Seksgeschiktheid van matrassen en matrassoorten

seks en slapen op een bed

Hoewel de persoonlijke voorkeur duidelijk meespeelt, vindt u hieronder vergelijkingen van verschillende matrassoorten op hun seksgeschiktheid.

De seksgeschiktheid van een matras is een interessant thema. Vrijen gebeurt meestal in bed. Maar wat is nu de beste matras voor een lekkere vrijpartij? De Canadese website Sleep Like The Dead zocht het uit en ondervroeg matrasbezitters naar hun ervaringen. Conclusie: veel mensen vinden de matras waarop zij zelf slapen het beste voor goede seks. Maar er zijn verschillen.

De site sleeplikethedead.com doet veel vergelijkend onderzoek op basis van consumentenervaringen. Zo ook naar de seksgeschiktheid van verschillende matrassen. Op basis van gegevens van 374 respondenten werden verschillende soorten matrassen vergeleken met betrekking tot hun geschiktheid voor seks. Elk van de verschillende matrastypes blijkt zijn eigen voor- en nadelen te hebben als het gaat om vrijen op het matras.

Eerst wat droge informatie over gebruikte begrippen in het onderzoek:

Welk matras is het best geschikt voor seks?

Vergelijkingen van verschillende matrassoorten op hun seksgeschiktheid

Traagschuim matrassen

Ongeveer 60% van de traagschuimmatras eigenaren geeft aan dat hun matras beter geschikt is voor seks dan andere matrassoorten. De resterende 40% vindt het matras iets minder geschikt. Laag- en medium densiteit (dichtheid) traagschuim matrassen (50 tot 60 kg) zijn meer geschikt voor seks dan hoge densiteit traagschuimen (70 tot 85 kg). Er zijn echter mensen die de seks op een traagschuim matras geweldig vinden, maar er minder lekker op slapen en vice versa. Daarnaast blijkt dat mensen die bereid zijn om hun seksuele handelingen aan te passen aan het matras meer tevreden zijn met de geschiktheid van het matras voor seks.

Bekijk de ervaringen van sex op traagschuim matrassen

Grafiek voor de seks waardering van traagschuim matrassen

Voordelen van seks op een traagschuim matras

  1. Discrete seks. Omdat een traagschuim matras volledig geruisloos is, is seks zeer discreet. Hierdoor kan de seksuele daad worden verricht zonder dat iemand, die in de kamer naast je aanwezig is, iets hoort. Dit kan vooral gunstig zijn voor ouders die hun intieme momenten stil willen houden voor hun kinderen.
  2. Comfort. Het matras geeft gemakkelijk mee, zodat de knieën, billen, ellebogen, handen, enz. het niet ongemakkelijk te krijgen. Hierdoor kan een persoon langer in bepaalde posities blijven zonder ongemak of doorbloedingsproblemen.
  3. Sneller een climax. Doordat men iets dieper in het matras weggezakt, kan dit resulteren in snellere en gemakkelijkere climax.
  4. Nieuwe verschillende posities. Door dieper in het matras te liggen, kun je seks hebben in posities die je voorheen niet kon uitvoeren op andere soorten bedden. Dit geldt vooral voor schuimen met een hoge densiteit.

Nadelen van seks op een traagschuim matras

1. Belemmert ‘actieve’ seks. Sommigen zeggen dat ze diep wegzakken in het traagschuim. Dit werkt ontmoedigend voor het veranderen van posities en bewegen. Matrassen met een lage densiteit (50 kg tot 60 kg) hebben dit nadeel echter niet want hierop kan je gemakkelijk bewegen.
2. Kost meer energie. Vergelijkbaar met het bovenstaande punt zeggen de eigenaren dat als gevolg van de fixatie of het inzinkeffect van het matras men sneller vermoeid raakt. Sommige mensen klagen zelfs over kramp. De meeste klachten over dit onderwerp komen voor bij een traagschuim met een hogere densiteit.
3. Geen vering. Omdat een traagschuim matras geen verend effect heeft en juist bewegingen absorbeert, werkt het matras niet echt mee. Sommige respondenten zeggen dat dit het moeilijk maakt om in een ritme te blijven en dat dit kan leiden tot ietwat onhandige seks.

Latex matrassen

Meer dan 78% van de latex matras eigenaren geeft aan dat hun matras gemiddeld of beter zou zijn voor seks. De overige 22% is van mening dat het slecht of onder het gemiddelde presteert voor goede seks.

Grafiek voor de seks waardering van latex matrassen

Voordelen van seks op een latex matras
1. Comfort. Latex matrassen zijn vaak soepel en geven gemakkelijk mee zodat de knieën, billen, ellebogen, handen, enz. geen overdruk krijgen. Hierdoor kan je langer in bepaalde positie blijven zonder vermoeid te raken of je ongemakkelijk gaan voelen.
2. Het gemak van bewegen. In tegenstelling tot traagschuim heeft latex de neiging om gemakkelijker iets dieper te gaan, is het daardoor meer ‘actief’ en dus seksvriendelijk.

Nadeel van seks op een latex matras
1. Kuilvorming. Sommige latex matrassen ontwikkelen gemakkelijk kuilvorming daar waar het lichaam het meest op het matras gepositioneerd ligt. Dit resulteert in een ongelijk matrasoppervlakte met hobbels en kuilen. Het ontbreken van een vlakke ondergrond kan seks moeilijker en ongemakkelijker maken.
2. Weinig of geen vering. Latex heeft de eigenschap om bewegingen te absorberen en zodoende niet mee te werken. Sommige latex matraseigenaren zeggen dat dit het moeilijk maakt om in een ritme te blijven.

Lees ook:  Zoveel invloed heeft slaap op je seksleven

Binnenvering matrassen

Ongeveer 74% van de binnenvering matras eigenaren ervaart seks op hun matras als gemiddeld of beter. De resterende 26% is van mening dat een binnenvering matras slecht of onder het gemiddelde is voor seks.

Grafiek voor de seks waardering van binnenvering matrassen

Voordelen van seks op een binnenvering matras
1. Verend. De vering kan erbij helpen partners in een ritme te krijgen.
2. Het gemak van bewegen. Binnenvering matrassen zijn vaak soepel en verend waardoor er gemakkelijk op het matras bewogen kan worden.

Nadelen van seks op een binnenvering matras
1. Gebrek aan discretie. Binnenvering matrassen, in het bijzonder de goedkopere modellen, maken vaak geluid bij het bewegen. Het is mogelijk dat vrijen word gehoord door anderen in een nabijgelegen ruimte.
2. Duurzaamheid. Duurzaamheid is over het algemeen niet een sterk punt van binnenvering matrassen. Gebruik kan gemakkelijk leiden tot kuilvorming waardoor het matras bewegingen kan belemmeren.
3. Gebrek aan comfort. Bij sommige binnenvering matrassen, vooral de stevige modellen, kan het drukverlagende vermogen ontbreken, mogelijk resulterend in een onvermogen om comfortabel een bepaalde seksuele positie te houden.

Luchtmatrassen

Grafiek voor de seks waardering van luchtmatrassen

Ongeveer 60% van de lucht matras eigenaren vindt dat hun matras gemiddeld of beter is voor seks. De resterende 40% vindt dat het slecht of onder het gemiddelde presteert voor seks. De waardering voor seks laat twee uitersten zien: mensen vinden seks op een luchtbed geweldig of ze vinden het helemaal niks.

Voordelen van seks op een luchtmatras
1. Positie mogelijkheden. Bij luchtbedden kan de instelbare hardheid (meer of minder lucht) ervoor zorgen dat er een betere positie variatie mogelijk is.
2. Comfort. Luchtmatrassen werken drukverdelend, net als traagschuim matrassen. Dit resulteert in meer comfort voor de knieën, billen, ellebogen, handen, enz. Hierdoor kan je bepaalde posities langer volhouden zonder vermoeid te worden of je ongemakkelijk te voelen.

