen brengt een knik in de wervelkolom teweeg. Ook een te hard kussen veroorzaakt een knik. Bovendien wordt in een dergelijk geval een te grote druk op het achterhoofd uitgeoefend. Het kussen moet daarom vervormbaar zijn en zowel het achterhoofd als de nek ondersteunen.

Lees ook:  Wat is het beste matras van 2024?

In rugligging kan de natuurlijke S-kromming van de wervelkolom in de lenden- en bekkenstreek verstoord worden. Dit komt door verkorting van de spieren die de lendenwervelkolom verbinden met het dijbeen. Door verkorting van deze spieren wordt de wervelkolom in rugligging hol getrokken, wat pijn kan veroorzaken. De meest natuurlijke kromming van de lendenwervelkolom kan men behouden als de romp en het dijbeen iets gehoekt zijn. Dat wordt bereikt door in zijligging te slapen met licht opgetrokken knieën. Bij de rugligging is het belangrijk dat de romp enigszins in het bed wegzakt. Hierdoor komen de benen automatisch hoger komen te liggen, kantelt het bekken een tikje en kunnen de spieren in de onderrug hierdoor ontspannen.

Zijligging

Bij de zijligging is het belangrijk dat de wervelkolom zoveel mogelijk horizontaal blijft. Het hoofd en de halswervelkolom mogen niet afhangen. Wat in zijligging het geval kan zijn als de schouders relatief breed zijn. Om dat te vermijden dient een hoofdkussen de nek en het hoofd zo te ondersteunen, dat de zijwaartse afbuiging binnen de perken blijft.

Ligcomfort

De wervelkolom mag tussen de schouders en het bekken niet doorhangen, want dat kan pijn veroorzaken in het laagste deel van de borst en lendenwervelkolom. Bij personen met een wespentaille dienen de matras en de matrasdrager ter hoogte van de schouders, het bekken en de dijbenen dieper in te veren. Hoe groter de lokale inzakking is, des te beter de wervelkolom horizontaal blijft.

Buikligging

In buikligging wordt de wervelkolom in de nek zwaar belast als gevolg van de sterke draaiing van het hoofd naar links of rechts. Deze rotatie is nodig om vrij te kunnen ademen. Die slaaphouding met een gedraaid hoofd brengt vaak nek- en hoofdpijn teweeg. Ook staat de onderrug altijd onder extra spanning bij deze slaaphouding. Om het slapen op de buik af te leren, kan men op de pyjamajas aan de voorzijde dikke drukknopen of een kleine bal in een zak aanbrengen. Dit zorgt voor ongemak in de buikligging zodat je eerder op de zijde of rug gaat liggen. Hierdoor wordt de nek minder belast. Het kan zijn dat het voor u onmogelijk of onwenselijk is om van slaaphouding te veranderen. In dat geval kun je beter een wat steviger (firm) matras kiezen dan waar de eerste voorkeur naar zou uitgaan.

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.