Welk matras is het beste voor mensen met onderrug klachten?

Welk matras is het beste voor mensen met onderrug klachten? Op middelbare leeftijd is rugpijn één van de belangrijkste redenen dat mensen hun mobiliteit verliezen. Pijn kan mensen belemmeren met het verrichten van lichamelijke activiteiten. Daardoor wordt het moeilijker om een gezond uithoudingsvermogen en spierkracht te behouden. Behandeling van rugpijn is cruciaal om een gezond en actief leven te kunnen blijven leiden.

Welk matras is het beste voor mensen met onderrug klachten?

Gezien het feit dat de meeste mensen ongeveer een derde van hun leven in bed liggen is het kiezen van het juiste matras essentieel ter voorkoming van rugpijn en andere lichamelijke klachten. Een goed bed kan het verschil maken tussen een slechte of goede nacht. Dit heeft weer direct invloed op het goed functioneren de volgende dag.

Slapen op een zeer hard matras geeft het minste nachtrust en minste ontspanning

In het verleden raden artsen meestal zeer stevige matrassen aan. Maar een onderzoek, gedaan door Havard Medical School, op basis van een enquête onder 268 mensen met lage rugpijn, bleek dat diegenen die op een orthopedische (zeer hard) matrassen sliepen de minste nachtrust en ontspanning hadden. Er was geen verschil in de slaapkwaliteit tussen proefpersonen die op een middelstevig of echt stevige matrassen sliepen.

Veel te zachte matrassen kunnen echter ook problematisch zijn voor rugklachten

Veel te zachte matrassen kunnen echter ook problematisch zijn. Een relatief zachte matras dat de contouren van het lichaam goed volgt kan helpen de gewrichten te ontzien en zorgt er tevens voor dat de wervelkolom in een natuurlijk ligging terecht komt. Dit bevorderd een goede gezonde nachtrust en ontziet de rug van spanning.

Als u wilt weten of een steviger matras beter voor u zou kunnen werken kunt u een multiplex plank onder uw matras plaatsten om de veerkracht van uw matras te dempen, of probeer uw matras een aantal nachten op de grond.

Lees ook:  Een gebruikte matras terugsturen, hoe doe ik dat?
Matrassen uitproberen in beddenwinkels is niet beter dan thuis proefslapen

Natuurlijk kunt u ook naar beddenwinkel gaan en hier een verscheidenheid van bedden proberen. Maar houd in gedachten dat wat comfortabel is voor een paar minuten in een winkel misschien niet de goede nachtrust biedt. Een meer betrouwbare test is om te zien hoe je je voelt na het slapen op verschillende soorten matrassen. Dit zou u kunnen doen in een hotel of op een matras van een vriend of familielid.

Proeftijd

Tegenwoordig worden matrassen ook op proef gegeven door bedden leveranciers zodat u thuis het matras kunt testen. Dit laatste is zeker aan te raden. Door op het matras te slapen weet u pas zeker of het matras voor u werkt.

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.