Slapeloosheid klachten tijdens de overgang

slaapproblemen tijdens overgang

Slapeloosheid klachten tijdens de overgang. Een goede nachtrust is belangrijk in het jachtige leven van de Westerse mens. De gevolgen van een nachtje zonder slaap zijn de volgende dag gelijk merkbaar. Tijdens de overgang komt slapeloosheid vaker voor maar hoe pak je slapeloosheid aan?

slaapproblemen tijdens overgang

Slapeloosheid kan als een typische overgangsklacht worden gezien, net als bijvoorbeeld opvliegers, hartkloppingen, toename van gewicht, hoofdpijn en stemmingswisselingen. Het zijn allemaal klachten die voorkomen tijdens de overgang, maar niet duidelijk samenhangen met de veranderingen van de hormonen.

Vormen van overgangsklachten

Slapeloosheid of een verstoorde slaap tijdens de overgang kan vele vormen aannemen. Zo kan je bijvoorbeeld moeilijk in slaap vallen, last hebben van opvliegers, nachtelijk zweten en soms zelfs ademstoornissen krijgen.

Er zijn ook andere redenen voor slapeloosheid. Zo kunnen de lichamelijke, psychische en hormonale veranderingen die gepaard gaan met de overgang een flinke invloed hebben op de slaapkwaliteit.

Maar ook veranderingen in levensstijl, je gezondheid en de relatie met je partner kunnen een oorzaak zijn. Slaapgebrek leidt in ieder geval tot vermoeidheid tijdens de dag en kan ook de oorzaak zijn van andere ongemakken.

Daarnaast is het zo dat de behoefte aan slaap sowieso afneemt als je ouder wordt. Ouderen slapen lichter en korter. Je ligt dan klaarwakker in je bed te woelen, omdat je gewend was aan een bepaalde slaap tijd. Maar je lichaam heeft dat nu opeens niet meer nodig. Slapeloosheid hoeft dus niet perse te maken te hebben met de overgang of overgangsklachten.

Hoe slapeloosheid aanpakken?

Als de slapeloosheid toch door de overgang komt dan is er wel het een en ander aan te doen. Als we het gebruik van slaapmiddelen even buiten beschouwing laten, zijn er een aantal algemene middeltjes. Een beker warme melk nemen voor het slapengaan bijvoorbeeld, of even in een warm bad of onder de douche.

Lees ook:  De link tussen reuma en slapeloosheid.
Arts en patient

Overdag energiek sporten zorgt voor een gezonde vermoeidheid en dus behoefte aan slaap. Een wandeling, tuinieren en bewegen kunnen wat dat betreft ook al voldoende zijn. Saunabezoek of een massage helpen ook, evenals het gebruik van homeopathische geneesmiddelen.

Let verder ook op je eetpatroon: lunch stevig en dineer licht en eet niet later dan drie uur voor het slapengaan. Doe verder rustig aan met het gebruik van zoetstoffen en cafeïne (koffie, thee, chocolade, cola). Zwaarlijvigheid kan overigens ook slapeloosheid veroorzaken.

Vermijd vlak voor het slapen gaan stimulerende activiteiten zoals tv kijken en computeren en zorg voor een donkere, niet al te warme slaapkamer. Ook acupunctuur kan helpen tegen slapeloosheid. Belangrijk is om voor een regelmatig leven te zorgen: sta op tijd op en ga niet te laat naar bed.

Gevoeligheid neemt toe

Het is bekend dat vrouwen gevoelig zijn voor de invloed van stress, gezondheidsproblemen, verandering in de relatie door het ouder worden, overlijdensgevallen en andere levensgebeurtenissen.

Tijdens de overgang kan iemands gevoeligheid toenemen. Door deze gevoeligheid kunnen elektrische straling ook de nachtrust verstoren. Zorg ervoor dat u elektrische apparaten minimaal 1,5 meter van uw bed vandaan plaatst. Ook magnetische straling heeft een negatief effect op de slaap kwaliteit. Een magnetisch veld wordt gecreëerd door ijzer. Vermijd daarom ijzer in de directe omgeving van het bed.

Zowel een magnetisch veld als een elektrisch veld hebben een negatief effect op de aanmaak van melatonine. Het gebruik van melatoninetabletten kan wel een gunstig effect hebben. Melatonine is een natuurlijke stof die positieve effecten heeft op onder meer het in- en doorslapen maar ook op het ontgifting.

Lees ook:  Ook wel eens last van slaapdronkenheid?

Het allerbelangrijkste middel tegen slapeloosheid tijdens de overgang is echter gratis en zonder veel moeilijkheden te verkrijgen: ontspanning. Slapen is rusten, dus zorg dat je een fijn en goed matras hebt en in een rustige positie terechtkomt. Als het eenmaal zover is, laat de zorgen voor morgen.

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.