Alles wat u moet weten over slaapapneu

Wat is slaapapneu
Bekijk de matras.info video

Slaapapneu is een vervelende slaapstoornis waarbij u gedurende de nacht meerdere keren stopt met ademen. Dit zorgt ervoor dat u overdag erg vermoeid bent. Daarnaast vergroot het ook de kans op hart- en vaatziekten op latere leeftijd.

In dit artikel vertel ik u alles wat u moet weten over slaapapneu.

Alles wat u moet weten over slaapapneu

Wat is slaapapneu?

Slaapapneu betekent letterlijk ‘niet ademen tijdens de slaap’. Het is een gevaarlijke slaapstoornis waarbij u meerdere malen per nacht tijdelijk geen adem meer krijgt. Deze adempauzes duren vaak rond de 10 seconden of langer.

Doordat de adem stokt schieten mensen met deze aandoening tientallen keren per nacht onbewust naar een slaapfase waarin ze lichter slapen waardoor de slaapkwaliteit achteruit gaat.

Mensen met slaapapneu snurken meestal ook enorm. Mensen die naast daarnaast slapen hebben vaak last van dit gesnurk en kunnen zich ook zorgen maken omdat ze de ademhaling of het gesnurk horen stoppen.

Apneu komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Mensen lopen het meeste risico tussen de 45 en 65 jaar.

Wat zijn de symptomen van slaapapneu?

Bij slaapapneu heeft u last van de volgende symptomen:

  • Tijdens het slapen stopt u vaak met ademen; dit kan meer dan vijf keer per uur gebeuren
  • Deze adempauzes duren 10 seconden of langer
  • Door deze adempauzes kunt u vaak wakker schrikken en het gevoel hebben dat u stikt
  • Door het wakker schrikken slaapt u onrustig
  • Het kan ook zijn dat u niets merkt van de adempauzes en dat u gewoon doorslaapt

Door slaapapneu ontstaat er regelmatig een zuurstoftekort tijdens de slaap. Hierdoor slaapt u minder diep en wordt de herstellende slaap verstoord. Door deze onrustige slaap wordt u niet uitgerust wakker, terwijl u toch het idee hebt dat u de hele nacht goed geslapen heeft.

Doordat u ‘s nachts niet goed kan herstellen, bent u overdag er erg slaperig en niet goed uitgerust. Hierdoor kunt u zich minder goed concentreren en is de kans op ongelukken, bijvoorbeeld in het verkeer of op uw werk, veel groter.

De klachten die u ervaart zijn vaak vaag en moeilijk te herleiden naar de slaapstoornis. U kunt bijvoorbeeld last krijgen van overmatige slaperigheid, doorslaapklachten, vermoeidheid, hoofdpijn, concentratieproblemen en/of prikkelbaarheid.

De slaapstoornis kan samengaan met andere problemen:

  • Mensen met slaapapneu snurken vaak hevig. 1 op de 10 mensen die snurken heeft last van slaapapneu.
  • Veel mensen met slaapapneu hebben ook overgewicht
  • Mensen met slaapapneu hebben vaak een hoge bloeddruk of een hoog cholesterolgehalte
  • Slaapapneu vergroot de kans op hart- en vaatziekten
  • Een deel van de mensen met slaapapneu heeft ook diabetes type 2
Lees ook:  Hardheid van de matras en chronische rugpijn
Mensen met slaapapneu snurken vaak hevig

Wat zijn de gevolgen van slaapapneu?

Slaapapneu is een gevaarlijke aandoening dat ernstige gevolgen kan hebben. Onderzoek laat zien dat het de zuurstofspanning in het bloed doet zakken. Hierdoor kan het na vele jaren leiden tot:

  • Een hoge bloeddruk
  • Een hartinfarct of beroerte
  • Beschadiging van de kleine bloedvaten

Daarnaast zorgt het voor slaperigheid overdag. Deze vermoeidheid kan leiden tot concentratieproblemen, vergeetachtigheid of prikkelbaarheid. Ook kan deze vermoeidheid zorgen voor ongelukken of gevaarlijke situaties. Als u een beroep heeft waarbij u alert moet zijn, zoals piloot als chauffeur, kan het erg gevaarlijk zijn.

Vermoeidheid overdag kan gevaarlijk zijn in het verkeer

Hoe ontstaat slaapapneu?

Slaapapneu ontstaat doordat de spieren in uw keel verslappen en uw bovenste luchtwegen daardoor even dicht zit.

Als we slapen, ontspannen al onze spieren. Bij mensen met apneu wordt de keel dan zo slap dat er veel minder, of zelfs geen lucht meer doorheen kan. Daardoor kan er geen lucht meer in of uit de longen en stopt de ademhaling even. Tijdens deze adempauze krijgt uw lichaam veel minder zuurstof. Nadat dit gebeurt gaan u vanzelf weer ademen.

Bij mensen met overgewicht komt apneu vaker voor. Ook mensen die op hun rug slapen hebben sneller er last van. Enkele andere oorzaken kunnen zijn:

  • Roken
  • Alcohol
  • Een te korte onderkaak
  • Longafwijkingen
  • Erfelijkheid
  • Een lage tonus van de mond- en keelspieren

U hoeft niet bang te zijn dat u helemaal stopt met ademen.

Welke vormen slaapapneu zijn er?

De slaapstoornis wordt doorgaans onderverdeeld in drie verschillende vormen.

Obstructief Slaapapneu Syndroom (OSAS)

Bij het Obstructief Slaapapneu Syndroom (OSAS) komen de adempauzes doordat de spieren tijdens de slaap ontspannen. Hierdoor blokkeren de tong en de weke delen van de keel de ademhaling. Als dit gebeurt sturen de hersenen een alarmsignaal waardoor u lichter gaat slapen of wakker wordt. Obstructieve slaapapneu is ook de meest voorkomende vorm.

Centraal Slaapapneu Syndroom (CSAS)

Bij het Centraal Slaapapneu Syndroom (CSAS) ‘vergeten’ de hersenen ‘s nachts op sommige momenten de ademhaling te regelen. Bij deze vorm van ligt het probleem bij de hersenen. Deze geven in dit geval (bijna) geen signalen om de ademhaling te regelen. Deze vorm komt een stuk minder voor dan OSAS.

Positieafhankelijke slaapapneu (POSAS)

Bij Positieafhankelijke slaapapneu (POSAS) is er sprake van ademstops bij een bepaalde lighouding, vaak op de rug. Dit is precies hetzelfde als OSAS, maar komt alleen bij een specifieke slaaphouding voor. Bij deze vorm van is het aantal ademstops minimaal twee keer zo hoog per uur in de rugligging als in een andere slaaphouding.

Lees ook:  Goed slapen helpt tegen het coronavirus

Behandeling tegen slaapapneu

Afhankelijk van de vorm kan er gekozen worden voor enkele behandelingen. Deze behandelingen zijn:

  • Een MRA- of snurkbeugel: Deze beugel zorgt ervoor dat de onderkaak iets naar voren komt te staan waardoor de luchtweg ‘s nachts vrij blijft en er geen adempauzes meer ontstaan. Deze methode werkt vaak het beste bij OSAS.
  • CPAP-masker: Een Continuous Positive Airway Pressure (CPAP) masker zorgt voor een geringe overdruk op de luchtwegen. Hierdoor kan de keel niet meer dicht komen te zitten.
  • Slaappositie-trainer (SPT): Dit is een sensor die zachtjes trilt als u op uw rug gaat liggen, waardoor u onbewust een andere houding aanneemt. Deze behandeling is bedoeld voor POSAS.
  • Chirurgische behandeling: Soms kan een chirurgische ingreep bij de KNO arts helpen om eventuele blokkades in de luchtweg weg te halen.
Een Continuous Positive Airway Pressure (CPAP) masker kan helpen tegen slaapapneu

Wat u zelf kunt doen bij slaapapneu

Naast de bovenstaande behandelingen, zijn er nog enkele dingen die u zelf kunt doen om slaapapneu te verminderen, of zelfs te verhelpen.

  • Als u overgewicht heeft kunnen uw klachten minder worden of weggaan als het u lukt om af te vallen
  • Probeer geen alcohol meer te drinken. Als dit niet lukt, drink dan niet meer dan 1 glas op een dag en drink niet elke dag
  • Gebruik geen slaapmiddelen. Alcohol, drugs, slaapmiddelen en kalmeringsmiddelen maken u nog slaperiger en minder alert
  • Probeer op uw zij te slapen en niet op uw rug.
  • Zet het hoofdeinde van uw bed 15 cm hoger dan het voeteneinde. Zo komt u schuin te liggen en zal slaapapneu minder snel voorkomen.

Is slaapapneu gevaarlijk?

Slaapapneu is een gevaarlijke aandoeningen en kan ernstige gevolgen hebben. Doordat uw lichaam chronisch oververmoeid is, wordt de kans op hart- en vaatziekten alleen maar groter. Na elke keer dat er een adempauze voorkomt moet het lichaam een enorme inspanning leveren om weer verse zuurstof rond te pompen.

Oververmoeidheid kan ook voor gevaren zorgen in uw dagelijks leven. De kans op ongelukken tijdens het autorijden wordt bijvoorbeeld veel groter. 

Het is dus echt belangrijk om slaapapneu en de gevolgen daarvan serieus te nemen

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.