Wat is het verschil tussen pocket matrassen en koudschuim matrassen

De verschillen tussen pocket- en koudschuim matrassen zijn minimaal. Koudschuim matrassen hebben een goed ventilerend vermogen evenals pocket matrassen. Beide matras type zijn dan ook koele en goed ventilerende matrassen. Pocket matrassen zijn ook vergelijkbaar met koudschuim matrassen als het om het comfort gaat. Pocket matrassen zijn redelijk soepel en bieden veel steun. Beide type matrassen zijn veerkrachtig en bieden goede ondersteuning.

Het verschil tussen pocketvering en koudschuim

Er zitten wel een paar nadelen aan pocket matrassen die koudschuim matrassen niet, of nauwelijks hebben. Zo is er bij pocket matrassen ruimte verlies door de schuimrubber omlijsting. Deze is per kant tussen de 10 en 15 cm breed. De omlijsting is dus bijna 1/3 van het gehele matrasoppervlak! Koudschuim matrassen hebben geen omlijsting en bieden over de gehele breedte egale tegendruk.

Een ander nadeel van een pocket matras is de hygiëne. Pocket matrassen zijn de minst hygiënische matrassen. Dat is dan ook de reden dat u nooit een pocket matras in een ziekenhuis zult aantreffen. Pocket matrassen en koudschuim matrassen kunnen geschikt zijn voor elk lichaamsgewicht, zwaar of licht, maar zijn ook uitermate geschikt voor zware mensen.

Eigenschappen van pocket matrassen

Een pocket matras heeft een schuimrubber omlijsting met daarin stalen veren die verpakt zijn in zakjes (pockets). De veren kunnen door de verpakking onafhankelijk van elkaar bewegen en bieden zodoende een goede ondersteuning en punt elasticiteit. Pocket matrassen zijn koele goed ventilerende matrassen waardoor dit type matras zeer geschikt is voor de warme slapers en voor mensen die overmatig transpireren gedurende de nacht.

Een pocket matras kan wel enigszins nadeinen na een beweging en in de winter een nogal koud matras zijn. Verder is het ruimte verlies door de schuimrubber omlijsting een nadeel. En zijn pocket matrassen minder hygiënisch. Het comfort van de betere pocket matrassen wordt als bijzonder goed ervaren.

Pocketveringmatrassen

De levensduur van een goed pocket matras is 8 á 10 jaar. Als je een pocket matras vergelijkt met een goed koudschuim matras krijg je uit een koudschuim matras wellicht een iets betere gewichtsverdeling. Verder zijn alle voordelen van een goed pocket matras vergelijkbaar met een goed koudschuim matras. Een goed pocket matras is redelijk duurzaam en gaat tussen de 8 en de 10 jaar mee.

Conclusie:
Voordelen van een pocket matras zijn de veerkracht (ondersteuning) en het comfort dat een pocket matras biedt. Pocket matrassen ventileren echter goed en voelen koel. Een goed pocket matras kost ongeveer €800,-.

Eigenschappen van koudschuim matrassen

Koudschuim is het meest innovatieve schuim van dit moment en ideaal om matrassen van te maken. Koudschuim is flexibel en elastisch waardoor het bijzonder veel ondersteuning biedt maar ook veel comfort. Het comfort van koudschuim komt vooral door de hoge elasticiteit (puntelasticiteit) maar ook door de goede ventilatie. Doordat de celstructuur van koudschuim volledig open is vindt er goede ventilatie plaats. Hierdoor blijft het matras droger en ook frisser.

Koudschuim matras

De betere ventilatie zorgt ook voor een koeler bedklimaat en voor een hygiënischer bed. Koudschuim kan geschikt zijn voor elk gewicht. licht. Maar ook uitermate geschikt voor zeer zware mensen. Wel dient er dan voor de juiste stevigheid qua koudschuim gekozen te worden. Koudschuim matrassen zijn duurzaam en gaan makkelijk 10 a 12 jaar mee zonder kuilvorming. Wel vervormd koudschuim enigszins met de jaren maar van kuilvormig is dan geen sprake. Het nadeel van koudschuim matrassen in tegensteling pocket matrassen is dat het duurder is.

Conclusie:
De voordelen van een koudschuim matras zijn: Een koudschuim matras gaat lang mee. Koudschuim biedt veel comfort en ondersteuning. Het is relatief koel door de goede ventilatie. Een goed koudschuim matras kost ongeveer € 600,-.

2 Reacties

van vleuten

bin iek we; met julie eens. iek hep een kpuschuimmatras legt lekker, mar nadeil is zo warm! waarum heet het
dan koudschuim? iek betal daarvor € 450.– is genoeg toch? wat moet iek doe om oplossen?

Chris Nederhorst Chris Nederhorst

Dank u voor uw reactie. Zeer waarschijnlijk heeft u een synthetische tijk (het textiel dat om uw matras zit) want koudschuim zelf is temperatuur-neutraal en dus absoluut niet warm.
Wat u kunt doen om dit (probleem) op te lossen is een dikke katoenen onderdeken gaan gebruiken. Een katoenen onderdeken is feitelijk een super de luxe molton die uw matras goed schoon houdt. Maar een onderdeken doet nog meer…het houdt uw bed koeler, droger en veel frisser. U zou kunnen kijken naar het merk Swissa (www.swissa.nl ).
Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.