Organische of ecologische matrassen

De keus voor organische matrassen wordt door veel meer dan alleen ‘lekker slapen’ bepaald

De vraag naar organische of ecologische matrassen is de laatste jaren drastisch toegenomen. In het bijzonder organische babymatrassen. De keus voor organische matrassen wordt door veel meer dan alleen ‘lekker slapen’ bepaald.

De keus voor organische matrassen wordt door veel meer dan alleen lekker slapen bepaald

Eén van de belangrijkste redenen dat mensen de voorkeur geven aan een organische matras is dat deze gegarandeerd vrij is van chemische stoffen. Daarom is het een veiligere en gezondere keus. Dat geldt in het bijzonder voor de organische babymatrasjes.

Er zijn ook een aantal nadelen aan organische matrassen.

Hieronder vindt u informatie zodat u een onderbouwde beslissing kunt nemen om al dan niet een organisch matras te kopen.

Een van de voordelen van organische matrassen heeft betrekking op de sterke stijging van allergieën en ziektes die verwant houden met de uitstoot van chemische stoffen. Het grootste voordeel van zuivere ecologische of 100% is het volledig ontbreken van giftige en chemische materialen.

Latex matrassen

Bij latex matrassen denkt men snel dat er sprake is van een duurzaam en natuurlijk product. Maar dat is niet altijd het geval. De productie van latex legt juist een behoorlijke druk op het milieu. Dat komt doordat de productie bijzonder hoge temperaturen vergt. Daarnaast moet latex over enorme afstanden vervoerd worden. Daarnaast komen er bij de productie bijna altijd synthetische toevoegingen aan te pas. Ook gaat een latex matras niet zo lang mee, ongeveer 7 jaar. Dit in vergelijking met een matras van puur organisch materiaal. Talalay latex is hierop een uitzondering. Dit materiaal heeft een levensduur van minimaal 10 jaar.

Pocketvering matrassen

Bij een traditionele pocketvering matras kunnen we niet spreken over ecologische of organische matrassen, omdat daar vrijwel altijd staal of ijzer in de matras is verwerkt. Bij de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van pocketvering matrassen maakt men gebruik van diverse materialen. Namelijk; kunststof veren, koudschuim cilinders of koudschuim ballen in plaats van metalen veren. Zoals bijv. de Eco Pocket vering matras of het Irisette koudschuim pocketcilinder matras. Hierdoor ontstaat een unieke elektrosmogvrije en magnetisch veldvrije pocketvering matras.

Lees ook:  De grootte van het bed

Koudschuim matrassen

Voor het maken van koudschuim heeft men polyurethaan nodig. Dit wordt gebruikt bij het maken van synthetische matrassen. Ook wel koudschuim matrassen genoemd. Dit medisch gekwalificeerd koudschuim is 100% schoon en gegarandeerd vrij van giftige stoffen. Let op! Niet al het koudschuim wordt vrij van chemicaliën geproduceerd. Daardoor kunnen in de loop van de tijd chemische stoffen vrij komen. Bij sommige mensen kan hierdoor een allergische reactie ontstaan.

Bij het vervaardigen van organische of ecologische matrassen kan het katoen dat in de tijk wordt gebruikt nog sporen van formaldehyde bevatten. Dit wordt gebruikt om krimpen te voorkomen.

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.