De beste natuurlijke slaapmiddelen

De beste natuurlijke slaapmiddelen

Slaapproblemen kunnen zowel bij ouderen als bij jonge mensen voorkomen en creëren meerdere negatieve effecten. Slaapprobleem maken je gemakkelijk prikkelbaar, futloos en humeurig maar veroorzaken ook concentratiestoornissen en geheugenproblemen. Daarnaast zijn mensen die kampen met slaapproblemen een stuk gevoeliger voor stress en ziektekiemen omdat de weerstand daalt door het gebrek aan slaap. Als je moeilijk kan in- en doorslapen kan het heel goed helpen om tijdelijk een slaapmiddel te gebruiken. De kans dat je verslaafd raakt aan een slaapmiddel is echter groot en echt gezond is het ook niet. Maar er zijn goede alternatieven met natuurlijke slaapmiddelen. Natuurlijke slaapmiddelen hebben nauwelijks bijwerkingen en zijn ook niet verslavend.

Wie gebruiken slaapmiddelen?

Om toch nog te kunnen slapen gebruiken in Nederland één op de zes mensen een slaapmiddel en de meeste van hen gebruiken een chemische slaapmiddelen. Slaappillen helpen je direct van je slaapprobleem af maar ze zijn niet zo onschuldig als ze lijken. Zo hebben de meeste slaapmiddelen bijwerkingen zoals bijvoorbeeld minder fris en alertheid zijn, geheugenverlies, rusteloosheid. Al heel snel kan je niet meer zonder het slaappilletje en heb je het echt nodig om überhaupt te kunnen slapen. Maar er is bijzonder groot verschil tussen chemische en natuurlijke slaapmiddelen!

slapeloze vrouw

Stress of rust en ontspanning

De meeste slaapproblemen zijn te wijten aan stress, gejaagdheid en angst. We leven in een wereld die vol verplichtingen en stress is. Deze stress nemen s, avonds mee als we naar ons bed gaan. Het is van belang dat je al goed tot rust komt en ontspannen bent voordat je gaat slapen. Dus doe geen activiteiten minimaal één uur voordat je naar bed gaat. Zorg er ook voor dat je je smartphone weglegt en niet meer achter je computer zit minstens een uur voor je gaat slapen want het  blauwe licht verhindert de natuurlijke aanmaak van melatonine. Door het blauwe licht in combinatie met elektrische velden blijft je lichaam denken dat het alert moet blijven. Probeer ook zo veel mogelijk een vast slaapritme aan te houden. Dit betekent dat je elke dag ongeveer op hetzelfde uur naar bed gaat en ook weer opstaat.

Lees ook:  Wat is een zwaartedeken en hoe werkt het?

Natuurlijke slaapmiddelen

Naast de hierboven beschreven tips kan een natuurlijk slaapmiddel er ook voor zorgen dat je fijn kunt in- en doorslapen.  Er zijn meerdere natuurlijke bronnen die bekendstaan om hun ontspannende en rustgevende effect. Hieronder zullen we meerdere veilige natuurlijke slaapmiddelen omschrijven. en hun effect op een goede nachtrust.

Valeriaan 

Valeriaan heeft een ontspannende en rustgevende werking. Valeriaan wordt meestal gebruikt bij vormen van nervositeit, stress en spanning en bij slapeloosheid.

Kamille

Aan kamille wordt ook een rustgevende en ontspannende werking toegeschreven. Daarnaast is kamille ook ontstekingsremmend. Om beter te ontspannen werkt het goed een kopje kamillethee te drinken voor het naar bed gaan.  

Kamillethee helpt bij slaapproblemen

Melatonine

Melatonie, ook wel het inslaap hormoon genoemd, wordt door het lichaam zelf aangemaakt in de pijnappelklier. Met name door invloeden van elektrische straling wordt de aanmaak van melatonine verstoord. Het kan dus zeker geen kwaad wat melatonine te nemen voor het slapen gaan want dit zal u helpen om gemakkelijker in slaap te vallen.  

Lavendel

Lavendel werkt ontspannend en wordt al eeuwenlang gebruikt vanwege de rustgevende werking.

Passiebloem

De passiebloem wordt door de inheemse bevolking gebruikt als een natuurlijk slaapmiddel. In het westen werden de effecten van Passiflora incarnata uitvoerig wetenschappelijk bestudeerden is de werking klinisch bewezen en draagt bij tot een goede en gezonde nachtrust.

Dormeasan Forte

Dormeasan Forte is een 100% natuurlijk product van A.Vogel. Dormeasan Forte ondersteunt de nachtrust en draagt bij aan een uitgerust en fris gevoel overdag.

De bovenstaande natuurlijke slaapmiddelen zijn verkrijgbaar bij de apotheek en zijn een veilige oplossing voor een betere nachtrust. De meeste natuurlijke slaapmiddelen helpen vanwege hun kalmerende effect vooral bij het inslapen of enkel om door te slapen. Voorkom het verslavende effect van chemische slaapmiddelen en probeer eerst altijd een volledig natuurlijk middel. Succes!

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *