Waarom heb ik nachtmerries?

Bijna 50% van alle volwassenen heeft last van nachtmerries. In veel gevallen kunnen deze nare dromen u flink van streek maken en in de meest extreme gevallen zelfs slapeloosheid veroorzaken.
Maar wat zijn nou precies de oorzaken van deze nachtmerries en is er iets aan te doen?

Verwerken van de dag

Dromen zijn er om gebeurtenissen van de afgelopen dag of dagen te verwerken. Misschien is er in de voorafgaande dagen aan de nachtmerrie iets ingrijpends gebeurd of heeft u een film gekeken die u onbewust aan het denken heeft gezet. Al deze indrukken moeten verwerkt worden en soms krijgen we hierdoor nachtmerries. Het is natuurlijk niet de bedoelding dat we nachtmerries hebben die constant terug komen. In dat geval ligt de oorzaak vaak ergens anders.

Medicijnen

Er zijn heel veel medicijnen die de stofjes in onze hersenen beïnvloeden. Denk hierbij aan sommige bloeddrukmedicijnen en antidepressiva. Veel van deze medicijnen worden gekoppeld aan nachtmerries. In dit geval is het raadzaam om direct contact met uw arts op te nemen.
Misschien is het wel mogelijk om een alternatief uit te proberen.

Nachtmerries door slaapgebrek

Het wordt uiteindelijk een echte vicieuze cirkel: slapeloosheid door nachtmerries leidt vaak tot slaapgebrek. En slaapgebrek kan weer zorgen voor een nachtmerrie. Als dit het geval begint te worden is het verstandig om te zorgen voor de perfecte slaapomstandigheden. Doe iets ontspannends voor het slapen gaan. Maak bijvoorbeeld een avondwandeling of lees een (niet al te spannend) boek. Het beste kunt u de TV en uw mobiele telefoon uitzetten. Deze apparaten zorgen namelijk weer voor veel indrukken. De temperatuur van de slaapkamer is ook belangrijk. Zorg er daarom voor dat de kamer koel is (tussen de 15 en 17 graden).

Lees ook:  Tips om slaapproblemen te voorkomen

Jongetje met een nachtmerrie

Slaapstoornis

Veel slaapstoornissen kunnen ook nachtmerries veroorzaken. Slaapproblemen zoals narcolepsie, slaapapneu en RLS (Restless legs syndroom) kunnen dit veroorzaken.
Het beste kunt u aan uw arts vragen naar de mogelijke behandelopties. Soms zorgen deze behandelingen ervoor dat de nachtmerries ophouden.

Stress

Stress is een echte boosdoener als het gaat om slaap. Niet alleen kunnen angst en posttraumatische stress-stoornissen nachtmerries veroorzaken. Ook stress van ons dagelijkse leven kunnen veel emoties bij ons losmaken. Dit kan door ons hoofd spoken als we ‘s avonds in ons bed liggen en zorgt er dus voor dat we moeilijk of zelfs niet in slaap kunnen vallen.

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *