Wat is het verschil tussen pocket matrassen en koudschuim matrassen

Het verschil tussen pocketvering en koudschuim

Het verschil tussen pocketvering en koudschuim

Koudschuim VS Pocketveer matrassen

Wat betreft de inhoud zijn deze twee matrassoorten totaal verschillend, maar in gebruik hebben ze veel overeenkomsten. Koudschuim matrassen zijn gemaakt van HR-schuim (HR= Hoge veerkracht) en pocketveer matrassen zijn matrassen met afzonderlijk ingepakte stalen veertjes met een afdeklaag. Koudschuim matrassen hebben vrijwel dezelfde voordelen als pocketveer matrassen maar missen een paar nadelen. Beide type matrassen ventileren bijzonder goed en bieden veel veerkracht en dus steun. Ook bieden beide matrassen type veel comfort en een lange levensduur en zijn het in mijn optiek de beste type matrassen.

Het verschil tussen pocketvering en koudschuim

Maar wat zijn nou de feitelijke verschillen? Iedereen wil natuurlijk het best passende matras kiezen, en daarom helpen we hier de verschillen te herkennen om het beste matras voor u te vinden. We zullen in dit artikel de voor- en nadelen van pocketveer matrassen vergelijken met de voor- en nadelen van koudschuim matrassen.

Nadelen van pocketveer matrassen

De stalen veren van een pocketveer matras kunnen doordat ze allemaal apart ‘verpakt’ zijn onafhankelijk van elkaar bewegen en bieden zodoende een goede plaatselijke ondersteuning van het lichaam. Helaas gaat dit grote voordeel door de afdeklagen enigszins verloren.
Pocketvering matrassen zijn ‘koele’ goed ventilerende matrassen waardoor dit type matras zeer geschikt is voor warme slapers en voor mensen die snel transpireren gedurende de nacht. In de winter kan het matras wat ‘koud’ aanvoelen en dat kan wat minder prettig zijn voor echte koukleumen. Dit is gemakkelijk op te lossen door in de winter een schapenvacht op het matras te leggen.
Een ander nadeel is de hygiëne. Pocketveer matrassen zijn de minst hygiënische matrassen omdat stof zich gemakkelijk kan verzamelen in het matras. Dat is dan ook de reden dat u nooit een pocketveer matras in een ziekenhuis zult aantreffen. Vocht trekt stof aan…kijk maar eens in de badkamer of onder uw bed hoe stoffig het daar is. Het matras wordt ook vochtig gedurende de nacht waardoor stof naar het matras wordt toegetrokken. Maar ook de interne staticiteit (schuring van de stalen veertjes met de synthetische zakjes) zal voor het aantrekken van stof zorgen. Pocketveer matrassen zijn hierdoor niet geschikt voor mensen met stof allergieën.

Minder gelijkmatige overgang in comfortzones van Pocketvering

Pocketvering matrassen hebben zogenaamde harde zones. Dat wil zeggen dat van de ene op de andere centimeter de volgende zone begint. Hier ontstaat dan opeens een plek die harder of juist zachter is en dit moet maar net kloppen bij je lichaamsbouw. Bij de meeste koudschuim matrassen gaat de overloop van de ene zone naar de andere heel geleidelijk. Als u de insnijdingen van een goed koudschuim matras goed bekijkt zie je een soort golf. Bij de schouders zijn de insnijdingen dieper en dit wordt langzaam minder diep bij de lendenen waarna de insnijdingen bij de heupen juist weer dieper worden. Hierdoor heb je met een koudschuim matras meer kans dat je enigszins goed in de zones komt te liggen.

Pocketveringmatrassen

Pocketvering matras niet overal dezelfde hardheid door omlijsting van schuim

Er zitten wel een paar nadelen aan pocketveringmatrassen die koudschuim matrassen niet hebben. Zo worden de pockets aan alle kanten omsloten door een omranding van 10 tot 15 cm schuim om zo de veren goed op hun plek te houden. Praktisch, maar niet altijd even lekker om op te liggen. Want het schuim aan de randen van het matras zijn meestal steviger dan het matras zelf. Daarnaast hebben de schuimranden overal dezelfde hardheid terwijl de pockets altijd zorgen voor een aantal zones in het matras met verschillende ‘hardheden’. Er is dus op sommige plaatsen sprake van een zekere ongelijkheid tussen de randen en de rest van het matras. Op het einde van de levensduur van een pocketmatras worden de stevigere randen vrijwel altijd als een negatief punt ervaren. Koudschuim matrassen hebben geen omlijsting en bieden over de gehele breedte een egale tegendruk.

Lees ook:  Wat is het verschil tussen een polyether matras en een koudschuim matras?

Magnetische velden en staticiteit

Gevoelige mensen kunnen last hebben van het magnetische veld dat door het gebruik van staal in het matras ontstaat. Dit uit zich in een verhoogde spierspanning waardoor er nachtelijke krampen in kuiten en of tenen kunnen ontstaan. Daarnaast creëer je met het verloop van de tijd staticiteit in het matras door de schuring van het stalen veertje met het synthetische zakje. Dit zorgt ook voor een verhoogde spierspanning én dat het matras stof gaat aantrekken. Het beste kies je om dezelfde reden voor een natuurlijke matras tijk (het textiel dat om het matras heen zit) omdat een synthetische (polyester) tijk ook statisch zal worden en zodoende ook stof zal gaan aantrekken.

Voordelen van een pocketvering matras

Het comfort van de betere pocketveer matrassen wordt als zeer goed ervaren evenals de ondersteuning. Daarnaast ventileert een pocketmatras uitstekend. Als je een pocket matras vergelijkt met een goed koudschuim matras krijg je uit een koudschuim matras wellicht een iets betere gewichtsverdeling en bij een pocket matras een iets betere ventilatie.

De levensduur van een goed pocket matras is 8 tot 10 jaar.

Pocketveer matrassen zijn leverbaar in verschillende stevigheden wat afhankelijk is van persoonlijke voorkeur en van je gewicht en lengte.

Conclusie pocketveer matrassen:

Voordelen van een pocketveer matras zijn de grote veerkracht (ondersteuning) en het comfort. Daarnaast ventileren pocketveer matrassen bijzonder goed. Een goed pocketveer matras kost ongeveer € 700,-.

Koudschuim matras

Koudschuim matras

Koudschuim is het meest innovatieve schuim van dit moment en ideaal om matrassen van te maken. Koudschuim matrassen kenmerken zich doordat ze enorm soepel, flexibel en elastisch zijn waardoor ze bijzonder veel ondersteuning biedt maar ook veel comfort. Doordat de celstructuur van het schuim volledig open is, vindt er goede ventilatie plaats. Hierdoor blijft het matras droger, koeler en ook frisser. Het comfort van koudschuim komt vooral door de hoge elasticiteit, maar ook door de goede ventilatie.

Lees ook:  Verschillen tussen mannen en vrouwen bij het slapen

Voordelen koudschuim matras

Koudschuim biedt een goed ventilerend vermogen evenals pocketveer matrassen. De betere ventilatie zorgt ook voor een koel bedklimaat en voor een hygiënisch bed. Hierin verschillen deze 2 matrassen type nauwelijks van elkaar. Koudschuim kan geschikt zijn voor elk gewicht. Wel dient er dan voor de juiste stevigheid qua koudschuim gekozen te worden. Koudschuim matrassen zijn duurzaam en gaan makkelijk 10 tot 12 jaar mee zonder kuilvorming.

Nadelen koudschuim matras

Het nadeel van koudschuim matrassen, ten opzichte van pocketveer matrassen, is de prijs en het gewicht. Een goed koudschuim matras is vrijwel altijd kostbaar en de kwaliteit is vrij moeilijk te beoordelen. Daarnaast is een koudschuim matras een relatief zwaar matras maar het matras blijft altijd nog lichter dan een latexmatras. Lees meer over de nadelen van koudschuim matrassen

Conclusie koudschuim matrassen:

Koudschuim matrassen bieden een hoog comfort en veel steun door de grote veerkracht. Koudschuim blijft relatief koel en droog doordat de cellen openen zijn en het goed kan ventileren. Een kwalitatief goed koudschuim matras heeft een lange levensduur (10 -12 jaar) en kost ongeveer € 800,-.

Wat is nu een beter matras: koudschuim of pocketvering?

Nu de hamvraag, wat is een beter type matras, koudschuim of pocketvering? Zoals je in het artikel hebt kunnen lezen zijn de verschillen tussen pocketveer matrassen en koudschuim matrassen bijzonder klein. Van de vijf soorten matrassen die er in Nederland verkocht worden zijn deze twee type matrassen in mijn optiek de beste type matrassen die je kunt kiezen. De keuze tussen deze matrassen is dan ook voornamelijk afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren. Hoewel een pocket matras wel duidelijk minder hygiënisch is dan een koudschuim matras is het comfort en het ventilerende vermogen vergelijkbaar. Uit een koudschuim matras behaal je wellicht een iets betere gewichtsverdeling en bij een pocket matras een iets betere ventilatie. Als u een gevoelige slaper bent en snel last hebt van krampen zou de extra spierspanning (magnetisch veld) wellicht voor problemen kunnen zorgen en is iets om rekening mee te houden. Heeft u nog meer vragen over koudschuim, bekijk dan hier de meest gestelde koudschuim vragen

De voordelen van een koudschuim matras zijn veel comfort en ondersteuning en relatief koel door goede ventilatie. Het heeft een vrij lange levensduur. Een goed koudschuim matras kost ongeveer € 800,-.

Kijk hier naar een filmpje over koudschuim matrassen.
Kijk hier naar een filmpje over pocketveer matrassen.

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.

10 Reacties

van vleuten

bin iek we; met julie eens. iek hep een kpuschuimmatras legt lekker, mar nadeil is zo warm! waarum heet het
dan koudschuim? iek betal daarvor € 450.– is genoeg toch? wat moet iek doe om oplossen?

Chris Nederhorst

Dank u voor uw reactie. Zeer waarschijnlijk heeft u een synthetische tijk (het textiel dat om uw matras zit) want koudschuim zelf is temperatuur-neutraal en dus absoluut niet warm.
Wat u kunt doen om dit (probleem) op te lossen is een dikke katoenen onderdeken gaan gebruiken. Een katoenen onderdeken is feitelijk een super de luxe molton die uw matras goed schoon houdt. Maar een onderdeken doet nog meer…het houdt uw bed koeler, droger en veel frisser. U zou kunnen kijken naar het merk Swissa (www.swissa.nl ).
Succes!

Dennis

“Wel vervormd koudschuim enigszins met de jaren maar van kuilvormig is dan geen sprake.”
Hoe ziet der vervorming er dan uit?

“Het nadeel van koudschuim matrassen in tegensteling pocket matrassen is dat het duurder is.”
En dan “Een goed koudschuim matras kost ongeveer € 600,-.” terwijl verder bovenaan “Een goed pocket matras kost ongeveer €800,-.”

Duidelijk allemaal!

Chris Nederhorst

Beste Dennis,

Hartelijk dank voor het melden van mijn gemaakte fouten. Ik had de tekst net gister of eergister geplaatst en zie inderdaad meerdere fouten. Heel veel dank voor het melden.
Vervorming of kuilvorming bij matrassen
Zo goed als elk product zal gebruikssporen nalaten en zo ook een matras. Sterker nog een matras laat al heel snel zien dat deze gebruikt is geweest. Net als schoenen of een trui kan je al snel na gebruik zien dat deze niet geheel nieuw meer zijn. Het verschil tussen vervorming en kuilvorming bij matrassen is de diepte. En dan met name Het verschil met kuilvormig is de diepte van der kuil ten opzichte van de randen. Als het verschil hier tussen tenminste 3 cm is dan spreken de meeste merken pas van kuilvorming.

Wat de prijs van een echt goed Pocketmatras is ten opzichte van de prijs van een echt goed koudschuim matras is dat de laatste iets duurder zal zijn….dus dat heb ik inderdaad verkeerdom omschreven. Mijn excuses!

Ik hoop het alsnog duidelijk gemaakt te hebben.

Groeten,
Chris Nederhorst

j melgert

ik vind het vreselijke matrassen ze zijn ons aangeraden heb er vreselijk spijt van dat ik ze kocht je slaapt echt koud je bed word niet warm jammer

Chantal

J.melgert ik weet het is een ouder bericht,maar welk matras heb je dan nu? Ik zoek dus een matras wat koud blijft. Heb een hekel aan een warm bed. Heb veel last van mijn schouders en mijn onderrug en word gek van al die verkeerde matrassen wat ik gekocht heb. Sta met rugpijn op.

Veerle Van Alsenoy

Hallo Chris,
Ik ben volop op zoek naar een nieuwe matras. Ik heb momenteel heel veel rug en nekpijn door een versleten matras. Momenteel slaap ik op een pocketveren matras maar na enig opzoekwerk heb ik meer interesse in een koudschuimmatras. Bij de winkel in onze buurt vond ik een koudschuimmatras van 1.8mx2m met SG40 voor maar 325euro! Als een hogere prijs meestal in verhouding staat met een betere kwaliteit van matras betwijfel ik of deze mtras effectief goed is. Ik kan op internet ook nergens meer info over de matras vinden. Het is een MB koudschuimmatras Amsterdam met Aloe Vera. Ze ligt heel goed maar wel hard. IS deze dan eerder af te raden?

Arina van Helden

Sinds een tijdje slaap ik op mijn nieuwe koudschuim matras.
In het begin super comfortabel maar het matras blijft erg hard. Nu slaap ik een stuk minder comfortabel. Hoe kan dat?
En wat kan ik eraan doen?
Vriendelijke groet.
Arina

Henk Plomp

Ik overweeg een matras te kopen van 140 X 200 cm.
Maar wat is het verschil in gewicht van een koudschuim matras en en pocketvering matras?
Ik ben de jongste niet meer, 62 jaar, en moet nog wel die matras kunnen dragen.
Ik overweeg een LIDL matras vanwege de goede testuitslagen van de Consumentenbond.

Met vriendelijke groeten,
]
Henk Plomp

G Silonero

Ik heb een elektrisch gestuurd bed bestaande uit 2 matrassen van 90×200 uit Nederland meegenomen naar de tropen. Flexible matrassen die na 8 jaar nu aan vervanging toe zijn. Welk type matras is het meest geschikt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *