Waarom praten sommige mensen tijdens hun slaap?

Waarom praten sommige mensen tijdens hun slaap? Het iemand tijdens de slaap praat kan dat soms grappig of interessant zijn, maar soms ook een beetje eng. Maar wat gebeurt er eigenlijk in de hersenen tijdens dit nachtelijk gepraat?

als je naast ieamand slaapt die snurkt of onrustig slaapt verstoort dat ook jouw nacht rust

Het praten tijdens de slaap (in Engels somniloquy genaamd) is een vorm van parasomnie (slaapstoornis). Bij deze stoornis vertoont iemand vreemd gedrag tijdens de slaap. Tijdens het in slaap vallen komen in de hersenen twee chemische stoffen Glycine en Gamma-aminoboterzuur (GAB) vrij. Deze stoffen zorgen er voor dat men in een soort tijdelijke “verlamming” verkeerd. Dus als je bijvoorbeeld moet rennen voor gevaar tijdens het dromen rent u gelukkig niet echt het bed uit.

Eigenlijk zouden deze stoffen er ook voor moeten zorgen dat tijdens het slapen de stembanden tijdelijk niet meer functioneren. Maar mensen met somniloquy weten hier dus aan te ontsnappen. Bij deze stoornis worden er tijdens het slapen toch klanken geproduceerd die uiting geven aan wat er op dat moment in de hersenen afspeelt.

Tijdens het praten in de slaap bevindt men zich op de grens van dromen en wakker zijn.

Deze stoornis is niet schadelijk voor de gezondheid maar kan hinderlijk zijn voor de partner.

Uit onderzoek blijkt dat wel 50% van de kinderen wel eens in hun slaap praat en dat het percentage bij volwassenen beduidend lager ligt, namelijk 5%. Ook praten vrouwen minder in hun slaap dan mannen, waarom dit is is (nog) niet bekend voor de wetenschappers.

Een aantal andere factoren die het praten in de slaap in de hand werken zijn alcohol, stress, depressie, emotionele of heftige televisieprogramma’s.

Lees ook:  Het roken van teveel weed leidt tot slaapproblemen

 

Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, matraskenner, matras-ontwikkelaar en oprichter van matras.info. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche. Mijn visie is dat echt slaapcomfort bereikt kan worden door te werken met kwalitatief hoogwaardige materialen. Heeft u hulp of advies nodig voor het vinden van het juiste matras? Bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.