Nadelen van het vrijen op een luchtmatras
1. Mogelijk is niet de hele matras geschikt. Sommige luchtbedden zijn voorzien van compartimenten in het midden waar de twee luchtkamers elkaar ontmoeten. Dat maakt het moeilijk en ongemakkelijk om in het midden van het matras te vrijen.
2. Meestal zijn luchtbedden geruisloos en stil, maar kunnen ook een knarsend geluid maken waardoor het mogelijk is om te worden gehoord door anderen in een nabijgelegen ruimte. Niet altijd discreet.

Waterbedden

Ongeveer 70% van de waterbedeigenaren ervaart dat hun waterbed gemiddeld tot beter is voor seks. De overige 30% is van mening dat het slecht of onder het gemiddelde voor seks is.

Grafiek voor de seks waardering van waterbedden

Voordelen van seks op een waterbed
1. Comfort. Waterbedden werken drukverdelend, net als traagschuim matrassen en luchtbedden. Hierdoor kunnen de knieën, billen, ellebogen, handen, enz. geen overdruk krijgen. Hierdoor kan iemand langer in bepaalde posities blijven liggen zonder ongemak.
2. Discretie. Waterbedden zijn volledig geruisloos mits goed ontlucht. Hierdoor is een waterbed discreet en zullen de aanwezigen in naastgelegen kamers geen last van u hebben tijdens de seks.

Nadelen van seks op een waterbed
1. Seks op een waterbed kost meer energie. Het kan vrij zwaar zijn om te bewegen op een waterbed en zodoende kost vrijen meer energie.
2. Geen vering. Waterbedden hebben geen vering (maar kunnen wel golfslag hebben). Sommige eigenaren zeggen dat dit het moeilijk maakt om in een ritme te komen.

Het beste matras voor sex

Laten we eerlijk zijn, de meeste mensen gebruiken een bed voor twee belangrijke doeleinden: slapen en seks. Dus is het belangrijk om een matras te vinden die voor beide activiteiten goed (mee)werkt.

Zoete dromen voor twee

Het eerste wat van belang is bij het vinden van een goed matras is een goede nachtrust, seks komt wat dat betreft op de tweede plaats. Want je slaapt natuurlijk meer dan dat je seks hebt. Dus, maak comfort een prioriteit voor jullie beiden.

Zoete dromen voor twee

Een groot matras

Koop een bed dat groot genoeg is. De maat van het bed is belangrijk. Hoe meer ruimte, hoe meer comfort. Ook voor fijne seks is een ruim bed een pré. Een klein matras, bijvoorbeeld een éénpersoons matras kan een prima plek zijn voor fijne seks, maar als je echt de ruimte hebt en elkaar bij wijze van spreken kunt verliezen in bed draagt dit zeker bij tot fijnere seks. Ook voor een goede nachtrust is genoeg ruimte in bed essentieel. Als je je kunt omdraaien zonder dat je uit bed dreigt te vallen, is dat wel zo prettig. Dus als je twijfelt over de maat van je bed is mijn advies om een zo groot mogelijk bed te nemen.

Lees ook:  Seks in de ochtend maakt je productiever

Stevig of zacht matras

De stevigheid of de zachtheid van de matras is een kwestie van persoonlijke smaak en heeft ook effect op het seksleven. Zo is een echt harde matras is niet optimaal voor goede seks en ook niet voor de lichaamshouding. Hetzelfde geldt voor een heel zachte matras. Hoewel een echt zachte matras bijdraagt aan prettige seks is dit houding-technisch meestal niet goed. Vooral voor buikslapers is een zacht matras niet aan te raden daar de onderrug in een kromming komt te liggen waardoor deze zich niet kan ontspannen. Daarom is het vaak beste om voor twee losse matrassen te kiezen zodat beide partners een hardheid kunnen kiezen welke het beste bij hen past.

En, hoe was de seks op uw matras?

Een matras die zorgt voor een goede nachtrust biedt geen garantie voor goede seks. Een extra verende matras (pocketveer of koudschuim) werkt mee terwijl een polyether matras heel dof is en niet mee beweegt. Op een waterbed kan seks een zware opgave zijn. Terwijl een goed verend matras het ‘werk’ een stuk lichter maakt. Een matras draagt dus zeker bij aan een beter seksleven, maar dan dien je wel materiaal te nemen dat meewerkt in plaats van tegen.

Het knuffel matrs voor geliefden

Proefseksen op uw nieuwe matras?

Veel leveranciers van bedden en matrassen bieden hun klanten de mogelijkheid om te proefslapen op het matras dat de klant zou willen hebben. Ik kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk een proeftijd is daar het echt vaak voorkomt dat mensen goed hebben proefgelegen in de showroom, maar dat slapen op het betreffende matras enorm tegenvalt. Dus in mijn optiek is een proeftijd een must. Over proefseksen wordt niet gesproken. Maar het spreekt voor zich dat je in de proeftijd de mogelijkheid hebt om de seks op het nieuwe matras te ervaren. Neem in je beslissing ook mee hoe de seks op het betreffende matras is. Pas als je heerlijk slaapt en de seks fijn en goed is weet je zeker dat je het juiste matras hebt gevonden.

Woordenlijst

Actief seksvriendelijk

‘Actief seks vriendelijk’ houdt in dat op het matras gemakkelijk te bewegen is en seksposities kunnen worden gewisseld met weinig inspanning. Actieve seks kan worden belemmerd door matrassen die zeer drukgevoelig zijn of die geen recht oppervlakte kunnen aanhouden.

Verend

‘Vering’ betekent dat het matras een stuiterend effect heeft wanneer er beweging op wordt uitgeoefend. Dit in tegenstelling tot een massief matras waarbij beweging juist geabsorbeerd wordt.

Discretie

‘Discretie’ betekent dat er seks kan plaatsvinden op het matras zonder dat iemand in de kamer ernaast zich daar bewust van hoeft te zijn. Het matras is stil en werkt mee.

Duurzaam

‘Duurzaam’ betekent dat het matras lang mee kan gaan zonder dat er kuilvorming ontstaat of dat het matras aan drukverlagend vermogen inlevert.

Posities

‘Staat veel posities toe’: de eigenschappen van het matras zorgen voor de mogelijkheid van variatie in positie. Deze matrastypes bieden drukverlichting en er is gemakkelijk op te draaien en te bewegen.

Comfortabel

‘Comfortabel’ betekent dat knieën, ellebogen, handen, billen, enz. de ruimte hebben en dat er een minimale tegendruk ontstaat. Op een matrastype met het kenmerk comfortabel is het mogelijk om langer één positie aan te houden zonder ongemak.

Zorgt voor een snellere climax

‘Zorgt voor een snellere climax’: het matras heeft tractie, namelijk een inzinkend effect. Dat zorgt voor meer efficiëntie van de bewegingen. Deze tractie kan resulteren in een snellere en gemakkelijker climax.

Hele bed geschikt

Met het ‘hele bed geschikt’ wordt bedoeld dat de gehele bovenkant van het matras seksvriendelijk is. Met andere woorden, het gehele oppervlak is en blijft vlak en comfortabel. Een mogelijke oplossing bij het gebruik van twee losse matrassen is een pont d’amour (brug tussen geliefden), een t-vormige ‘balk’ die tussen de matrassen ingelegd wordt en de naadvorming minimaliseert.

Hoe meer je slaapt, hoe beter je seks wordt

Het slaap en seks onderzoek werd in januari 2015 gepubliceerd in het Journal of Sexual Medicine. Meer slaap geeft een boost aan het seksueel verlangen, wanneer de variabele ‘stemming’ constant werd gehouden, zo melde New York Times. Bekijk het artikel “Hoe meer je slaapt, hoe beter je seks wordt

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.