Hoe koop je het beste een nieuw bed

Een goede slaper slaapt altijd goed ook op een slecht bed. Maar hoe word je wakker en hoe voelt je lichaam? Een echt goed bed draagt zeker bij aan een goede nachtrust. Het beste investeert u wat tijd in het vinden van het juiste bed want hier is veel mee te winnen.

Eens in de tien jaar is het meestal zinvol om een nieuw bed en een nieuwe matras te kopen. Al is het alleen al om de hygiëne want een bed wordt bijzonder vies. We verliezen gedurende onze slaap met de jaren letterlijk kilo’s huidschilfers en honderden liters zweet. Hierdoor zijn matrassen bijzonder onhygiënisch en broeinesten van bacteriën. Maar ook de veerkracht- en ondersteuning lopen terug. Het is daarom aan te raden matrassen elke tien jaar te vervangen. Maar welk matras? En waar moet je op letten bij het kopen van een nieuw bed en matras?

Het belangrijkste van je bed is het matras. Het matras kan hard of zacht, kan meer of minder goed ondersteunend zijn, geschikt voor buikslapers of juist niet. Een matras is een super persoonlijke aangelegenheid waardoor er eigenlijk niets zinnigs over valt te zeggen. Het enige wat werkt is er echt op slapen en het dus echt uitproberen. In een beddenwinkel kan je even proefliggen maar dit haalt het niet met er echt op slapen. Om het echt goed uit te proberen heb je al gauw een paar weken de tijd nodig. Sommige beddenwinkels bieden matras thuis op proef aan. Als het matras niet aan je wensen voldoet dan kun je hem omruilen of teruggeven en je geldt terugkrijgen. Een matras kopen met een proeftijd zorgt voor het beste resultaat.

Het is van belang dat je weet dat een matras niet persé lekker hoeft te liggen maar vooral goed moet ondersteunen én ventileren. Gemiddeld verliest een mens per nacht bijna een halve liter vocht. Dit vocht gaat voor een groot deel door je matras. Als een matras niet goed ventileert voelt het al snel te warm en niet prettig aan. Daarnaast neemt de bacteriegroei enorm toe.Een matras moet progressief opgebouwd worden.

Lees ook:  Vijf inzichten over slaap die u misschien nog niet kende

 Er zijn maar vijf hoofdgroepen matrassen. Polyether, latex, koudschuim, pocket en traagschuim matrassen.  

Polyether is het minst goede en goedkoopste type matras. Dit zijn de matrassen die meestal worden gebruikt voor aanbiedingen. Op dit type matras zouden studenten wel kunnen slapen, maar daarmee is ook alles gezegd. Polyether heeft weinig veerkracht en heeft een matig ventilerend vermogen. Daarnaast gaat Polyether niet zo lang mee en zou ik het alleen aanraden voor een logeerbed. Een gemiddeld Polyether matras kost €200,-

Latex is natuurrubber en is bijzonder veerkrachtig. Latexmatrassen zijn heel zwaar, zacht, rekbaar en veerkrachtig. Door de veerkracht bieden latexmatrassen veel steun en het comfort is hoog. Een groot nadeel van latex is dat het meestal slecht ventileert en nauwelijks vocht opneemt. Een gemiddeld latexmatras kost €500,-

Koudschuim is het high-tech schuim van dit moment en biedt bijzonder veel veerkracht. De celstructuur van koudschuim is volledig open waardoor het bijzonder goed ventileert en gemakkelijk vocht doorlaat. Door de hoge veerkracht bieden koudschuim matras uitzonderlijk veel steun en comfort. Daarnaast gaan koudschuimmatrassen lang mee. Hoewel er zeker ook goedkope koudschuimmatrassen worden aangeboden is een kwalitatief goed koudschuimmatras relatief prijzig. Een gemiddeld koudschuim matras kost zeker €600,- 

Pocketmatrassen zijn de meest verkochte matrassen in Nederland. Pocket matrassen zijn comfortabel en goed ventilerend hoewel dit sterk afhankelijk is van de afdeklagen. De hygiëne van pocketmatrasen is wel duidelijk minder goed. Stof en schimmels hopen zich gemakkelijk op in het matras, wat voor mensen met allergieën problemen kan opleveren. De prijzen variëren enorm maar gemiddeld moet je rekenen op €700 euro.

En dan is er nog traagschuim. Traagschuim verhoogt het comfort en zorgt ervoor dat je doorbloeding niet afgekneld wordt. Het is meestal een dun laagje wat op een koudschuim, latex of pocketmatras gelegd wordt. Traagschuim werkt goed bij artrose reuma en velen andere lichamelijke klachten en verhoogt het comfort.

Lees ook:  Nederland voorloper op het gebied van matrasrecycling

Er zijn  dus maar 5 matras type waaruit je een keuze kan maken. Kies wat het matras betreft vooral wat bij je past. En dan zijn er nog bedbodems. De bedbodems is ook een belangrijk onderdeel van je bed. De meeste ledikanten (bedombouw) hebben een lattenbodem. Een lattenbodem bestaat uit afzonderlijk verende houtenlatten of kunststof. Een goede lattenbodem heeft minstens 42 latten – hoe dunner de latten hoe beter – en biedt goede ondersteuning voor rug en heup.

Dan is er de spiraal bodem. Een spiraal bedbodem bestaat uit metalen frame waarover een veerspiralen is gespannen. De spiraalbodem is een bijzonder stevige bedbodem die niet veel doet behalve uitstekend ventileren. De ondersteuning is hard en doet niet veel. Let op en kies niet voor een over de lengte gespannen spiraal maar voor een dwarsgespannen spiraal om doorzakken te voorkomen.

De beste bedbodems van dit moment zijn schotelbodems. Een schotelbodem is een bedbodem die kunststof schoteltjes op een niet buigbare lat heeft zitten. Een schotelbodem geeft een egale tegendruk over de breedte van het bed in tegenstelling tot een lattenbodem die het meeste veert in het midden. Daarnaast kan je bij een schotelbodem plekken harder en zachter maken en kan je zodoende de bedbodems instellen naar wens.  

De absolute hit op het gebiedt van bedden is de boxspring. Letterlijk vertaald betekent dit doos met veren. Een boxspring is een beklede bedbodem waarop je matras komt te liggen. De matrassenbranche verkoopt bijzonder graag boxsprings waardoor dit type bedbodem met kop en schouders de meest verkochte bedbodem is. Pas op met allergieën. Een boxspring is namelijk niet bijzonder hygiënisch omdat dit type bedbodem veel stof vasthoudt.

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.

Één reactie

Lia

Wij hebben een schotelbodem. Kan hierop een pocket veren matras geplaatst worden ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *