Medische kwaliteit kindermatrassen

Kindermatrassen en babymatrassen

U zult niet snel van kleine kinderen horen dat ze niet lekker liggen. Laat staan dat u ze zult horen over de veiligheid. Kleine kinderen verblijven makkelijk 15 uur per dag op hun matras. Reden te meer zelf bijzonder kritisch naar het kindermatras te kijken.

Giftige stoffen in kindermatrassen

Al jaren is er veel te doen geweest over brandvertragers. Brandvertragers zijn namelijk giftig voor mens en milieu maar worden desondanks in vele producten verplicht. Er zijn veel matras producenten die brandvertragers gebruiken en juist in een matras horen geen gifstoffen thuis. Ikea gaat als volgt met brandvertragers in matrassen en andere producten om, zie: https://www.ikea.com/ms/nl_NL/media/pdf/veiligheidsinformatie/vlamvertragers.pdf

Wat kost een goed en veilig kindermatras?

Honderden euro’s worden uitgegeven aan de kinderkamer en de kinderwagen. En dan; oh, ja we hebben ook een matrasje nodig… Maar het kindermatras is het belangrijkste onderdeel van het bed of wellicht wel van de kinderkamer! Een goed kindermatras koopt u niet onder de €100. Een kind van rond de 4 jaar zal ongeveer de helft van de tijd in zijn of haar bedje slapen. Reden te meer juist goed naar het matrasje te kijken en hier iets meer geld voor vrij te maken.

Beste kindermatras Donna

Certificeringen en veilige kindermatrassen

Lang niet alle kindermatrassen zijn goed en veilig. Veel kindermatrassen worden standaard bij het ledikantje (het bedje) geleverd en hebben geen enkel certificaat. Het belang van certificeringen op kindermatrassen wordt steeds groter omdat er steeds meer geïmporteerd wordt uit landen waar geen toezicht op veiligheid is. Zelfs als het kindermatras bij de productie volledig vrij is van giftige stoffen dan nog zal het er onherroepelijk mee in contact komen. Als de matrassen vervoerd worden in een container zal deze altijd ingespoten worden tegen insecten met Methylbromide en dichloorethaan. Ondanks dat de matrassen goed verpakt worden kunnen ze gemakkelijk deze giftige stoffen opnemen. En het zijn juist kindermatrassen die massaal geïmporteerd worden!

Lees ook:  Wat is het beste kindermatras?

Veilig slapen

Juist omdat een klein kindje zo veel tijd in bed besteed is het bijzonder belangrijk dat het bed en het matrasje veilig is. Het advies voor kindermatrassen is om voor een Europese fabrikant te kiezen en kijk dan gelijk ook even of er certificeringen op het desbetreffende matrasje zitten. Want juist voor kleine kinderen vormt dit een extra risico omdat de blootstelling veel hoger is (vele uren per etmaal in bed, hoger adem volume, minder lichaamsgewicht) en sowieso veel gevoeliger.
Ik zou geen kindermatras voor mijn eigen kind kopen als er geen CertiPur certificaat op het product zit.

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *