Prijsverschillen tussen matrassen? Waarom zulke grote verschillen?

Prijsverschillen tussen matrassen? Waarom zijn er zulke grote verschillen? Er zijn matrassen van minder dan 100 euro en van meer dan 1500 euro. Dat verschil zit onder meer in het gebruikte materiaal, de dikte, de levensduur van het matras en de service die de verkoper geeft. Ook betaal je voor het merk want merkmatrassen zijn meestal duurder.

Matrassen zien er van buiten vrijwel allemaal hetzelfde uit; ze zijn wit. Ook als je het binnenwerk bekijkt, zie je op het eerste oog weinig verschillen. Toch zorgt het binnenwerk (het interieur) voor het verschil dat je pas merkt als je op het matras ligt. Schuimmatrassen bestaan meestal uit verschillende lagen en verschillende schuimen en bij pocketmatrassen zie je pockets (metalen veren verpakt in zakjes) met daar boven en onder verschillende soorten afdeklagen en laagjes schuim. Ook zijn er matrassen met laagjes katoen, wol, paardenhaar, gel en andere producten.

Spekkoek

Die laagjes zien er uit als een soort spekkoek of taart en al die laagjes hebben ook wel iets met smaak te maken. Zij zorgen ervoor dat je iets meer of minder in het matras zakt, zij geven iets meer of minder ondersteuning, zij zorgen ervoor dat het iets ‘warmer’ of ‘kouder’ aanvoelt, enzovoort.

In matrassen zitten diverse soorten schuim: polyether, koudschuim en traagschuim. Polyether is goedkoop, koudschuim is duurder en traagschuim (Tempur, memory foam, NASA schuim) is nog duurder. Dat heeft vooral te maken met het productieproces dat snel (polyether) of relatief langzaam verloopt. Ook de kwaliteit van het productieproces en zeker de kwaliteit van de grondstoffen spelen een enorme rol in de prijs.

Metalen veren

Naast het schuim worden ook diverse andere laagjes aangebracht en een laag paardenhaar is veel duurder dan een laagje wol of kokos. Bij matrassen met Bonell veren of pocketveren kan het daarvoor gebruikte staaldraad wat dikker of dunner zijn, het aantal slagen (draaiingen) kan verschillen en het maakt nogal wat uit of je 80 of 100 pockets per m2 in het matras verwerkt. Zulke verschillen zie je niet en merk je meestal ook niet direct als je op een matras ligt. Het verschil merk je als je er op gaat slapen en vooral na verloop van tijd.

Lees ook:  Stressklachten verminderen door nieuw matras
Pocketveringmatrassen

Matras tijk

Veel mensen kopen een matras omdat deze er van buiten zo mooi uitziet. De tijk (hoes) heeft fraaie golfjes, het ruitenpatroon ziet er lekker strak uit, die bloemmotieven spreken erg aan of die bollingen stralen zo’n luxueus gevoel uit. Allemaal waar, maar het zegt niets over de inhoud van de tijk of de inhoud van het matras en dat is toch echt het belangrijkst. Veel belangrijker is of je de tijk kunt los ritsen en kunt wassen en hoe warm je de tijk kan wassen (liefst op minimaal 60 graden).

Tijk van een matras

Merk of merkloos

Er zijn diverse matrasmerken en dat varieert van goedkoop tot heel duur. Dat zegt meestal wat over de kwaliteit, maar dat gaat lang niet altijd op. Matrasfabrikanten kopen hun ingrediënten (schuim, metalen veren, afdeklagen) bij dezelfde leveranciers in en vaak moet de buitenkant (het tijk) uitstralen dat het matras van superkwaliteit is. Een merknaam aan de buitenkant is een labeltje en zegt niks over de binnenkant. Natuurlijk is het wel zo dat merkfabrikanten een bepaalde naam hebben en soms een zeker imago. Dat moeten zij wel waarmaken met hun product en dat lukt niet altijd. Kijk maar eens naar reviews op internet.

Matrastesten

Fabrikanten van merkmatrassen steken tijd en geld in het promoten van hun merk en hebben er baat bij om hun product te voorzien van een prijs die in verhouding staat tot de kwaliteit. Die prijs/kwaliteit verhouding loopt soms behoorlijk scheef en uit testen blijkt dat soms (goedkope) merkloze matrassen veel beter scoren dan (dure) merkmatrassen. Of dat goedkope merken net zo goed of beter uit de test komen dan dure merkproducten. Met het testen van matrassen bedoel in dan niet de matrastesten die de consumentenbond doet want dit zijn werkelijk waardeloze nietszeggende testen die alleen maar een verkeerd beeld geven. Nee, met het testen van matrassen bedoel ik dan bijvoorbeeld LGA (Duitse matrassen testers).

Lees ook:  Hoe lang behoort het te duren voordat je in slaap valt?
Een LGA certificaat zegt veel meer over de getest matras dan de Consumentenbond

Service

Als laatste wordt de prijs ook mede bepaalde door de service. Een matras bij een ‘eenmalige fabrieksverkoop’ in en winkel kan spotgoedkoop zijn, maar wat is de kwaliteit? Dat zogenaamde garantiebewijs is waardeloos als de winkel na twee maanden is verdwenen. Op internet zijn talloze prijsstunters te vinden en wat zijn hun garantievoorwaarden? Als u het matras wilt omruilen, kan dat dan en wie betaalt hiervoor de kosten? Sommige winkeliers en ook online aanbieders geven de mogelijkheid om het matras thuis uit te proberen, het zogeheten proefliggen. Dat liggen doe je gratis, maar die service moet natuurlijk wel betaald worden. Zo zijn er talloze zaken die de prijs van een matras beïnvloeden en de vraag is welke prijs u wilt betalen voor echt zorgeloos en langdurig lekker slapen.

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.