Wat is het verschil tussen pocket matrassen en koudschuim matrassen

Het verschil tussen pocketvering en koudschuim

Eigenschappen van een pocketvering matras

Pocketveer matrassen zijn voorzien van veren die in zakjes (pockets) zitten, koudschuim matrassen zijn gemaakt van schuim. Wat betreft hun inhoud zijn de matrassen daardoor totaal verschillend, maar in gebruik hebben ze veel overeenkomsten wat betreft comfort, ondersteuning en ventilatie. Dat is namelijk bij beide matrastypen over het algemeen dik in orde.

Pocketvering matras niet overal dezelfde hardheid door omlijsting van schuim

Er zitten wel een paar nadelen aan pocketveer matrassen die koudschuim matrassen niet hebben. Zo worden de pockets aan alle kanten omsloten door een omranding van 10 tot 15 cm schuim om ze goed op de plaats te houden. Praktisch, maar niet altijd even lekker om optimaal te liggen. Want het schuim aan de randen heeft overal dezelfde hardheid terwijl de pockets vrijwel altijd zorgen voor een aantal zones in het matras met verschillende ‘hardheden’. Er is dus op sommige plaatsen sprake van een zekere ongelijkheid tussen de randen en de rest van het matras. Koudschuim matrassen hebben geen omlijsting en bieden over de gehele breedte egale tegendruk.

Pocketveringmatrassen

Nadelen van pocketveer matrassen

De stalen veren van een pocketveer matras kunnen doordat ze allemaal apart zijn ‘verpakt’ onafhankelijk van elkaar bewegen en bieden zodoende een goede plaatselijke ondersteuning van het lichaam. Helaas gaat door de afdeklagen dit voordeel enigszins verloren.
Pocketveer matrassen zijn ‘koele’ goed ventilerende matrassen waardoor dit type matras zeer geschikt is voor warme slapers en voor mensen die snel transpireren gedurende de nacht. In de winter kan het matras wat ‘koud’ aanvoelen en dat kan wat minder prettig zijn voor echte koukleumen.
Een ander nadeel is de hygiëne. Pocketveer matrassen zijn de minst hygiënische matrassen omdat stof zich kan verzamelen in het binnenste van het matras. Vocht trekt stof aan…kijk maar eens onder uw bed hoe stoffig het daar is. Dat is dan ook de reden dat u nooit een pocketveer matras in een ziekenhuis zult aantreffen.

Pocketveer matrassen hebben harde zones. Dat wil zeggen dat van de ene op de andere centimeter de volgende zones begint. Hier ontstaat dan opeens een rand die harder of zachter is. Bij de meeste koudschuimmatrassen gaat de overloop geleidelijk.

Voordelen van een pocketvering matras

Het comfort van de betere pocketveer matrassen wordt als zeer goed ervaren. De ondersteuning is goed en het ventileert uitstekend. Als je een pocket matras vergelijkt met een goed koudschuim matras krijg je uit een koudschuim matras wellicht een iets betere gewichtsverdeling.
De levensduur van een goed pocket matras is 8 tot 10 jaar.
Een pocketveer matras is bruikbaar voor ieder gewicht, of je nu licht bent of juist heel zwaar.

Conclusie:

Voordelen van een pocketveer matras zijn de veerkracht (ondersteuning) en het comfort. Pocketveer matrassen ventileren echter goed. Een goed pocketveer matras kost ongeveer € 700,-.

Koudschuim matras

Eigenschappen van koudschuim matrassen

Koudschuim is het meest innovatieve schuim van dit moment en ideaal om matrassen van te maken. Koudschuim is flexibel en elastisch waardoor het bijzonder veel ondersteuning biedt maar ook veel comfort. Het comfort van koudschuim komt vooral door de hoge elasticiteit, maar ook door de goede ventilatie. Doordat de celstructuur van het schuim volledig open is, vindt er goede ventilatie plaats. Hierdoor blijft het matras droger en ook frisser.

Voordelen koudschuim matras

De betere ventilatie zorgt ook voor een koel bedklimaat en voor een hygiënisch bed. Koudschuim kan geschikt zijn voor elk gewicht. Wel dient er dan voor de juiste stevigheid qua koudschuim gekozen te worden. Koudschuim matrassen zijn duurzaam en gaan makkelijk 10 tot 12 jaar mee zonder kuilvorming. Wel vervormt koudschuim enigszins met de jaren, maar van kuilvorming is dan geen sprake.

Vervorming of kuilvorming bij matrassen

Zo goed als elk product zal gebruikssporen nalaten en zo ook een matras. Sterker nog een matras laat al heel snel zien dat deze gebruikt is geweest. Net als schoenen of een trui kan je al snel na gebruik zien dat deze niet geheel nieuw meer zijn. Het verschil tussen vervorming en kuilvorming bij matrassen is de diepte. En dan met name ten opzichte van de randen. Als het verschil hier tussen tenminste 3 cm is dan spreken de meeste merken pas van kuilvorming.

Waarom heet koudschuim koudschuim? Lees het hier.

Nadelen koudschuim matras

Het nadeel van koudschuim matrassen, ten opzichte van pocketveer matrassen, is de prijs. Een koudschuim matras is vrijwel altijd duurder en de kwaliteit is moeilijk te beoordelen.

Conclusie:

De voordelen van een koudschuim matras zijn veel comfort en ondersteuning en relatief koel door goede ventilatie. Het heeft een vrij lange levensduur. Een goed koudschuim matras kost ongeveer € 800,-.
Kijk hier naar een filmpje over koudschuim matrassen.
Kijk hier naar een filmpje over pocketveer matrassen.

5 Reacties

Avatar van vleuten

bin iek we; met julie eens. iek hep een kpuschuimmatras legt lekker, mar nadeil is zo warm! waarum heet het
dan koudschuim? iek betal daarvor € 450.– is genoeg toch? wat moet iek doe om oplossen?

Chris Nederhorst Chris Nederhorst

Dank u voor uw reactie. Zeer waarschijnlijk heeft u een synthetische tijk (het textiel dat om uw matras zit) want koudschuim zelf is temperatuur-neutraal en dus absoluut niet warm.
Wat u kunt doen om dit (probleem) op te lossen is een dikke katoenen onderdeken gaan gebruiken. Een katoenen onderdeken is feitelijk een super de luxe molton die uw matras goed schoon houdt. Maar een onderdeken doet nog meer…het houdt uw bed koeler, droger en veel frisser. U zou kunnen kijken naar het merk Swissa (www.swissa.nl ).
Succes!

Avatar Dennis

“Wel vervormd koudschuim enigszins met de jaren maar van kuilvormig is dan geen sprake.”
Hoe ziet der vervorming er dan uit?

“Het nadeel van koudschuim matrassen in tegensteling pocket matrassen is dat het duurder is.”
En dan “Een goed koudschuim matras kost ongeveer € 600,-.” terwijl verder bovenaan “Een goed pocket matras kost ongeveer €800,-.”

Duidelijk allemaal!

Chris Nederhorst Chris Nederhorst

Beste Dennis,

Hartelijk dank voor het melden van mijn gemaakte fouten. Ik had de tekst net gister of eergister geplaatst en zie inderdaad meerdere fouten. Heel veel dank voor het melden.
Vervorming of kuilvorming bij matrassen
Zo goed als elk product zal gebruikssporen nalaten en zo ook een matras. Sterker nog een matras laat al heel snel zien dat deze gebruikt is geweest. Net als schoenen of een trui kan je al snel na gebruik zien dat deze niet geheel nieuw meer zijn. Het verschil tussen vervorming en kuilvorming bij matrassen is de diepte. En dan met name Het verschil met kuilvormig is de diepte van der kuil ten opzichte van de randen. Als het verschil hier tussen tenminste 3 cm is dan spreken de meeste merken pas van kuilvorming.

Wat de prijs van een echt goed Pocketmatras is ten opzichte van de prijs van een echt goed koudschuim matras is dat de laatste iets duurder zal zijn….dus dat heb ik inderdaad verkeerdom omschreven. Mijn excuses!

Ik hoop het alsnog duidelijk gemaakt te hebben.

Groeten,
Chris Nederhorst

Avatar j melgert

ik vind het vreselijke matrassen ze zijn ons aangeraden heb er vreselijk spijt van dat ik ze kocht je slaapt echt koud je bed word niet warm jammer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.