Wat is het verschil tussen pocket matrassen en koudschuim matrassen

Het verschil tussen pocketvering en koudschuim

Het verschil tussen pocketvering en koudschuim

Eigenschappen van een pocketvering matras

Pocketveer matrassen zijn voorzien van veren die in zakjes (pockets) zitten, koudschuim matrassen zijn gemaakt van schuim. Wat betreft hun inhoud zijn de matrassen daardoor totaal verschillend, maar in gebruik hebben ze veel overeenkomsten wat betreft comfort, ondersteuning en ventilatie. Dat is namelijk bij beide matrastypen over het algemeen dik in orde.

Pocketvering matras niet overal dezelfde hardheid door omlijsting van schuim

Er zitten wel een paar nadelen aan pocketveer matrassen die koudschuim matrassen niet hebben. Zo worden de pockets aan alle kanten omsloten door een omranding van 10 tot 15 cm schuim om ze goed op de plaats te houden. Praktisch, maar niet altijd even lekker om optimaal te liggen. Want het schuim aan de randen heeft overal dezelfde hardheid terwijl de pockets vrijwel altijd zorgen voor een aantal zones in het matras met verschillende ‘hardheden’. Er is dus op sommige plaatsen sprake van een zekere ongelijkheid tussen de randen en de rest van het matras. Koudschuim matrassen hebben geen omlijsting en bieden over de gehele breedte egale tegendruk.

Pocketveringmatrassen

Nadelen van pocketveer matrassen

De stalen veren van een pocketveer matras kunnen doordat ze allemaal apart zijn ‘verpakt’ onafhankelijk van elkaar bewegen en bieden zodoende een goede plaatselijke ondersteuning van het lichaam. Helaas gaat door de afdeklagen dit voordeel enigszins verloren.
Pocketveer matrassen zijn ‘koele’ goed ventilerende matrassen waardoor dit type matras zeer geschikt is voor warme slapers en voor mensen die snel transpireren gedurende de nacht. In de winter kan het matras wat ‘koud’ aanvoelen en dat kan wat minder prettig zijn voor echte koukleumen.
Een ander nadeel is de hygiëne. Pocketveer matrassen zijn de minst hygiënische matrassen omdat stof zich kan verzamelen in het binnenste van het matras. Vocht trekt stof aan…kijk maar eens onder uw bed hoe stoffig het daar is. Dat is dan ook de reden dat u nooit een pocketveer matras in een ziekenhuis zult aantreffen.

Lees ook:  Verschillen tussen mannen en vrouwen bij het slapen

Pocketveer matrassen hebben harde zones. Dat wil zeggen dat van de ene op de andere centimeter de volgende zones begint. Hier ontstaat dan opeens een rand die harder of zachter is. Bij de meeste koudschuimmatrassen gaat de overloop geleidelijk.

Voordelen van een pocketvering matras

Het comfort van de betere pocketveer matrassen wordt als zeer goed ervaren. De ondersteuning is goed en het ventileert uitstekend. Als je een pocket matras vergelijkt met een goed koudschuim matras krijg je uit een koudschuim matras wellicht een iets betere gewichtsverdeling.
De levensduur van een goed pocket matras is 8 tot 10 jaar.
Een pocketveer matras is bruikbaar voor ieder gewicht, of je nu licht bent of juist heel zwaar.

Conclusie:

Voordelen van een pocketveer matras zijn de veerkracht (ondersteuning) en het comfort. Pocketveer matrassen ventileren echter goed. Een goed pocketveer matras kost ongeveer € 700,-.

Koudschuim matras

Eigenschappen van koudschuim matrassen

Koudschuim is het meest innovatieve schuim van dit moment en ideaal om matrassen van te maken. Koudschuim is flexibel en elastisch waardoor het bijzonder veel ondersteuning biedt maar ook veel comfort. Het comfort van koudschuim komt vooral door de hoge elasticiteit, maar ook door de goede ventilatie. Doordat de celstructuur van het schuim volledig open is, vindt er goede ventilatie plaats. Hierdoor blijft het matras droger en ook frisser.

Voordelen koudschuim matras

De betere ventilatie zorgt ook voor een koel bedklimaat en voor een hygiënisch bed. Koudschuim kan geschikt zijn voor elk gewicht. Wel dient er dan voor de juiste stevigheid qua koudschuim gekozen te worden. Koudschuim matrassen zijn duurzaam en gaan makkelijk 10 tot 12 jaar mee zonder kuilvorming. Wel vervormt koudschuim enigszins met de jaren, maar van kuilvorming is dan geen sprake.

Lees ook:  Wat is het verschil tussen een waterbed en een traagschuim matras?

Vervorming of kuilvorming bij matrassen

Zo goed als elk product zal gebruikssporen nalaten en zo ook een matras. Sterker nog een matras laat al heel snel zien dat deze gebruikt is geweest. Net als schoenen of een trui kan je al snel na gebruik zien dat deze niet geheel nieuw meer zijn. Het verschil tussen vervorming en kuilvorming bij matrassen is de diepte. En dan met name ten opzichte van de randen. Als het verschil hier tussen tenminste 3 cm is dan spreken de meeste merken pas van kuilvorming.

Waarom heet koudschuim koudschuim? Lees het hier.

Nadelen koudschuim matras

Het nadeel van koudschuim matrassen, ten opzichte van pocketveer matrassen, is de prijs. Een koudschuim matras is vrijwel altijd duurder en de kwaliteit is moeilijk te beoordelen.

Conclusie:

De voordelen van een koudschuim matras zijn veel comfort en ondersteuning en relatief koel door goede ventilatie. Het heeft een vrij lange levensduur. Een goed koudschuim matras kost ongeveer € 800,-.
Kijk hier naar een filmpje over koudschuim matrassen.
Kijk hier naar een filmpje over pocketveer matrassen.

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.

10 Reacties

van vleuten

bin iek we; met julie eens. iek hep een kpuschuimmatras legt lekker, mar nadeil is zo warm! waarum heet het
dan koudschuim? iek betal daarvor € 450.– is genoeg toch? wat moet iek doe om oplossen?

Chris Nederhorst

Dank u voor uw reactie. Zeer waarschijnlijk heeft u een synthetische tijk (het textiel dat om uw matras zit) want koudschuim zelf is temperatuur-neutraal en dus absoluut niet warm.
Wat u kunt doen om dit (probleem) op te lossen is een dikke katoenen onderdeken gaan gebruiken. Een katoenen onderdeken is feitelijk een super de luxe molton die uw matras goed schoon houdt. Maar een onderdeken doet nog meer…het houdt uw bed koeler, droger en veel frisser. U zou kunnen kijken naar het merk Swissa (www.swissa.nl ).
Succes!

Dennis

“Wel vervormd koudschuim enigszins met de jaren maar van kuilvormig is dan geen sprake.”
Hoe ziet der vervorming er dan uit?

“Het nadeel van koudschuim matrassen in tegensteling pocket matrassen is dat het duurder is.”
En dan “Een goed koudschuim matras kost ongeveer € 600,-.” terwijl verder bovenaan “Een goed pocket matras kost ongeveer €800,-.”

Duidelijk allemaal!

Chris Nederhorst

Beste Dennis,

Hartelijk dank voor het melden van mijn gemaakte fouten. Ik had de tekst net gister of eergister geplaatst en zie inderdaad meerdere fouten. Heel veel dank voor het melden.
Vervorming of kuilvorming bij matrassen
Zo goed als elk product zal gebruikssporen nalaten en zo ook een matras. Sterker nog een matras laat al heel snel zien dat deze gebruikt is geweest. Net als schoenen of een trui kan je al snel na gebruik zien dat deze niet geheel nieuw meer zijn. Het verschil tussen vervorming en kuilvorming bij matrassen is de diepte. En dan met name Het verschil met kuilvormig is de diepte van der kuil ten opzichte van de randen. Als het verschil hier tussen tenminste 3 cm is dan spreken de meeste merken pas van kuilvorming.

Wat de prijs van een echt goed Pocketmatras is ten opzichte van de prijs van een echt goed koudschuim matras is dat de laatste iets duurder zal zijn….dus dat heb ik inderdaad verkeerdom omschreven. Mijn excuses!

Ik hoop het alsnog duidelijk gemaakt te hebben.

Groeten,
Chris Nederhorst

j melgert

ik vind het vreselijke matrassen ze zijn ons aangeraden heb er vreselijk spijt van dat ik ze kocht je slaapt echt koud je bed word niet warm jammer

Chantal

J.melgert ik weet het is een ouder bericht,maar welk matras heb je dan nu? Ik zoek dus een matras wat koud blijft. Heb een hekel aan een warm bed. Heb veel last van mijn schouders en mijn onderrug en word gek van al die verkeerde matrassen wat ik gekocht heb. Sta met rugpijn op.

Veerle Van Alsenoy

Hallo Chris,
Ik ben volop op zoek naar een nieuwe matras. Ik heb momenteel heel veel rug en nekpijn door een versleten matras. Momenteel slaap ik op een pocketveren matras maar na enig opzoekwerk heb ik meer interesse in een koudschuimmatras. Bij de winkel in onze buurt vond ik een koudschuimmatras van 1.8mx2m met SG40 voor maar 325euro! Als een hogere prijs meestal in verhouding staat met een betere kwaliteit van matras betwijfel ik of deze mtras effectief goed is. Ik kan op internet ook nergens meer info over de matras vinden. Het is een MB koudschuimmatras Amsterdam met Aloe Vera. Ze ligt heel goed maar wel hard. IS deze dan eerder af te raden?

Arina van Helden

Sinds een tijdje slaap ik op mijn nieuwe koudschuim matras.
In het begin super comfortabel maar het matras blijft erg hard. Nu slaap ik een stuk minder comfortabel. Hoe kan dat?
En wat kan ik eraan doen?
Vriendelijke groet.
Arina

Henk Plomp

Ik overweeg een matras te kopen van 140 X 200 cm.
Maar wat is het verschil in gewicht van een koudschuim matras en en pocketvering matras?
Ik ben de jongste niet meer, 62 jaar, en moet nog wel die matras kunnen dragen.
Ik overweeg een LIDL matras vanwege de goede testuitslagen van de Consumentenbond.

Met vriendelijke groeten,
]
Henk Plomp

G Silonero

Ik heb een elektrisch gestuurd bed bestaande uit 2 matrassen van 90×200 uit Nederland meegenomen naar de tropen. Flexible matrassen die na 8 jaar nu aan vervanging toe zijn. Welk type matras is het meest geschikt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *