Duurzaam slapen op een duurzaam matras

Ik verbaas me echt over de huidige trend naar toepassing van natuurlijke materialen in matrassen.
In mijn optiek is dat een stap van minstens 60 jaar terug in de tijd want de meeste natuurlijke materialen zijn een stuk minder hygiënisch, missen veerkracht en bieden maar weinig comfort. Zo moeten natuurlijke materialen zoals paardenhaar, wol en katoen chemisch gereinigd worden, om alle bacteriën en beestjes die de dieren bij zich dragen te doden. Daarnaast missen natuurlijke materialen veerkracht en is de levensduur beperkt.

Natuurlijke materialen klinken wellicht duurzaam maar voor het milieu is het allemaal een stuk minder fijn dan je zo op het eerste gezicht denkt. Latex is zo’n materiaal wat heel goed voor alles en iedereen lijkt maar ga je het onderzoeken dan kom je al snel tot een volledig andere conclusie. Zo is er bijvoorbeeld enorm veel energie nodig om latex naar Europa te vervoeren en te verwerken. Latex komt voornamelijk uit het verre oosten en wordt met de scheepsvaartindustrie vervoerd. De scheepsvaart industrie is echter de meest vervuilende industrie ter wereld! Deze industrie verbruikt 500 miljoen liter brandstof per dag! De schepen zijn verantwoordelijk voor een CO2-uitstoot die gelijk is aan die van alle auto’s op onze hele planeet! Deze cijfers en de intensieve teelt op de rubberbomen tonen aan dat een natuurlijk materiaal als zuiver natuurlatex aan duurzaamheid voor ons milieu eigenlijk niets te bieden heeft en zelfs extra vervuilend is. Ook al is latex een natuurproduct het is wel een stuk minder duurzaam dan koudschuim. Koudschuim wordt in Europa in meerdere landen waaronder Nederland geproduceerd en komt dus van “dichtbij”. Daarnaast is koudschuim absoluut duurzaam en gaat het bijzonder lang mee.

Natuur Latex en het milieu

Je zou je dus kunnen afvragen of slapen op een natuurlatex matras eigenlijk wel zo verantwoord is. Naast de enorme afstand waar Latex vandaan moet komen zijn er nog meer zaken die Latex minder natuurlijk maakt dan de meeste mensen denken. Latex wordt afgetapt van de rubberboom waardoor de rubberbomen letterlijk en figuurlijk staan te bloeden. Het plantaardige rubber is vloeibaar en onderhevig aan een rottingsproces. Om dit rottingsproces te voorkomen wordt het Latex met ammoniak vermengd. Daarnaast moet latexrubber aanzienlijk verhit worden en wordt het met o.a. zwavel (vulkanisatie) vermengd om het te verdikken. Voor het milieu is het latexmatras feitelijk een ramp en is er eigenlijk maar weinig duurzaams aan.

Lees ook:  Slapen tijdens de overgang (menopauze)
Duurzaam ? latexboom / rubber

 

Latex wordt het meest gebruikt in producten waar waterdichtheid nodig is. Producten zoals rubberlaarzen, rubberhandschoenen, condooms en regenpakken. Ook worden er matrassen en kussens van gemaakt. Maar voor matrassen is juist een ventilerend vermogen en goede ventilatie (vochtverdamping) van belang.

Koudschuim

Het produceren van schuim is een zeer schoon proces. Bovendien is de veerkracht van natuurlijke materialen minder goed als dat van schuimen. Koudschuim is het meest comfortabele en duurzame schuim van dit moment vanwege de enorme veerkracht en de lange levensduur. Koudschuim heeft een open celstructuur waardoor het een stuk duurzamer is dan Latex of Polyether omdat het een stuk langer meegaat. Daarnaast biedt koudschuim bijzonder veel veerkracht in tegenstelling tot kokos, zeegras of paardenhaar waardoor het ook meer steun biedt. Als u kiest voor een 100% natuurlijke Tencel matrastijk in combinatie met een goed koudschuim kiest u absoluut voor een duurzaam product dat veel steun en comfort biedt. Tencel is een geweldig duurzaam natuurproduct en werkt perfect voor matrastijken. Tencel neemt sneller en meer vocht op dan katoen en gaat op een natuurlijke manier de groei van bacteriën tegen.

Koudschuim met duurzaam stro

Bij een ‘stromatras’ denkt u misschien aan vroegere tijden. Maar matrassen van stro maken nu weer deel uit van een gezonde levensstijl. Slapen op stro biedt namelijk veel meer gezondheidsvoordelen. De huidige stromatrassen zijn een combinatie van moderne materialen en technologieën gecombineerd met het ‘ouderwetse’ stro. Nu, 2021 beleeft roggestro een kleine renaissance en wordt gezuiverd stro weer als een natuurlijk materiaal in matraskernen gebruikt. Hiervoor wordt het stro schoongemaakt, geperst, samengebonden en gecombineerd met andere lagen natuurlijke materialen. Vooral stro van rogge wordt hiervoor gebruikt omdat dit de hoogste zuurtegraad heeft en er hierdoor geen vlooien, luizen en of huisstofmijt in kan leven. De nieuwe stromatrassen zien er hetzelfde uit als gebruikelijke matrassen en kunnen in elk bed en op elke bedbodem gebruikt worden. Maar de binnenkant van het Stro-matras verschilt enorm van de gebruikelijke met stalen veren- of schuim gevulde matrassen. De kern van een stromatras bevat namelijk puur roggestro dat rechtstreeks uit de natuur komt en niet is behandeld met chemicaliën of andere ‘vreemde’ stoffen. Een matras met een kern van stro heeft meerdere positieve eigenschappen.

Lees ook:  €6 miljoen subsidie voor recycling matrassen

duurzaam - stro matras            duurzaam - stro matras
Zo is een roggestro matras bijzonder goed ventilerend/ademend en vochtregulerend waardoor het een droge slaapomgeving creëert. Een stromatras is ook relatief koel en slaat de warmte op (stro werd vroeger gebruikt als isolatie in huizen). Vanzelfsprekend is roggestro 100% natuurlijk en werkt het homeopathisch tegen een tekort aan kiezelzuur en werkt het van nature tegen interferentiezones (stralingsbescherming) en creëert het een afschermingseffect tegen geopathologische straling. Kortom, roggestro is een geweldig duurzaam product om op te slapen.

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.

Één reactie

erik

Beste Chris, Heel interessant en uitgebreide informatie. Ik ben op zoek naar het juiste matras. En als ik naar de giganten op matrassen zoek, gebruiken ze allemaal wol en paardehaar in combinatie met bonnel veren. Hastings, Viking, Carpe Diem, Vispring, Simmons, etc etc. Allemaal bedden vanaf 10.000 euro. Dat staat dus haaks op je constatering dat natuurlijke materialen niet goed, niet hygiënisch en duurzaam zouden zijn. Ik zie ook bedden die bamoe vezels gebruiken om paardehaar na te boosten. Of en soort sical. ik kan mij maar moeilijk voorstellen dat deze grote namen in bedden, er allemaal naast zitten. ik heb zelf op veel bedden gelegen. En merk dat de bijvoorbeeld de bedden met paardehaar en wol, lichtjaren beter liggen dan de traditionele, betaalbare leveranciers. De prijzen beginnen dan ook bij minimaal 2x de prijs van een auping. Maar het comfort is niet te vergelijken. Een bed waar je al het ware in zweeft. Dat hebben alle andere traditionele bedden die deze materialen niet gebruiken niet. Ze liggen hard en na een aantal jaar ontstaan er kuilen. Ik begrijp wel het milieu probleem, maar niet het comfort. Of dat het niet hygiënisch zou zijn. ook al heb ik wel gelezen, dat een paardenhaar topper soms op bepaalde plekken hard wordt. Het is echter wel enorm prettig om op te liggen. Wellicht dat stro een zelfde effect geeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *