Een goed passend matras kiezen

Een goed passend matras kopen is een echte uitdaging.

Er zijn zo veel verschillende mogelijkheden. Je ziet al snel door de bomen het bos niet meer. Toch is het prima te doen als u over de juiste informatie beschikt. Zo weet u waar u op moet letten bij de aanschaf van een goed passend matras.

Een goed passend matras kiezen

Neem de tijd om u te verdiepen in de mogelijkheden

Als u de tijd neemt om zich te verdiepen in de mogelijkheden, dan zorgt u er zelf voor dat u een goede aankoop doet waarvan u nog jaren plezier heeft. Vergelijk daarom alle type matrassen met elkaar en vindt uit welk matras het beste bij u past. Wat voor type matras het beste bij u past, is afhankelijk van diverse factoren. Dat begint bij de diverse eigenschappen van de verschillende matrassen.

Beste matras

Niet goed en goed slapen

Wat is de beste matras en hoe koop je een goed passend matras?

Er bestaat eigenlijk niet zoiets als de beste matras want iedereen heeft zijn of haar eigen voorkeuren. Het beste matras is het matras dat voor u het beste werkt. Zowel ergonomisch als qua temperatuur dient het matras perfect op uw wensen aan te sluiten. Zo zijn er bijvoorbeeld matrassen die warmer of juist koeler zijn, harder of zachter, verend of juist stabiel.

Waar kunt u op letten om het best mogelijke matras voor u te kopen?

Hier vindt u tips waaraan u een voor u geschikt matras herkent. Er zijn een aantal indicaties die u direct een goed beeld kunnen geven welk matras het beste voor u zou kunnen werken. Deze indicaties zijn: de gebruikte materialen, de certificaten, de garantie en waar het matras gemaakt is (Europees product). Daarnaast heeft elk matras zijn specifieke eigenschappen. Helaas zijn er daardoor maar weinig matrassen die het label “Het beste matras” verdienen.

Een goed matras

Ik vind bijvoorbeeld de Tempur Cloud een echt goed matras. Dit matras biedt perfecte gewichtsverdeling en veel ondersteuning. Het matras dat ik zelf maak en in mijn optiek mijn beste matras is de Premium Support. Dit matras voldoet aan alle voorwaarden en biedt een geweldig ligcomfort.

Uit een goed matras haalt u bijna al het ligcomfort maar ook een kwalitatief goede bedbodem is belangrijk.

Matras aanschaf lijstje

Matras aanschaf lijstje
A) Lengte

Uw lengte is belangrijk voor de maat van de matras. Bij een gemiddelde lengte voldoet een 200 cm lang matras, maar als u lang bent is een 210 cm lang of zelfs 220 cm lang matras beter. U moet er rekening mee houden dat u een ongeveer 20 cm langer matras nodig heeft dan uw eigen lengte.

B) Gewicht

Gewicht is belangrijk voor de hardheid van uw matras. Bent u licht (bijvoorbeeld onder de 60 kg), dan is de kans groot dat een hard (firm) matras oncomfortabel kan liggen. De meeste fabrikanten hebben een gewicht-hardheid-indicatie op hun website of advertentiemateriaal staan. Het hoeft niet per se een vereiste te zijn, maar gebruik het als maatstaaf.

Lengte, gewicht en postuur zijn belangrijke aspecten bij de keuze van een goed matras

C) Postuur

Ook uw postuur speelt mee bij het bepalen van de breedte van uw matras. Heeft u een normaal postuur, dan is de standaard-maat van 90 cm meestal voldoende. Bent u breed gebouwd, dan zal een matras van 100 cm breed juist beter bevallen.

Lengte, gewicht en postuur zijn belangrijke aspecten bij de keuze van een goed matras

D) Allergieën

Bent u allergisch voor huisstofmijt of een bepaalde materiaalstof, dan moet u erg goed opletten op de certificaten en/of labels van de matras. Er zijn een aantal certificaten die garanderen dat de matras vrij is van schadelijke stoffen en antiallergisch is.

E) Fysieke klachten

Een matras kan er echt voor zorgen dat klachten zoals rugpijn, schouderpijn, nekpijn en heuppijn afnemen of zelfs volledig verdwijnen. Het is dus ontzettend belangrijk om bij de aanschaf van een matras te kijken naar de drukverlagende eigenschappen, de hardheid en hoe u zelf op de matras ligt. Voor andere type slaapproblemen is het raadzaam eerst het artikel slaapproblemen te bekijken voordat u een nieuw matras aanschaft.

F) Warmtegevoelig

Als u het snel koud of te warm heeft tijdens de nachtrust, dan zijn er een aantal dingen waar u op zou kunnen letten. Als u het snel te warm heeft, dan is het ventilerend vermogen (ook besproken bij punt g) een belangrijke eigenschap om op te letten, ook wat betreft het dekbed. Tijdens uw slaap transpireert u en warme lucht moet ergens heen om te verdampen. Heeft u een slecht ventilerend matras en bijvoorbeeld een donzen dekbed, dan kan de warme lucht nergens heen en zo krijgt u het snel te warm. Heeft u het koud tijdens het slapen dan kan juist het tegenovergestelde werken. Latex heeft bijvoorbeeld de eigenschap slecht te ventileren. Zou u dit combineren met een donzen dekbed, dan kan de warmte en het lichaamsvocht niet goed afgevoerd worden en zult u een stuk warmer slapen.

G) Ventilerend vermogen

Uit onderzoek is gebleken dat een mens gemiddeld 300 milliliter tot wel een halve liter vocht per nacht verliest. Een gedeelte van dit vocht verdampt, maar de rest dringt in de matras. Als de matras niet ventilerend is, kan dit vocht op den duur leiden tot bacterie- en schimmelvorming. Als de matras wel goed ventileert, dan wordt het vocht goed afgevoerd en kan het buiten de matras verdampen. Zo verlengt u de levensduur van uw matras aanzienlijk en, misschien nog wel belangrijker, slaapt u een stuk droger en comfortabeler.

H) Prijs

De prijs van een matras is, zeker in deze tijd, misschien wel één van de belangrijkste zaken die meespelen in de aanschaf van een matras. U wilt een goed product voor een redelijke prijs en u wilt zich niet laten afzetten maar u weet ook dat goedkoop meestal duurkoop is. Matras.info heeft zelf een onderzoek gedaan naar de gemiddelde prijs van verschillende soorten matrassen.

  • Polyether-matras gemiddelde prijs € 150, –
  • Koudschuim-matras gemiddelde prijs matras € 400, –
  • Latex-matras gemiddelde prijs € 700, –
  • Traagschuim-matras gemiddelde prijs matras € 700, –
  • Pocket-matras gemiddelde prijs € 900, –

Let op!

Let op, dit zijn gemiddelde prijzen van zeer goedkope tot dure matrassen. Toch is het meestal het geval dat als een matras (erg) onder de gemiddelde prijs valt dat de kwaliteit van de gebruikte materialen slechter is.

I) Kwaliteit matras

De kwaliteit van een matras kan van een aantal punten afhangen. Dit is moeilijk op het eerste gezicht te zien als je in een winkel staat. Duurzaamheid, kwaliteit van het materiaal en certificeringen/labels zeggen iets over de kwaliteit van de matras. Duurzaamheid van materialen wordt onderzocht door testen zoals een wals van 140 kg die 30.000 keer over een matras heen wordt gerold. Dit staat dan ongeveer gelijk aan 8 tot 10 jaar gebruik. Conformiteit, matras dikte, en de tijk hebben ook invloed op de kwaliteit van de matras.

J) Gebruikte materialen

Bij gebruikte materialen kunt u op een paar dingen letten. Bij de kop matrassen vergelijken vindt u diverse materialen waar een matras van gefabriceerd kan worden. Hier leest u wat de eigenschappen, sterke en zwakke punten van de materialen zijn.

K) Certificaten

Kwaliteitsmatrassen en de winkels die deze verkopen hebben meestal een flinke lijst met certificaten. Deze certificaten zeggen veel over de eigenschappen en kwaliteit van het product. Weet u toch niet precies wat een certificaat inhoudt kijk dan hier.

L) Wasbaarheid

De wasbaarheid van de tijk is belangrijk omdat u uw matras hierdoor veel schoner en hygiënischer houdt. Is deze afritsbaar en wasbaar (liefst op 60 graden), dan is dat erg bevorderlijk voor de hygiëne in verband met het vochtverlies wat u ‘s nachts heeft.

M) Garantie

Iedere fabrikant hoopt natuurlijk dat de garantieperiode niet nodig is omdat u een goed product aanschaft. Toch moet u garantie zien als een stok achter de deur. Gaat er nu toch iets fout of kapot, dan moet het product natuurlijk wel gerepareerd of vervangen worden. Toch zit hier een addertje onder het gras. Er bestaan garanties van 15 jaar die al na 2 jaar een aflopende garantie hebben. Zo hebt u 2 jaar volle garantie op het product maar dit neemt af op ieder jaar wat volgt. Zo kunt u na 8 jaar nog maar 20% van de aankoopwaarde terugkrijgen en 80% moeten bij betalen om het matras vernieuwd te krijgen. Probeer altijd voor een matras te kiezen met een volledige garantie van minimaal 5 of nog beter 10 jaar.

N) Proefslapen

Proefslapen is een term die de laatste jaren veel wordt gebruikt bij winkels en fabrikanten. Een proeftijd is absoluut aan te raden, maar ook de lengte van een proeftijd is belangrijk. Dit kan variëren van 14, 30, 45  of zelfs 90 dagen. Sommige winkels en fabrikanten gebruiken de term proefslapen voor een omruilgarantie. Bevalt de matras niet? Dan kunt u, van hetzelfde merk, een nieuw matras (eventueel tegen een meerprijs) kiezen. Er zijn ook winkels en fabrikanten die u gewoon uw geld teruggeven als het product niet bevalt.

Let dus bij aanschaf goed op wat voor een proeftijd er bij de matras geleverd wordt. Ook belangrijk is het om te weten wat uw betreffende leverancier doet met de terug gekomen matrassen. Worden deze vernietigd, doorverkocht naar derde wereld landen of als tweedehands product wederom via outletstores verkocht? Als de uitleg wat er gedaan wordt met de retour gekomen matrassen u niet helemaal duidelijk is, raad ik u aan op te passen.

O) Elektromagnetisch veld

Het is wetenschappelijk bewezen dat ieder lichaam een magnetisch veld heeft

Het is wetenschappelijk bewezen dat ieder lichaam een magnetisch veld heeft. Tijdens de regeneratieperiode (herstel tijdens uw slaap) hoort u zo min mogelijk last te hebben van externe bronnen van elektromagnetisme. Er zijn verstoringen zoals de straling van een mobiele telefoon, een dect telefoon en het draadloze (WIFI) netwerk die vooral ‘s nachts van invloed zijn op uw slaapkwaliteit. Als we het over matrassen hebben is metaal in een matras de grootste boosdoener. Metalen veren zorgen voor een verdrievoudiging van het magnetisch veld wat uiteindelijk weer kan leiden tot spierspanningen, een verzwakt geheugen, verminderde leercapaciteit, gedragsstoornissen, hoofdpijn, slapeloosheid, enzovoort.

Bent u gevoelig voor elektromagnetische straling of wilt u zo min mogelijk elektromagnetische straling in de omgeving van uw bed hebben dan is het absoluut aan te raden naar een matras te kijken waar geen metaal in verwerkt is. Als u een verstelbare bedbodem wilt is het aan te raden dat deze op zwakstroom werkt en niet op 220 volt. Een bedbodem die op zwakstroom werkt heeft niet of nauwelijks een magnetisch veld.

Welke soorten matrassen zijn er verkrijgbaar?

Bel gerust voor persoonlijk advies

Op matras.info probeer ik op een heldere en begrijpbare manier informatie over matrassen met u te delen. Als u er niet uit komt of u heeft vragen dan hoor ik graag van u. U kunt mij gerust bellen tussen 10:00 uur en 17:00 uur op 070-3387010

Dit is het nummer van mijn bedrijf Royal Health Foam omdat ik daar het meest ben en dus bereikbaar ben. Geeft u a.u.b. aan dat u belt via Matras.info, dan geef ik u een onafhankelijk advies.